Batrachotomus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Batrachotomus
Період існування: ладиній, середній тріас, 242–237 млн р. т.
Реконструйований скелет, Staatliches Museum für Naturkunde Stuttgart
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Клада: Pseudosuchia
Клада: Loricata
Рід: Batrachotomus
Gower, 1999
Вид:
B. kupferzellensis
Біноміальна назва
Batrachotomus kupferzellensis
Gower, 1999

Batrachotomusрід доісторичних архозаврів. Скам'янілості цієї тварини були знайдені на півдні Німеччини і датовані ладінським етапом середнього тріасового періоду, приблизно 242–237 мільйонів років тому. Батрахотомус був описаний палеонтологом Девідом Дж. Гауером через 22 роки після його відкриття.

Місцевість, де мешкав батрахотомус, була болотистою місцевістю, а назва походить від грецького batrachos/βάτραχος (жаба) і tome/τομή (різання, нарізання), що стосується до його полювання на великих земноводних Mastodonsaurus[1]. На відміну від розлогих рептилій, таких як крокодили, ця велика м’ясоїдна тварина була дуже спритною, маючи перевагу в рухах через свою пряму позицію. Примітною особливістю, яку можна було побачити на його спині, був ряд парних, сплощених кістяних пластин. Batrachotomus, можливо, був раннім родичем Postosuchus[2], який жив на зорі динозаврів.

Батрахотомус був великою чотирилапою рептилією, яка досягала 6 метрів у довжину. Особливістю, яка характеризувала Batrachotomus порівняно з іншими круротарзанами, була серія парних маленьких пластинок на спині, які були прикріплені до кожного хребця[3]. Ці кісткові відкладення, що утворюють лусочки, називаються остеодермами[3]. Сплощені та листоподібні, вони розширювалися з-за голови вздовж колони та зменшувались у розмірі, закінчуючись хвостом[3]. Є також докази того, що остеодерми були присутні на черевній частині хвоста, як це видно у Ticinosuchus ferox, і навіть на боці, животі та кінцівках[3][4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Gower (1999), p. 6.
  2. Gower (1999), p. 1.
  3. а б в г Gower and Schoch (2009), p. 117.
  4. Gower and Schoch (2009), p. 104.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Gower, David J. (1999). The cranial and mandibular osteology of a new rauisuchian archosaur from the Middle Triassic of southern Germany (PDF). Stuttgarter Beiträge zur Naturkunde B. 280: 1—9.