Chaetopelma persianum

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Chaetopelma persianum
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Павукоподібні (Arachnida)
Ряд: Павуки (Araneae)
Підряд: Мігаломорфні (Mygalomorphae)
Родина: Павуки-птахоїди (Theraphosidae)
Рід: Chaetopelma
Вид: C. persianum
Chaetopelma persianum
Zamani & West, 2023
Посилання
Віківиди: Chaetopelma persianum

Chaetopelma persianum — вид павуків-птахоїдів. Описаний у 2023 році.[1]

Поширення[ред. | ред. код]

Ендемік Ірану.[2] Поширений у горах Загрос. Описаний з єдиної самиці, зібраної поблизу міста Мегабад. Самці відомі лише з фотографій та неописані. Фотографія самця павука з околиць міста Сулейманія (Ірак), ймовірно, представляє цей вид, але це потребує додаткового підтвердження. Мешкає у норах, вистелених шовковою павутиною, які риють у камянистому грунті.[3]

Опис[ред. | ред. код]

Станом на серпень 2023 року вимірювання реєструвалися лише для самиць і наразі невідомі для самців. Самиці Chaetopelma persianum мають розмах ніг приблизно 9 сантиметрів, а тіло завдовжки 36,6 мм.[4] Тіло коричневе, панцир і хеліцери золотисті.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Цей тарантул населяє високогірні місця, вибираючи місця з добре розвиненою рослинністю. У горах Загрос зустрічається на висоті 2600 м над рівнем моря. Норки будуються на скелястих схилах, серед розкиданих пучків трави та низької трав'янистої рослинності. Біля входу до норки є дверки, змішаний з грудками землі та рослинними залишками. Період розмноження, ймовірно, припадає на кінець сезону дощів, який триває з жовтня до кінця травня.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Alireza Zamani and Rick C. West. 2023. A New Species of Chaetopelma Ausserer, 1871 (Araneae, Theraphosidae) from Iran. ZooKeys. 1174: 75-84. DOI: 10.3897/zookeys.1174.109135
  2. Novataxa
  3. Перська золотоволоска. Учені виявили новий вид тарантула з волосками із «золота» (фото)
  4. Johnson, Chelsea (9 серпня 2023). The Persian Gold Tarantula: A Newly Discovered Arachnid from Iran. Fagen Wasanni Technologies (амер.). Процитовано 11 серпня 2023.