Boss Corporation

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Boss Corporation
Тип Приватне підприємство
Галузь музичні інструменти
Засновано 1973; 51 років тому (1973)
Штаб-квартира Хамамацу, Японія
Продукція Effects units
Власник(и) Roland
Холдингова компанія Roland Corporation
Boss.info/
CMNS: Boss Corporation у Вікісховищі

Boss — виробник педалей ефектів (Стомпбоксів) для електрогітари та бас-гітари, підрозділ японської корпорації Roland, що спеціалізується на музичному обладнанні та аксесуарах. Протягом багатьох років компанія Boss випускає широкий спектр пристроїв для електричних гітар, таких як «компактні» та «подвійні» педалі ефектів, педалі з багатьма ефектами, електронні тюнери та педалборди. З недавнього часу компанія Boss розширила свій асортимент, включивши цифрові студії, ритм-машини [1], семплери [2], твердотільні підсилювачі та головки гучномовців.

Педалі Boss використовуються гравцями будь-якого рівня, від відомих гастрольних професіоналів до любителів. Насправді, важко знайти досвідченого гітариста, який би не використовував одну або декілька педалей BOSS протягом своєї кар’єри.

Історія[ред. | ред. код]

Корпорація Boss була заснована в 1973 році.[3] Спочатку вона мала назву Music Engineering Group, або MEG Electronics Corporation, та згодом вона була перейменована на BOSS. Штаб-квартира компанії знаходиться в Хамамацу, Японія [4]. Компаня Boss є дочірнюю компанією Roland, ідея була у тому щоб ці педалі дали можливість спробувати еффекти еффектів від Roland, але по більш доступній ціні, та у зручнішому форматі.

Найперший продукт Boss називався B-100 The Boss, випущений у 1974 році. Він поставлявся з кліпсовим попереднім підсилювачем і звукознімачем для підсилення акустичних гітар. На той момент компанія Boss ще не була створена, і це все ще був продукт Beckmen Musical Instruments.

Перша педаль ефекта під брендом Boss була випущенна у 1976, це був Boss CE-1 Chorus Ensemble, випущений у червні 1976 року, який був автономним блоком схеми хорус/вібрато в підсилювачі Roland JC-120. Це був досить великий блок, що живиться змінним струмом. Інші ножні педалі того року — GE-10 (графічний еквалайзер), BF-1 (фленджер) і DB-5 (дисторшн).

У 1977 році Boss зробили компактну серію педалей яка набрала велику популярність серед музикантів по всьому світу.

У 1995 році компанія Roland вперше розробила чіп COSM для VG-8 V-Guitar System.[5]

У 2001-му році була представлена серія 20, подвійних педалей.

У 2007-му році була випущена серія педалей в колаборації з Fender.

У 2014-му році Boss випустили лінійку Waza Craft педалей, які є перевиданнями стірих педалей вдосконалених інженерами Boss. Також в цьому році була розроблена технологія MDP.

2015-го року асортимент поповнився серією 500.

У 2017-му році була випущена педаль в колаборації з JHS Pedals.

2018-го року була розроблена технологія AIRD.

А у 2019 була випущена 200-та серія.

Перенос виробництва[ред. | ред. код]

На початку педалі Boss вироблялись в Японії. А пізніше виробництво було перенесено в інші країни для зменшення вартості виробництва та щоб мати змогу конкурувати з іншими виробниками педалей еффектів.

У 1988-му році виробництво було перенесено у Тайвань.[6]

У 2016-му році також було вікрито фабрику у Малазії.

Докомпактна ера[ред. | ред. код]

BOSS CE-1 Chorus Ensemble

Зазвичай великі педалі які були створені до компактної ери називають "докомпактними". До них відноситься AS-1 Sustainer, AF-60 Bee Gee, AP-2 Phase, AP-5 Phase Five, CE-1 Chorus Ensemble, DM-1 Delay Machine та інші.

AS-1 Sustainer це перша педаль ефектів Roland.[7] Вона була випущенна у 1972 році.[8]

Навесні 1973 року Roland вирішив заснувати Music Engineering Group, або MEG Electronics Corporation, яка згодом була перейменована на BOSS.

«Основною метою MEG була розробка педальних ефектів та інших продуктів для ринку гітар», — пояснює Слінглафф. . «Найпершим продуктом, запланованим для бренду BOSS, був B-100, комбінований контактний звукознімач і попередній підсилювач для акустичних гітар та інших струнних інструментів. Але незадовго до релізу було вирішено, що назва MEG може не сподобатися гітаристам, тому назву бренду було змінено на BOSS, щоб створити сильніший імідж».[9]

У 1976 році BOSS випустили CE-1 Chorus Ensemble. Цей хорус був заснований на базі схеми еффекту з підсилювача Roland JC-120 Jazz Chorus.

Ці педалі випускались не таким великим тиражем як сучасні педалі компактної серії, тому деякі педалі зараз складно знайти і вони можуть коштувати достатньо багато в порівнянні до компактних педалей.

Серії ефектів[ред. | ред. код]

Серія компактних педалей[ред. | ред. код]

Педаль OD-1 овердрайв, одна з перших педалей компактної серії.

