Closer To Home

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Closer to Home
Студійний альбом
Виконавець Grand Funk Railroad
Дата випуску червень 1970
Записаний березень 1970
Жанр Hard rock
Тривалість 44:27
Мова англійська
Лейбл Capitol
Продюсер Террі Найт
Шаблон:Пісні
Професійні огляди
Оцінки оглядів
Джерело Рейтинг
AllMusic 4/5 зірок[1]
Christgau's Record Guide C+[2]
Rolling Stone 3/5 зірок[3]
The Village Voice B[4]

Closer to Home — це третій студійний альбом американського рок-гурту Grand Funk Railroad. Альбом був випущений 15 червня 1970, студією запису Capitol Records, продюсер Террі Найт (Terry Knight). Цей альбом досягнув статусу RIAA Золота платівка в 1970 році, що робить його третім золотим записом гурту за один рік. Внутрішня художня сторінка альбому показує фотографії гурту, яка виступає у Медісон Сквер Гарден у лютому 1970 року

У 2002 році Closer to Home був реконструйований на компакт-диску з бонус-треками. Цей диск увійшов до подарункового набору «Trunk of Funk», виданого обмеженим тиражем. Футляр («Trunk») розрахований на дванадцять оптичних носіїв: крім перших чотирьох, там є місце ще й для решти альбомів, записаних Capitol Records та запланованих до перевидання. До набору також входили пара 3-D окулярів «Shinin' On», гітарний плектр та наклейка, що відтворювала квиток на концерт.

Назву альбому дала композиція «I'm Your Captain (Closer to Home)»[en], яка розміщена на другій стороні платівки та логічно завершує альбом. Більшість інтерпретацій пісні пов'язані з в'єтнамською війною, тому вона так популярна серед ветеранів цього конфлікту. З часом трек «I'm Your Captain (Closer to Home)» став одним з найпопулярніших серед слухачів, хоча критики зауважують, що композиція відкривається гітарною інтродукцією Марка Фарнера, яка дуже схожа чи навіть просто запозичена безпосередньо з гітарних ходів пісні «Pleasant Valley Sunday»[en].

Список пісень[ред. | ред. код]

Всі пісні написав Марк Фарнер.

Перша сторона
#НазваТривалість
1.«Sin's a Good Man's Brother»4:35
2.«Aimless Lady»3:25
3.«Nothing Is the Same»5:10
4.«Mean Mistreater»4:25
5.«Get It Together»5:07
Друга сторона
#НазваТривалість
1.«I Don't Have to Sing the Blues»4:35
2.«Hooked On Love»7:10
3.«I'm Your Captain (Closer to Home)»10:09

Склад[ред. | ред. код]

Виробництво

  • Terry Knight — продюсер альбому, A Good Knight Production
  • Kenneth Hamann — провідний інженер звукозапису, Cleveland Recording
  • Paul Hamann — інженер звукозапису, Cleveland Recording (син Кеннета Хаманна)

Цікаве[ред. | ред. код]

Для того, щоб в альбомі Closer to Home підкреслити знаменитий, схожий на хрюкання або ж за влучною оцінкою мультиплікаційного персонажа Гомера Сімпсона «bong-rattling» (тобто буркотливий), тембр бас-гітари Мела Шахера, інженер звукозапису Пол Хаманн (Paul Hamann) використав дисторшн для низькочастотних гучномовців. Він розробив методику запису басової партії, за якою бажаним чином модифікувався саме звук динаміків JBL, а сигнали від лампового підсилювача West Labs лишались незмінними. Це давало унікальний басовий звук.

Перша половина Closer to Home була зроблена в цьому режимі, решта композицій писалась без згаданого звукового ефекту. Слухач легко почує, де звучить більш скромний бас, а де вжито свідоме спотворення.

Інші виконання[ред. | ред. код]

Трек «Aimless Lady» пізніше був перероблени та виконаний південноафриканським гуртом Suck[en]. Він увійшов до їхнього альбому «Time To Suck», що побачив світ в 1970 році.

