Brachylophus gau

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Brachylophus gau
Зображення самця й самиці
CITES Appendix I (CITES)[2]
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Ігуаноподібні (Iguania)
Родина: Ігуанові (Iguanidae)
Рід: Brachylophus
Вид:
B. gau
Біноміальна назва
Brachylophus gau
Fisher et al., 2017

Brachylophus gauвид ігуан, ендемічний для острова Гау на Фіджійському архіпелазі. Здебільшого живе в добре збережених гірських лісах острова, менші популяції в деградованих прибережних лісах. B. gau можна відрізнити від інших південнотихоокеанських ігуан за характерним забарвленням самця та суцільно-зеленим горлом. Це також найменша з усіх південнотихоокеанських ігуан, вона приблизно на 13% менша за третій найменший вид і на 40% менша за найбільший сучасний вид[3][4].

Вперше цей вид був зареєстрований на острові Гау шотландським натуралістом Джоном МакГіллавреєм у 1854 році під час його подорожі на HMS Herald. Однак належний видовий опис він отримав лише в 2017 році[4].

У Червоному списку МСОП він перебуває під загрозою зникнення через наявність на його острові інвазивних хижаків ссавців, таких як чорні пацюки (Rattus rattus), полінезійські пацюки (Rattus exulans), дикі коти (Felis catus) і кози, що вигулюються на волі (Capra hircus). Ліси часто спалюють для сільського господарства і з часом перетворюються на луки, що прискорює втрату середовища існування. Зміна клімату також може становити загрозу через збільшення інтенсивності циклону; хоча більшість місцевих диких тварин на Фіджі пристосовані до циклонів, вони можуть створювати тимчасові прогалини в лісах, які можуть бути захоплені інвазивними видами рослин і комах[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Research), Tandora Grant (IUCN SSC Iguana Specialist Group / San Diego Zoo's Institute for Conservation; Robert Fisher (USGS, Usa); Global), Kim Gray (San Diego Zoo; Hathaway (USGS), Stacie (5 червня 2019). IUCN Red List of Threatened Species: Brachylophus gau. IUCN Red List of Threatened Species. Процитовано 10 лютого 2021.
  2. Appendices | CITES. cites.org. Процитовано 14 січня 2022.
  3. Harlow, Peter S.; Watling, Dick; Niukula, Jone; Fisher, Robert N. (6 червня 2017). A new species of iguana Brachylophus Cuvier 1829 (Sauria: Iguania: Iguanidae) from Gau Island, Fiji Islands. Zootaxa (англ.). 4273 (3): 407—422. doi:10.11646/zootaxa.4273.3.5. ISSN 1175-5334. PMID 28610241.
  4. а б Scientists Discover New Species of Fijian Iguana. www.usgs.gov. Процитовано 19 грудня 2018.