У 1977 році yа виставці NAMM була представлена нова та інноваційна конструкція компактних педалей BOSS Compact Pedal, це були 3 педалей, які тепер стали легендарними. Boss випустили компактну серію з педалями OD-1 Overdrive, PH-1 Phaser і SP-1 Spectrum.[10] Ці 3 перших педалі також називали як «світлофор» через їхні кольори.[11]

За 40 років, що минули з моменту появи, ця лінія педалей була визначена багатьма поколіннями музикантів, на сьогоднішній день виготовлено 120 унікальних моделей педалей і продано понад 15 мільйонів одиниць.

Педалі BOSS відомі своїм чудовим звуком, міцним корпусом та унікальним практичним дизайном, який залишається незмінним важливим протягом чотирьох десятиліть. Хоч зовнішній вигляд педалей залишається незмінним, технологія педалей, постійно вдосконалюється. Педалі базуються як на аналогових схемах старої школи так і високотехнологічних DSP.

Поточна компактна лінійка BOSS включає понад 50 моделей, які задовольняють потреби гітаристів, басистів та інших музикантів у всьому світі.[12]

Педалі Boss можна відрізняти по гвинтику батарейного відсіку педалі, вінтажні педалі японські мали металевий срібний гвинтик. Сучасні педалі, не враховуючи лімітовані або Waza-Craft, використовують гвинтик з чорним пластиковим ковпачком.

Приблизно з 2016-го року BOSS почали переходити до технології поверхневого монтажу (SMT).

Компактна серія настільки обширна що в ній можна виокремити окремі серії педалей.

Waza-Craft серія[ред. | ред. код]

У 2014 році BOSS представли педалі Waza-Craft, щоб продемонструвати найкращі в своєму класі можливості. Зосереджуючись на легендарних пристроях із попереднього каталогу BOSS, інженери глибоко вникають у технологію, вичавлюючи ще більше тону та функціональності.

Ранні педалі Waza-Craft series вироблялись у Тайвані, та проходили інспекції у Японії, на лейблі зверху біля порту живлення можна побачити надпис "Inspected in Japan". Згодом BOSS налагодили виробництво всіх педалей Waza-Craft в Японії, і тепер біля порту живлення є надпис "Made in Japan".

Педалі Waza-Craft series мають символ кандзі на кришці, Waza / 技, японський термін для мистецтва та техніки.[13]

«Ми ніколи не йдемо на компроміси, щоб зробити найкращий вибір», — пояснюють інженери BOSS. «Окрім хорошого звуку, стабільність і низький рівень шуму є настільки ж важливими, тому ми використовуємо лише компоненти, яким можна безумовно довіряти».[13]

В цілому Waza-Craft серія педалей дає змогу гравцям спробувати легендарні вінтажні, рідкісні еффекти.

Часто на відміну від своїх вінтажних версій ці педалі мають тумблери S (Standart) - C (Custom). В стандартному режимі педаль буде звучати відповідно до свого вінтажного аналогу, а в кастомному режимі педалі набувають відмінних від оригіналу параметрів. Наприклад в перегрузах можуть використовуватись трохи інші налаштування еквалайзеру, педаль може по іншому реагувати на зміну налаштувань, а в єффектах модуляції можна отримати різні цікаві відмінності, наприклад збільшений від стандартного час ехо, або емуляція звучання хорусу з педалі CE-1.

Boss TB-2W Tone Bender Waza-Craft[ред. | ред. код]

У 2021-му році була випущена в колаборації з Sola Sound та підрозділом Waza-Craft лімітована педаль Boss TB-2W Tone Bender, вона була випущена обмеженим тиражем в 3000 штук (через обмеженість в кількості компонентів).

Ця педаль копіює легендарну педаль 60х років Tone Bender MK II. При розробці для забезпечення автентичного звучання орієнтувались на вінтажну педаль з серійним номером 500. Оснащена рідкісними германієвими транзисторами, ретельно перевіреними на оптимальний тон, тристороннім селектором напруги, можливістю вибору режиму тру-байпас/буфферу та вдосконаленою схемою для надзвичайно стабільної роботи.[14]

Педалі на честь тиражу[ред. | ред. код]

Також Boss випускають педалі дуже лімітовані на честь святкування кількості випущених педалей, та розсилають їх ексклюзивно до діллерів. Тираж їх обмежений 50 одиницями і через це ці педалі мають дуже велику цінність на вторинному ринку, ціни сягають тисяч доларів.

Існують такі педалі:

  • Boss DS-1 Gold 6m - Педаль на честь продажу 6 мільйонів педалей Boss. Має позолочений корпус, та була в комплекті в спеціальному прозорому кейсі з деревʼяною підставкою.[15] Тираж складав 50 штук.[16]
  • Boss MT-2 Silver 8m - Педаль на честь продажу 8 мільйонів педалей Boss. Має темно-срібний корпус, з емблемою 8 мільйонів проданих педалей Boss замість резинової накладки. Тираж складав 50 штук.[16]
  • Boss DS-1 10m - Педаль на честь продажу 10 мільйоні педалей Boss. Має звичайний оранжевий корпус, з емблемою 10 мільйонів проданих педалей Boss замість резинової накладки.
  • Boss BD-2 Blue Silver 10m - Педаль на честь продажу 10 мільйонів педалей Boss. Має срібний корпус синього кольору, з емблемою 10 мільйонів проданих педалей Boss замість резинової накладки.
Педаль Boss DS-1 BK

Black pedals[ред. | ред. код]

Приклад ювілейної педалі, зліва звичайна BOSS DS-1 Distortion, з права ювілейна BOSS DS-1-4A.