У фільмі «Законослухняний громадянин» («Law Abiding Citizen») пісня «Sin's a Good Man's Brother» супроводжує титри. Цю композицію рок-гурт Monster Magnet[en] включив до свого дебютного альбому «Spine of God» (1991). Вона з'явилась також в сольному альбомі Джорджа Лінча[en], що вийшов у 2004 році під назвою «Furious George». Гурт Gov't Mule[en] випустив кавер пісні «Sin's a Good Man's Brother» у 2001 році, долучивши його до альбому The Deep End, Volume 1[en].

Композиція «Nothing is the Same» стала темою для треку «Music Man» в дебютному сольному студійному альбомі Take a Look Around[en] американського репера Маста Ейса[en].

Пісню «I'm Your Captain (Closer to Home)» переспівав бразильський рок-блюз-гурт O Bando do Velho Jack[en] або просто «O Bando», додавши її у свій третій альбом Como Ser Feliz Ganhando Pouco[en] і в якості інтродукції, і як окрему композицію. Вона також звучить у 28-й серії телевізійного серіалу «Клан Сопрано» на початку епізоду, коли в сміттєвозі вибухає бомба.

В інших медіа[ред. | ред. код]

Трек «Mean Mistreater» з'являється в кримінальній драмі «Загублене серце» (оригінальна назва — Cherry), яка вийшла на екрани США у 2021 році.

Альбом згадується в автобіографічній повісті Джонні С'ю Бріджес «Мотаун, сестра дівчини з золотим волоссям»:

Оскільки я повернувся з Кентуккі, я не міг перестати думати про … мелодії з альбому «Closer to Home» від Grand Funk Railroad. Я вирішив, що повинен мати цей альбом, тому тато мені його купив. Я залучив усіх, кого я знав, до музики Grand Funk Railroad, і ми вп'ятеро стали їхніми найбільшими шанувальниками. У ту саму секунду, коли ми заходили в двері квартири Ненес, я підбігав до її стереосистеми та ставив Grand Funk! Усі ми, окрім малюка Мікі (він був занадто малий), хапали мітлу, швабру, столове срібло, все, що знаходили, щоб імітувати інструменти. Я завжди грав на басу, тому що, звісно, ​​Мел Шахер був найлютішим чуваком на світі, і я хотів зіграти його партію. Я був найстаршим, тому мав право першого вибору. Лінда завжди хотіла грати партію Дона Бревера ​​на барабанах. Після мене вона була наступною в команді, тому вона мала право другого вибору. І Джонні, і Фредді любили бути Марком Фарнером на соло-гітарі.

Чарти[ред. | ред. код]

Альбом

Рік Чарт Позиція
1970 Billboard 200[5] 6
Australia[en][6] 9
Canada[7] 6

Пісні

Рік Пісня Чарт Позиція
1970 Closer to Home Billboard Hot 100[8] 22
Канада 21

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Lindsay Planer. Closer to Home - Grand Funk Railroad. AllMusic. Архів оригіналу за 19 грудня 2019. Процитовано 26 травня 2019.
  2. Christgau, Robert (1981). Consumer Guide '70s: G. Christgau's Record Guide: Rock Albums of the Seventies. Ticknor & Fields. ISBN 089919026X. Архів оригіналу за 23 травня 2019. Процитовано 24 лютого 2019 — через robertchristgau.com.
  3. David Fricke (11 березня 2003). Grand Funk Railroad: Closer to Home. Rolling Stone. Архів оригіналу за 21 червня 2008. Процитовано 26 травня 2019.
  4. Christgau, Robert (30 липня 1970). Consumer Guide (12). The Village Voice. New York. Архів оригіналу за 10 червня 2013. Процитовано 14 квітня 2013.
  5. Grand Funk Railroad, Closer to Home US Chart Position [Архівовано 14 жовтня 2012 у Wayback Machine.] Retrieved March 23, 2015
  6. Grand Funk Railroad, Closer to Home Australian Chart Position [Архівовано 12 лютого 2013 у Wayback Machine.] Retrieved March 23, 2015
  7. Grand Funk Railroad, Closer to Home Canadian Chart Position [Архівовано 2015-04-02 у Wayback Machine.] Retrieved March 23, 2015
  8. Grand Funk Railroad, «Close to Home» Chart Position [Архівовано 26 березня 2020 у Wayback Machine.] Retrieved March 23, 2015