Atrax robustus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Atrax robustus
Самець і самиця
Самець і самиця
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Павукоподібні (Arachnida)
Ряд: Павуки (Araneae)
Родина: Atracidae
Рід: Atrax
Вид: A. robustus
Atrax robustus
O.P.-Cambridge, 1877[1]
Синоніми
* Euctimena tibialis Rainbow, 1914
  • Poikilomorpha montana Rainbow, 1914
Посилання
Вікісховище: Atrax robustus
Віківиди: Atrax robustus
EOL: 894624
ITIS: 852538
NCBI: 6903

Atrax robustus — вид мігаломорфних павуків родини Atracidae. Інколи трапляється назва «сіднейський лійкопавутинний павук»

Поширення[ред. | ред. код]

Ендемік Австралії. Вид поширений в Новому Південному Уельсі на південному сході країни. Ареал виду з заходу обмежений Блакитними горами, на півночі річкою Гантер, зі сходу Тихим океаном. Трапляється у вологих мікросередовищах, в тому числі під колодами та листям.

Опис[ред. | ред. код]

Тіло Atrax robustus сягає від 1 до 5 см. Забарвлення від синьо-чорного та чорного до коричневого чи темно-сливового кольору. Панцир, що покриває головогруди, майже без волосків, виглядає гладким і блискучим. Павутинні бородавки довгі, пальцеподібні. Самець менший за самиць, але має довші ноги[2]. Середня довжина ніг павука загалом становить від шести до семи сантиметрів.[3]

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Павук влаштовує свої ловчі сітки в формі воронки у вологих, прохолодних місцях, а також в будинках. Харчується виключно великими комахами та іншими павуками.

Отруйність[ред. | ред. код]

Отрута павука містить протеїн дельта атракотоксин, що має нейропаралітичний ефект. Отрута небезпечна для ссавців, включаючи приматів і людину, але не шкодить кішкам та собакам. Спочатку укус павука дуже болючий, з чіткими слідами розділеними на кілька міліметрів. У деяких випадках павук залишається прикріпленим, доки його не скинуть від рани. Результатом укусу може стати рясне виділення слини, м'язові посмикування та утруднення дихання, дезорієнтація та сплутаність свідомості, що призводить до втрати свідомості. Смерть може настати, якщо не ввести протиотруту. З 1927 по 1981 рік від укусу померли 13 осіб. З 1981 року в розпорядженні лікарів є протиотрута і відтоді не зафіксовано жодного смертельного випадку.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Taxon details Atrax robustus O. Pickard-Cambridge, 1877, World Spider Catalog, Natural History Museum Bern, архів оригіналу за 4 березня 2016, процитовано 21 січня 2016
  2. «Funnel-web spider» [Архівовано 25 грудня 2011 у Wayback Machine.], CSIRO, 14.10.2011. Retrieved 18 December 2011.
  3. Massive funnel-web's spider venom to be milked in Australia. BBC News. 25 January 2016. Архів оригіналу за 25 січня 2016. Процитовано 25 January 2016.

Посилання[ред. | ред. код]