В останні часи BOSS почали випускати педалі щоб відзначити кількість випущених педалей або рік їх випуску. Данні педалі технічно не відрізняються від звичайних їх аналогів, але мають інакше фарбування.

На теперішній час існують срібні педалі DS-1, MT-2 та BD-2, це дуже рідкісні педалі. Та останнім часом BOSS почали випускати до ювілеїв педалі з більшим тиражем. А саме:

  • Boss DS-1 BK Distortion у 2016-му році ексклюзивно для магазину Guitar Center було випущено 3000 педалей в чорному корпусі з оранжевими надписами.[17]
  • Boss DS-1-4A Distortion у 2017-му році, до 40 річчя випуску педалі. Має чорний корпус, та золоті надписи.[18]
  • Boss RC-1 BK Looper у 2018-му році, в честь випуску мільйонної педалі "лупера". Має чорний корпус, та червоні надписи.[19]
  • Boss SD-1-4A Super OverDrive у 2021-му році, до 40 річчя випуску педалі. Має чорний корпус, та жовті надписи.[20]
  • Boss MT-2-3A Metal Zone у 2021-му році, до 30 річчя випуску педалі. Має чорний корпус, та сірі надписи.[20]

Boss Box-40[ред. | ред. код]

У 2017-му році в честь святкування 40 років з часу випуску першої серії педалей. Boss компактної серії. Це був обмежений тираж в кількості 1500 наборів які включали в себе 3 педалі OD-1 Over Drive, PH-1 Phaser та SP-1 Spectrum.[21]

Вони були вироблені в Японії з ретельно підібраних компонентів які забезпечують тон оригінальних педалей які були випущені 40 років назад.

Boss 50th Anniversary[ред. | ред. код]

У 2023-му році були випущені 3 педалі тиражем по 7000 екземплярів кожної педалі, це версії педалей в кольорі металік, а саме DS-1-B50A, SD-1-B50A, BD-2-B50A. Ця серія зроблена на честь 50 річчя компанії Boss.[22]

Колаборації[ред. | ред. код]

JHS Pedals[ред. | ред. код]

У 2017-му році була випущена педаль Boss JB-2 JHS Angry Driver Overdrive. Педаль JB-2 Angry Driver обладнана спареними потенціометрами для незалежного керування овердрайвом та гучністю кожної з схеми. За допомогою шестипозиційного перемикача користувач може вибирати окремі режими овердрайву, а також комбінувати їх, включаючи послідовно або паралельно.[23]

Zakk Wylde[ред. | ред. код]

У 2001-му році у магазині Ishibashi Musical Instruments було зроблено дуже обмежену серію педалей з малюнком "bulleye" як на гітарах Закка Вайлда. Педалі були обмежені тиражем у 20 одиниць.[24][25] Було випущено такі педалі:

  • Boss SD-1 ZW – Біла з чорним малюнком та золотими надписами.
  • Boss CH-1 ZW – Чорна з сірим малюнком та золотими надписами.
Boss Legend Series, Fender[ред. | ред. код]

У 2007-му BOSS сумісно з Fender створили лінійку Legend Series. Де було представлено 3 педалі які емулюють легендарні вироби фенрер, 2 підсилювача, та еффект реверберації. Які ввідтворювались за допомогою технології COSM.

Педаль BOSS FBM-1 Fender ’59 Bassman передає суть Bassman 1959 року як зовнішнім виглядом, так і звуком. Секція тону також наслідує оригінал, з регуляторами BASS, MIDDLE, TREBLE і PRESENCE.

Педаль BOSS FDR-1 Fender ’65 Deluxe Reverb завдяки чорному кольорі та білому напису створює вінтажну атмосферу Fender "Blackface". У той час як 1965 Deluxe Reverb є двоканальним підсилювачем, його другий канал, позначений як VIBRATO на панелі керування підсилювача. На додаток до трохи яскравішого тону, він забезпечує ефекти реверберації та вібрато, які недоступні на першому каналі. Саме цей канал VIBRATO відтворюється педаллю FDR-1.[26]

BOSS FRV-1, це відтворення легендарного ’63 Fender® Reverb. FRV-1. Це еффект реверберації пружинного типу.[27]

Випуск цих педалей закінчився у 2013-му році.

Серія 20 подвійні педалі[ред. | ред. код]

Подвійна педаль босс

Представлені у 2001-му році. Ця серія мала на меті забезпечити деякі розширені функціональні можливості, наявні в блоках мультиефектів (розширені функції, можливість програмування тощо), зберігаючи при цьому інтуїтивно зрозуміле, практичне керування одиничним ефектом.[28]

Педалі цієї серії мають зовнішній вигляд як подвоєні звичайні компактні педалі. Також вони зазвичай мають більше иожливостей, більше виходів та входів ніж звичайні компактні педалі.

Функція памяті дає змогу робити свої пресети що може бути корисно для виконавців які грають ан сцені, та якщо їм потрібно часто змінювати налаштування.

Багато педалей на відміну від їх компактних аналогів на яких вони базуються мають цифрову, а не аналогову архитектуру. Boss використовує свій власний цифровий процессор для емуляції еффектів під назвою COSM, але деякі компактні педалі від босс теж бувать основані на ньому.

Ці педалі дають гітаристам і басистам доступ до деяких з найкращих ефектів з програмованою цифровою пам'яттю.[29]

500 серія[ред. | ред. код]

3 педалі 500-ї серії.

