Cephaloscyllium speccum

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Cephaloscyllium speccum
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Акули (Selachimorpha)
Ряд: Кархариноподібні (Carcharhiniformes)
Родина: Котячі акули (Scyliorhinidae)
Рід: Cephaloscyllium
Вид: Cephaloscyllium speccum
Cephaloscyllium speccum
Last, Séret & White, 2008
Посилання
Вікісховище: Cephaloscyllium speccum
Віківиди: Cephaloscyllium speccum
МСОП: 42710
NCBI: 994804

Cephaloscyllium speccum — акула з роду Cephaloscyllium родини Котячі акули. Інші назви «крапчаста головаста акула», «плямиста головаста акула».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина досягає 69,4 см (точно встановлено), проте на думку вчених, може сягати 75-80 см. Зовнішністю дуже схожа на Cephaloscyllium signourum. Голова дуже широка та коротка. Морда коротка. Очі великі, овальні з мигальною перетинкою. Зіниці щілиноподібні. Очі розташовані відносно високо. За ними присутні невеличкі бризкальця. Ніздрі широкі з трикутними носовими клапанами. Губні борозни відсутні. Рот широкий. На верхній щелепі розташовано 69-84 робочих зубів, на нижній — 74-97. Зуби дрібні з 3-5 верхівками, з яких центральна є високою і гострою, бокові — невеличкі. У самців передні зуби більше ніж у самиць. У неї 5 пар зябрових щілин. Тулуб щільний. Грудні плавці великі, широкі. Має 2 невеликих спинних плавця, розташовані ближче до хвоста. Черевні плавці маленькі. Хвіст вузький, гетероцеркальний.

Забарвлення спини світло-сіро-коричневе з дрібними коричневими і світлими плямами та 8 великими сідлоподібними плямами з нечіткими межами. На відміну від Cephaloscyllium signourum не має темних плям під зябрами й V-подібної темної плями на хвостовому плавці. Це є основна різними між цими видами. Біля очей присутні світлі плямочки. Бризкальця облямовані темними лініями. Черево та нижня сторона грудних плавців блідніше за колір спини. На череві та плавцях є малопомітні плямочки. Молоді акули більш бліді, жовтуватого забарвлення.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Тримається на глибинах від 150 до 455 м, на зовнішніх ділянках континентального шельфу й континентальних схилах. Як захист здатна роздувати тулуб, ковтаючи воду або повітря. Активна здебільшого вночі. Полює на здобич біля дна, є бентофагом. Живиться ракоподібними, головоногими молюсками, морськими черв'яками, личинками морських тварин, а також невеличкою костистою рибою.

Статева зрілість у самців настає при розмірах 64-66 см. Це яйцекладна акула. Стосовно парування та розмноження ще замало інформації.

Не є об'єктом промислового вилову.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає біля північно-західного узбережжя Австралії, переважно біля рифів Ашмор.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Last, P.R. and J.D. Stevens (2009). Sharks and Rays of Australia (second ed). Harvard University Press. p. 213. ISBN 0-674-03411-2.