Borealopelta markmitchelli

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Borealopelta markmitchelli
Час існування: рання крейда (альб), 112–106 млн р. т.
голотип виду
голотип виду
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Надряд: Динозаври
Ряд: Птахотазові (Ornithischia)
Родина: Нодозаврові (Nodosauridae)
Підродина: Нодозаврові(Nodosaurinae)
Рід: Borealopelta
Brown et al., 2017
Вид: B. markmitchelli
Borealopelta markmitchelli
Brown et al., 2017[1]
Посилання
Вікісховище: Borealopelta
Fossilworks: 371999

Borealopelta (букв. «північний щит») — рід птахотазових динозаврів родини нодозаврові (Nodosauridae), що існував у ранній крейді у Північній Америці. Він містить єдиний вид, B. markmitchelli, названий у 2017 році Калебом Брауном та його колегами за добре збереженим зразком. Знайдений у шахті з видобутку нафтоносних пісків на північ від Форт-МакМеррей, Альберта, цей зразок є одним з найкраще збережених скам'янілостей динозаврів такого розміру, які коли-небудь були знайдені. У нього збереглися не лише панцир (остеодерми) в їхніх натуральних положеннях, але й залишки кератинової оболонки, що їх покривала, шкіри та шлункового вмісту, що залишився від останньої трапези тварини. Також були знайдені меланосоми, які вказують на те, що бореалопельта мала червонуватий відтінок шкіри[2][3].

Історія відкриття[ред. | ред. код]

Скам'янілі рештки динозавра виявлені у 2011 році в бітумінозних пісках у канадській провінції Альберта. Збереглася тільки передня частина ящера — від голови до крупа, — але в прекрасному стані. Крім скелета, вчені виявили шкіру, захисні щитки з шипами, що покривали спину тварини, і частина м'яких тканин. Збереглася навіть тонка органічна плівка, яка утворилася з кератинового шару, який покривав панцир.

Палеонтологи[хто саме?] припустили, що сухопутного динозавра, який пасся на березі, змило течією і понесло в море. Коли він потонув і занурився на дно, його швидко занесло піском і донними відкладеннями. Завдяки цьому рештки тварини добре збереглися до нашого часу.

Назва[ред. | ред. код]

Динозавра описав та назвав Калеб Браун (Caleb Brown) з Королівського палеонтологічного музею Тайрела в місті Драмгелер (Канада).

Родова назва Borealopelta перекладається з грецької мови як «Північний щит» та вказує на броню тварини. Видова назва markmitchelli дана на честь канадського палеонтолога Марка Мітчелла.

Опис[ред. | ред. код]

Динозавр сягав значних розмірів: близько 5,5 м завдовжки й важив близько 1,3 т.

У 2017 році дослідники вивчили органічний шар, який покривав спину динозавра, за допомогою мас-спектрометрії. У плівці вони виявили органічні молекули, що містять азот, сірку і кисень, які є продуктами розпаду різних форм пігменту меланіну. Дослідники зробили висновок, що динозавр мав захисне забарвлення — його панцир був покритий червоно-коричневими плямами.

Філогенія[ред. | ред. код]

Філогенічна кладограма, в якій показано розташування виду у межах родини нодозаврових[2]:

Nodosauridae

Sauroplites scutiger

Mymoorapelta maysi

Dongyangopelta yangyanensis

Gastonia burgei

Gargoyleosaurus parkpinorum

Polacanthus foxii

Peloroplites cedrimontanus

Sauropelta edwardsi

Nodosaurus textilis

Tatankacephalus cooneyorum

Silvisaurus condrayi

Animantarx ramaljonesi

Hungarosaurus tormai

Europelta carbonensis

Pawpawsaurus campbelli

Borealopelta markmitchelli

Struthiosaurus austriacus

Stegopelta landerensis

Panoplosaurus mirus

Edmontonia rugosidens

Edmontonia longiceps

Denversaurus schlessmani


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Brown, Caleb M.; Henderson, Donald M.; Vinther, Jakob; Fletcher, Ian; Sistiaga, Ainara; Herrera, Jorsua; Summons, Roger E. (2017-08). An Exceptionally Preserved Three-Dimensional Armored Dinosaur Reveals Insights into Coloration and Cretaceous Predator-Prey Dynamics. Current Biology (англ.). Т. 27, № 16. с. 2514—2521.e3. doi:10.1016/j.cub.2017.06.071. Процитовано 7 лютого 2024.
  2. а б Brown, Caleb M.; Henderson, Donald M.; Vinther, Jakob; Fletcher, Ian; Sistiaga, Ainara; Herrera, Jorsua; Summons, Roger E. (2017-08). An Exceptionally Preserved Three-Dimensional Armored Dinosaur Reveals Insights into Coloration and Cretaceous Predator-Prey Dynamics. Current Biology (англ.). Т. 27, № 16. с. 2514—2521.e3. doi:10.1016/j.cub.2017.06.071. Процитовано 7 лютого 2024.
  3. Greshko, Michael (12 травня 2017). This Is the Best Dinosaur Fossil of Its Kind Ever Found. National Geographic (англ.). Процитовано 7 лютого 2024.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]