У 2015-му році була представлена 500-та серія педалей.[30] Самі по собі це дуже варіативні педалі, які можуть емулювати звук багатьох популярних педалей.

Назовні педалі цієї серії мають більш простий глакий корпус, та 3 кнопки для керування статусом еффекта.

Усі педалі серії BOSS серії 500 мають 32-бітну AD/DA та 32-бітну/96 кГц якість звуку, широкий вибір високомузичних алгоритмів ефектів і багато іншого.

200 серія[ред. | ред. код]

У 2019-му році була представлена нова серія педалей. З серією 200 BOSS представляє нове покоління педалей, які забезпечують передовий звук і універсальність.

Чотири моделі серії 200 відрізняються високою якістю аудіо з 32-бітним AD/DA, 32-бітною внутрішньою обробкою та частотою дискретизації 96 кГц, а також підтримкою додаткового керування за допомогою зовнішніх перемикачів, педалі експресії або MIDI. Елементи керування та багатофункціональні ножні перемикачі роблять роботу швидкою та інтуїтивно зрозумілою, а вбудована пам’ять дозволяє користувачам зберігати кілька налаштувань для миттєвого виклику.[31]

Перша лінійка включала 4 педалі, а саме DD-200 ділей, EQ-200 еквалайзер, OD-200 перегруз та MD-200 з еффектами модуляції.

Технології[ред. | ред. код]

COSM[ред. | ред. код]

Roland VG-8EX V-Guitar System.

Абревіатура від Composite Object Sound Modeling.

У 1995 році компанія Roland вперше розробила COSM (Composite Object Sound Modeling) для VG-8 V-Guitar System. VG-8 і COSM представляли вражаючу технологію того часу, прокладаючи новий шлях, який буквально змінив музичний світ.

COSM є об’єднанням багатьох різних технологій цифрового моделювання, розроблених BOSS і Roland. Вони були створені для точного моделювання електронних, механічних і магнітних характеристик інструменту, підсилювача чи динаміка, а також для створення абсолютно нових звуків.[5]

Варіабельне моделювання гітари, або (VGM), є основним компонентом COSM. Його можна розбити на три окремі елементи:

  • Електронне моделювання. За допомогою цього процесу інженери BOSS і Roland аналізують і моделюють фактичну електронну схему та те, як вона взаємодіє в такому пристрої, як вінтажний гітарний підсилювач або класичний стомпбокс. Це включає детальні характеристики поведінки вакуумних ламп, транзисторів та всіх інших електронних компонентів.
  • Магнітне моделювання. Електромагнітні компоненти є величезною частиною звуку електрогітар і підсилювачів; цей процес VGM імітує характеристики гітарних звукознімачів, трансформаторів підсилювачів, динаміків тощо.
  • Фізичне моделювання. Цей процес є центральною частиною інструментального моделювання COSM. Він імітує характеристики матеріалів, використаних для виготовлення інструменту, включно з деревиною, металевими частинами та навіть оздобленням. Фізичне моделювання також використовується для аналізу конструкційних матеріалів, які використовуються в різних корпусах гітарних колонок.[5]
Компактра педаль фузз яка викорисстовує COSM. Boss FZ-5 Fuzz. Лого COSM можна побачити на корпусі.

Моделювання гармонійної реструктуризації (HRM) є ще одним компонентом деяких гітарних продуктів COSM. Вібрація гітарної струни породжує багато гармонік, і ці гармоніки визначають справжній звуковий характер звуків гітари, як ми їх розпізнаємо.

За допомогою HRM інженери BOSS і Roland маніпулюють цими гармоніками та змінюють їх, створюючи зовсім не гітарні тони, зберігаючи при цьому відчуття та зручність гри на гітарі. Наприклад, у системі Roland V-Guitar System, HRM застосовує гармонійні характеристики органів, язичкових інструментів і синтезаторів безпосередньо до вашої гітари.

Зараз COSM можна зустріти також в компактних педалях, та ефектах іншого формату.

В компактній серії BOSS застосували COSM вперше у педалі AC-3 Acoustic Simulator у 2006 році. З тих пір Boss випустив кілька педалей з використанням COSM, включаючи педаль FBM-1 '59 Fender Bassman і FDR-1 ' Педаль 65 Fender Deluxe Reverb, представлена на зимовій виставці NAMM у січні 2007 року.

COSM працює в режимі реального часу, використовуючи надшвидку цифрову обробку сигналу, щоб змінювати звук гітари під час гри. Таким чином, COSM зберігає природне відчуття та чуйність вашої гри на гітарі, з кожним тонким, виразним нюансом.

AIRD[ред. | ред. код]

AIRD (Augmented Impulse Response Dynamics) - технологія від BOSS яка забезпечує новий рівень музичного відгуку та гнучкості цифрових гітарних процесорів.[32] Дебютувала у гітарному процесорі GT-1000 у 2018-му році.

Заснована на комплексній концепції Tube Logic, що лежить в основі відомих підсилювачів Katana, Waza та Blues Cube, AIRD є повною інтерактивною системою, яка забезпечує оптимальну продуктивність у будь-якому застосуванні.

