Buzdartherium

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Buzdartherium
Період існування: олігоцен, 28–23 млн р. т.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Непарнопалі (Perissodactyla)
Родина: Paraceratheriidae
Рід: Buzdartherium
Malkhani, 2016
Вид:
B. gulkirao
Біноміальна назва
Buzdartherium gulkirao
Malkhani, 2016

Buzdartherium (що означає «Буздарський звір») — це сумнівний рід вимерлого носорогуватого ссавця з родини †Paraceratheriidae[1]. Вид із олігоценових і, можливо, також міоценових відкладень із формації Чітарвата в Пакистані[2]. Монотипним видом є B. gulkirao, названий у 2016 році, і його залишки були знайдені лише в басейні Сулейман (формація Читарвата)[2], який зберігає породи, що датуються ще крейдяним періодом, хоча Індійська плита не зіткнулася з Євразійської плити приблизно до 30 мільйонів років тому, під час раннього олігоцену[3].

Опис[ред. | ред. код]

Буздартерій був великим ссавцем із довгими громіздкими ногами та довгою шиєю, який використовувався для пошуку рослин, які входили до його раціону. Коли він повністю виріс, він досягав би 5 метрів[2].

Буздартерій мав довге, гладке чоло, на якому не було місць для кріплення рогів. Задня частина черепа була низькою і вузькою, без великих ламбдоподібних гребенів у верхній частині та вздовж сагітального гребеня[2].

Buzdartherium демонструє євразійську спорідненість і мігрував з Євразії на Індостан або навпаки через Західний і Північний Індуські шви після відходу від Гондвани в крейдяний період і після зіткнення Індійського субконтиненту з Азією, що відбулося під час ранньої іпрської епохи період еоцену, приблизно 55 мільйонів років тому[4].

Класифікація[ред. | ред. код]

Після назви Buzdartherium був поміщений у Indricotheriinae Малхані (2016)[2]. Кладограма нижче відповідає аналізу Indricotheriinae 1989 року Лукасом і Собусом і показує найближчих родичів Buzdartherium, які були додані пізніше[5]:

 Hyracodontidae

 Triplopodinae

 Indricotheriinae

 Forstercooperia

 Juxia

 Urtinotherium

 Paraceratherium

 Buzdartherium


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hyracodontidae: Indricotheriinae
  2. а б в г д Malkani, M. Sadiq. (2016). Large Photos of Recently discovered Basilosaurid, Baluchithere Rhinoceros, Horses, Sea Cow, Proboscidean, Eucrocodile, Pterosaurs, Plesiosaur, Fishes, Invertebrates and Wood fossils from Pakistan; Footprints and trackways of archosaurs from Pakistan.
  3. Forging Sulaiman Range. earthobservatory.nasa.gov (англ.). 23 липня 2014. Процитовано 16 серпня 2020.
  4. Robert Wynn Jones (2011). Applications of Palaeontology: Techniques and Case Studies. Cambridge University Press. с. 267—271. ISBN 978-1-139-49920-0.
  5. Lucas, S. G.; Sobus, J. C. (1989), The systematics of indricotheres, у Prothero, D. R.; Schoch, R. M. (ред.), The Evolution of Perissodactyls, New York, New York & Oxford, England: Oxford University Press, с. 358—378, ISBN 978-0-19-506039-3, OCLC 19268080