MDP[ред. | ред. код]

«Multi-Dimensional Processing» або скорочено «MDP» є частиною всіх компактних педалей BOSS, назви яких закінчуються на «X». Ця серія педалей зʼявилась у 2014-му році

У світі гітари «гарний тон» є результатом багатьох складних елементів, які взаємодіють один з одним у спосіб, який подобається гравцеві. Звичайна технологія обробки здатна застосувати лише універсальний підхід, який застосовується до всіх стилів гри одночасно. Наприклад, якщо взяти дисторшн, щоб отримати щільний і рівномірний звук, який ідеально підходить для важких, приглушених рифів. Та якщо ви почнете відтворювати той самий звук на однотонних головних фразах у середніх і високих діапазонах, звук може бути тонким і стерильним. У цьому випадку налаштування ефекту для одного стилю погіршує якість звуку для іншого. І коли ви налаштовуєте ефект, щоб краще працювати для обох стилів, ви отримуєте компроміс, який не дає вам найкращого звуку. Ось де підхід MDP має перевагу. Дисторшн з технологією MDP аналізує рівень, обертонову структуру та частотні характеристики, які змінюються залежно від динаміки звуку, акорду чи окремої ноти, та постійно підстроюється під ці зміни. У результаті ваш ефект завжди оптимізований, незалежно від того як ви граєте. Але технологія MDP не тільки підходить для дисторшна, вона також забезпечує чудові результати для всіх типів обробки.[33]

TUBE LOGIC[ред. | ред. код]

Tube Logic це технологія яка дозволяє емулювати класичні лампові підсилювачі. Зараз застосовується в підсилювачах Blues Cube.[34]

Список продукції[ред. | ред. код]

Компактна серія[ред. | ред. код]

Перегрузи[ред. | ред. код]

Педаль овердрайву від Boss, модель SD-1

Овердрайв

Модель Назва Виробництво Тип Роки
Boss OD-1 OverDrive Японія Аналогова 1977 - 1985
Boss OD-1X OverDrive Тайвань Цифрова 2014 -
Boss OD-2 Turbo OverDrive Японія, Тайвань Аналогова 1988 - 1995
Boss OD-2r Turbo OverDrive Тайвань Аналогова 1994 - 1997
Boss OD-3 OverDrive Тайвань Аналогова 1997 -
Boss ODB-3 Bass OverDrive Тайвань Аналогова 1994 -
Boss OS-2 OverDrive/Distortion Тайвань Аналогова 1990 -
Boss JB-2 JHS Angry Driver Тайвань Аналогова 2017 -
Boss BD-2 Blues Driver Тайвань Аналогова 1995 -
Boss BD-2 Blue Silver 10m Blues Driver Тайвань Аналогова 2007 - 2007
Boss BD-2W Blues Driver Waza Craft Японія, Тайвань Аналогова 2015 -
Boss BD-1-B50A Blues Driver Малайзія Аналогова 2023 - 2023
Boss SD-1 Super OverDrive Японія, Тайвань Аналогова 1981 -
Boss SD-1 ZW Super OverDrive Тайвань Аналогова 2001 - 2001
Boss SD-1-4A Super Overdrive Тайвань Аналогова 2021 - 2021
Boss SD-1W Super OverDrive Waza Craft Японія, Тайвань Аналогова 2015 -
Boss SD-1-B50A Super OverDrive Малайзія Аналогова 2023 - 2023
Boss SD-2 Dual OverDrive Тайвань Аналогова 1993 - 1998
Boss DN-2 Dyna Drive Тайвань Цифрова 2007 -
Педалі дісторшену, Boss ML-2 Metal Core.

Дісторшен

Модель Назва Виробництво Тип Роки
Boss DS-1 Distortion Японія, Тайвань Аналогова 1978 -
Boss DS-1 Gold 6m Distortion Тайвань Аналогова 1998 - 1998
Boss DS-1 10m Distortion Тайвань Аналогова 2007 - 2007
Boss DS-1-4A Distortion Тайвань Аналогова 2017 - 2017
Boss DS-1 BK Distortion Тайвань Аналогова 2017 - 2017
Boss DS-1W Distortion Waza Craft Японія Аналогова 2022 -
Boss DS-1-B50A Distortion Малайзія Аналогова 2023 - 2023
Boss DS-1X Distortion Тайвань Цифрова 2014 -
Boss DS-2 Turbo Distortion Японія, Тайвань Аналогова 1987 -
Boss HM-2 Heavy Metal Японія, Тайвань Аналогова 1983-1992
Boss HM-2W Heavy Metal Waza Craft Японія Аналогова 2021 -
Boss HM-3 Hyper Metal Японія Аналогова 1993 - 1998
Boss MD-2 Mega Distortion Тайвань Аналогова 2001 -
Boss ML-2 Metal Core Тайвань Аналогова 2006 -
Boss MT-2 Metal Zone Тайвань Аналогова 1991 -
Boss MT-2 Silver 8m Metal Zone Тайвань Аналогова 2005 - 2005
Boss MT-2-3A Metal Zone Тайвань Аналогова 2021 - 2021
Boss MT-2W Metal Zone Waza Craft Японія Аналогова 2018 -
Boss MZ-2 Digital Metalizer Японія Цифрова 1987 - 1992
Boss XT-2 Xtortion Тайвань Цифрова 1996 - 1998
Boss DF-2 Super Feedbacker & Distortion Японія Аналогова 1985 - 1989
Педаль фузз, Boss Hyper Fuzz FZ-2.

Фузз

Модель Назва Виробництво Тип Роки
Boss FZ-1W Fuzz Waza Craft Японія Аналогова 2021 -
Boss FZ-2 Hyper Fuzz Тайвань Аналогова 1993 - 1997
Boss FZ-3 Fuzz Тайвань Аналогова 1997 - 1999
Boss FZ-5 Fuzz Тайвань Цифрова 2006 -
Boss TB-2W Tone Bender Waza Craft Японія Аналогова 2021 -
Boss PW-2 Power Driver Тайвань Аналогова 1996 - 1998

Бустер

Модель Назва Виробництво Тип Роки
Boss FB-2 Feedbacker/Booster Тайвань Цифрова 2011 - 2023
Boss BP-1W Booster / Preamp Waza Craft Японія Аналогова 1993 - 1997

Преамп

Модель Назва Виробництво Тип Роки
Boss ST-2 Power Stack Тайвань, Малайзія Цифрова 2010 -
Boss BC-2 Combo Drive Тайвань, Малайзія Цифрова 2011 -
Boss BB-1X Bass Driver Тайвань, Малайзія Цифрова 2015 -
Boss FBM-1 Fender '59 Bassman Тайвань Цифрова 2007 - ???
Boss FDR-1 Fender '65 Deluxe Reverb-Amp Тайвань Цифрова 2007 - ???
Boss AD-2 Acoustic Preamp Тайвань, Малайзія Цифрова 2016 -
Boss IR-2 Amp & Preamp Малайзія Цифрова 2023 -

Модуляція[ред. | ред. код]

Педаль хорус, Boss CE-2 Chorus.

Хорус

Модель Назва Виробництво Тип Роки
Boss CE-2 Chorus Японія, Тайвань Аналогова 1979 - 1992
Boss CE-2W Chorus Японія Аналогова 2016 -
Boss CE-3 Chorus Японія, Тайвань Аналогова 1982 - 1992
Boss CE-2B Bass Chorus Японія, Тайвань Аналогова 1987 - 1994
Boss CEB-3 Bass Chorus Тайвань Аналогова 2001 -
Boss CE-5 Chorus Ensemble Тайвань Цифрова 1991 -
Boss CH-1 Super Chorus Тайвань Аналогова 1989 -
Boss CH-1 ZW Super Chorus Тайвань Аналогова 2001 - 2001
Boss DC-2 Dimension C Японія Аналогова 1985 - 1989
Boss DC-2W Dimension C Waza Craft Японія Аналогова 2018 -
Boss DC-3 Digital Space D / Digital Dimension Японія, Тайвань Цифрова 1988 - 1992
Педаль ділей, Boss DD-7 Digital Delay.

Ділей

Модель Назва Виробництво Тип Роки
Boss DM-2 Delay Японія Аналогова 1981 - 1984
Boss DM-2W Delay Waza Craft Японія, Тайвань Аналогова 2015 -
Boss DM-3 Delay Японія Аналогова 1984 - 1986
Boss DD-2 Digital Delay Японія Цифрова 1983 - 1986
Boss DD-3 Digital Delay Японія, Тайвань Цифрова 1986 -
Boss DD-3T Digital Delay Тайвань Цифрова 2019 -
Boss DD-5 Digital Delay Тайвань Цифрова 1995 -
Boss DD-6 Digital Delay Тайвань Цифрова 2002 - 2008
Boss DD-7 Digital Delay Тайвань Цифрова 2008 -
Boss DD-8 Digital Delay Малайзія Цифрова 2019 -
Boss DSD-2 Digital Sampler/Delay Японія Цифрова 1985 - 1986
Boss DSD-3 Digital Sampler/Delay Японія Цифрова 1986 - 1988
Boss TE-2 Tera Echo Тайвань Цифрова 2013 -
Boss RE-2 Space Echo Малайзія Цифрова 2022 -

Pitch Shifter

Модель Назва Виробництво Тип Роки
Boss PS-2 Digital Pitch Shifter/Delay Японія Цифрова 1987 - 1993
Boss PS-3 Digital Pitch Shifter/Delay Тайвань Цифрова 1994 - 1999
Boss PS-5 Super Shifter Тайвань, Малайзія Цифрова 1999 -
Boss HR-2 Harmonist Тайвань Цифрова 1994 - 1999
Boss PS-6 Harmonist Тайвань, Малайзія Цифрова 2010 -

Фленжер

Модель Назва Виробництво Тип Роки
Boss BF-2 Flanger Японія, Тайвань Аналогова 1980 - 2001
Boss BF-2B Bass Flanger Японія, Тайвань Аналогова 1986 - 1995
Boss BF-3 Flanger Тайвань Цифрова 2001 -
Boss HF-2 Hi Band Flanger Японія, Тайвань Аналогова 1985 - 1993
Педаль фейзер, Boss PH-2 Super Phaser

Фейзер

Модель Назва Виробництво Тип Роки
Boss PH-1 Phaser Японія Аналогова 1977 - 1981
Boss PH-1r Phaser Японія Аналогова 1980 - 1985
Boss PH-2 Super Phaser Японія, Тайвань Аналогова 1984 - 2000
Boss PH-3 Phase Shifter Тайвань Цифрова 2000 -

Реверберація

Модель Назва Виробництво Тип Роки
Boss FRV-1 '63 Fender Reverb Тайвань Цифрова 2009 - ???
Boss RV-2 Digital Reverb Японія Цифрова 1987 - 1989
Boss RV-3 Digital Reverb/Delay Тайвань Цифрова 1994 - 2002
Boss RV-5 Digital Reverb Тайвань Цифрова 2002 -
Boss RV-6 Reverb Тайвань Цифрова 2015 -

Тремоло

Модель Назва Виробництво Тип Роки
Boss PN-2 Tremolo/Pan Тайвань Цифрова 1990 - 1995
Boss TR-2 Tremolo Тайвань Аналогова 1997 - 2023
Boss SL-2 Slicer Малайзія Цифрова 2022 -

Вібрато

Модель Назва Виробництво Тип Роки
Boss VB-2 Vibrato Японія Аналогова 1982 - 1986
Boss VB-2W Vibrato Японія, Тайвань Аналогова 2016 -

Сінтезатори

Модель Назва Виробництво Тип Роки
Boss SYB-3 Bass Synthesizer Японія Цифрова 1996 - 2001
Boss SYB-5 Bass Synthesizer Японія, Тайвань Цифрова 2004 -
Boss SY-1 Synthesizer Малайзія Цифрова 2019 -

Октавер

Модель Назва Виробництво Тип Роки
Boss OC-2 Octave Японія, Тайвань Аналогова 1982 - 2005
Boss OC-3 Super Octave Тайвань Цифрова 2003 -
Boss OC-5 Octave Малайзія Цифрова 2020 -

Лупери

Модель Назва Виробництво Тип Роки
Boss RC-1 Loop Station Тайвань, Малайзія Цифрова 2014 -
Boss RC-1 BK Loop Station Тайвань Цифрова 2018 - 2018
Boss RC-2 Loop Station Тайвань, Малайзія Цифрова 2006 -
Boss RC-3 Loop Station Тайвань, Малайзія Цифрова 2011 -
Boss RC-5 Loop Station Малайзія Цифрова 2020 -

Інше

Модель Назва Виробництво Тип Роки
Boss SG-1 Slow Gear Японія Аналогова 1979 - 1982
Boss VO-1 Vocoder Малайзія Цифрова 2016 -

Еквалізація[ред. | ред. код]

Педаль еквалайзер Boss GE-7

Еквалайзери

Модель Назва Виробництво Тип Роки
Boss GE-6 Graphic Equalizer Японія Аналогова 1977 - 1981
Boss GE-7 Equalizer Японія, Тайвань Аналогова 1992 -
Boss GE-7B Bass Equalizer Японія Аналогова 1987 - 1992
Boss GEB-7 Bass Equalizer Тайвань Аналогова 1995 -
Boss PQ-3B Bass parametric Equalizer Тайвань Аналогова 1991 - 1995
Boss PQ-4 Parametric Equalizer Тайвань Аналогова 1991 - 1996
Boss FT-2 Dynamic Filter Японія Аналогова 1986 - 1989
Boss EH-2 Enhancer Тайвань Аналогова 1990 - 1998
Boss SP-1 Spectrum Японія Аналогова 1977 - 1981

Лімітер

Модель Назва Виробництво Тип Роки
Boss LM-2 Limiter Японія Аналогова 1987 - 1992
Boss LM-2B Bass Limiter Тайвань Аналогова 1990 - 1994
Boss LMB-3 Bass Limiter Enhancer Тайвань, Малайзія Цифрова 1995 -

Симуляція

Модель Назва Виробництво Тип Роки
Boss AC-2 Acoustic Simulator Тайвань Цифрова 1997 - 2006
Boss AC-3 Acoustic Simulator Тайвань, Малайзія Цифрова 2006 -

Wah

Модель Назва Виробництво Тип Роки
Boss TW-1 T-Wah / Touch Wah Японія Аналогова 1977 - 1989
Boss AW-2 Auto Wah Тайвань Аналогова 1991 - 1999
Boss AW-3 Dynamic Wah Тайвань, Малайзія Цифрова 2000 -

Шумодав

Модель Назва Виробництво Тип Роки
Boss NF-1 Noise Gate Японія Аналогова 1979 - 1988
Boss NS-2 Noise Suppressor Тайвань, Малайзія Цифрова 1987 -
Boss NS-1X Noise Suppressor Малайзія Цифрова 2023
Педаль компрессор Boss CS-3

Компресор

Модель Назва Виробництво Тип Роки
Boss CS-1 Compression Sustainer Японія Аналогова 1978 - 1982
Boss CS-2 Compression Sustainer Японія Аналогова 1981 - 1986
Boss CS-3 Compression Sustainer Японія, Тайвань, Малайзія Аналогова 1986 -
Boss CP-1X Compressor Тайвань Цифрова 2016 -
Boss BC-1X Bass Comp Тайвань Цифрова 2016 -

Інше[ред. | ред. код]

Комутація

Модель Назва Виробництво Тип Роки
Boss PSM-5 Power Supply & Master Switch Японія Аналогова 1984 - 1990
Boss LS-2 Line Selector Тайвань, Малайзія Аналогова 1991 -

Тюнер

Модель Назва Виробництво Тип Роки
Boss TU-2 Chromatic Tuner Тайвань Аналогова 1998 - 2009
Boss TU-3 Chromatic Tuner Тайвань, Малайзія Аналогова 2009 -
Boss TU-3S Chromatic Tuner - Switchless Tuner Pedal Малайзія Аналогова 2016 -
Boss TU-3W Chromatic Tuner - Waza Craft Японія, Тайвань Аналогова 2016 -

Література[ред. | ред. код]

  • Boss effects pedals. Future Music. № 68. ISSN 0967-0378. OCLC 1032779031.

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Boss DR202. web.archive.org. 9 червня 2015. Архів оригіналу за 9 червня 2015. Процитовано 7 листопада 2023.
  2. Boss Dr Sample SP202. web.archive.org. 15 вересня 2014. Архів оригіналу за 15 вересня 2014. Процитовано 7 листопада 2023.
  3. [https://web.archive.org/web/20070816081151/http://www.roland.co.jp/about/group_japan.html �����O���[�v��� :: ��Ə��E�̗p :: ���[�����h]. web.archive.org. 16 серпня 2007. Архів оригіналу за 16 серпня 2007. Процитовано 7 листопада 2023.
  4. History of Boss Guitar Pedals. The History of Boss Guitar Pedals (англ.). 1 травня 2013. Процитовано 7 листопада 2023.
  5. а б в Corporation, BOSS. BOSS - Community - BOSS Users Group - COSM Revisited. BOSS. Процитовано 7 листопада 2023.
  6. Dom (10 грудня 2022). History of the BOSS DS-1. Stompbox Electronics (амер.). Процитовано 7 листопада 2023.
  7. Corporation, Hal Leonard Publishing (2001). The Boss Book: The Ultimate Guide to the World's Most Popular Compact Effects for Guitar (англ.). Hal Leonard Corporation. ISBN 978-0-634-04480-9.
  8. The History Of Roland: Part 1. www.soundonsound.com. Процитовано 7 листопада 2023.
  9. 40 years of Boss history. MMR Magazine - Musical Merchandise Review. 18 квітня 2017. Процитовано 7 листопада 2023.
  10. Blogger, Guest (2 липня 2020). How 3 BOSS Pedals Changed The World - Part 2. Roland Resource Centre (амер.). Процитовано 7 листопада 2023.
  11. Gear Spotlight: A Brief History of BOSS Compact Pedals | guitarguitar. www.guitarguitar.co.uk (англ.). Процитовано 7 листопада 2023.
  12. Corporation, BOSS. BOSS - 40th Anniversary Compact Pedals. BOSS. Процитовано 7 листопада 2023.
  13. а б Lim, Ed (8 червня 2021). What is the Waza Craft Pedal Line?. BOSS Articles (амер.). Процитовано 7 листопада 2023.
  14. Corporation, BOSS. BOSS - TB-2W | Tone Bender. BOSS. Процитовано 7 листопада 2023.
  15. Bybee, Jim (6 жовтня 2022). All About the DS-1: The Benchmark BOSS Distortion. BOSS Articles (амер.). Процитовано 22 листопада 2023.
  16. а б Boss, von Sven Harnisch aka Dr (23 грудня 2016). Seit über 40 Jahren: Die kultigen Boss-Pedale. GITARRE & BASS (de-DE) . Процитовано 22 листопада 2023.
  17. Instagram. www.instagram.com. Процитовано 17 листопада 2023.
  18. Jef (22 січня 2017). NAMM 2017: Boss announce 40th anniversary Limited Edition DS-1-4A Distortion pedal. gearnews.com (брит.). Процитовано 17 листопада 2023.
  19. Corporation, BOSS. BOSS - Loop Station. BOSS. Процитовано 7 листопада 2023.
  20. а б published, Rob Laing (20 травня 2021). Boss announces anniversary versions of the SD-1 Super Overdrive and MT-2 Metal Zone pedals. MusicRadar (англ.). Процитовано 17 листопада 2023.
  21. Corporation, BOSS. BOSS - BOX-40 | Compact Pedal 40th Anniversary Box Set. BOSS. Процитовано 7 листопада 2023.
  22. Corporation, BOSS. BOSS - BOSS 50th Anniversary 1973 - 2023. BOSS. Процитовано 16 листопада 2023.
  23. Corporation, BOSS. BOSS - JB-2 | Angry Driver. BOSS. Процитовано 7 листопада 2023.
  24. maru-hachi08. BOSS“SD-1 ZW”. 【○八】マルハチBlog (яп.). Процитовано 22 листопада 2023.
  25. Ishibashi Mail Magazine Vol.6. www.ishibashi.co.jp. Процитовано 22 листопада 2023.
  26. Corporation, BOSS. BOSS - Community - BOSS Users Group - BOSS Legend Series. BOSS. Процитовано 7 листопада 2023.
  27. Boss Legend Series Brochure (PDF).
  28. U.S, BOSS; Bybee, Jim (11 листопада 2015). Echoes in Time: The History of BOSS Delay Pedals - BOSS U.S. Blog. BOSS (амер.). Процитовано 7 листопада 2023.
  29. Roland Effect Guide Tour (PDF).
  30. U.S, BOSS; Bybee, Jim (14 вересня 2017). BOSS 500 Series: Extraordinary Sounds, Massive Creative Power - BOSS U.S. Blog. BOSS (амер.). Процитовано 7 листопада 2023.
  31. published, Guitar World Staff (13 червня 2019). BOSS Introduces 200 Series Effect Pedals. guitarworld (англ.). Процитовано 7 листопада 2023.
  32. U.S, BOSS; Bybee, Jim (20 квітня 2018). GT-1000 Guitar Effects Processor Now Available - BOSS U.S. Blog. BOSS (амер.). Процитовано 7 листопада 2023.
  33. Cooper, Jack (20 вересня 2023). X Series Pedals: MDP Technology Explained. BOSS Articles (амер.). Процитовано 7 листопада 2023.
  34. Corporation, Roland. Roland - The Tube Logic Story. Roland. Процитовано 7 листопада 2023.