Connexions

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Connexions
Власник Університет Райса
Мова твору або назви англійська
Ранг Alexa 27 973[1]
Офіційний сайт(англ.)
CMNS: Connexions у Вікісховищі

Connexions — глобальний репозиторій освітніх матеріалів Університету Райса, які можуть використовуватись та покращуватись новими авторами. Вся колекція матеріалів вільно доступна і студенти та викладачі мають доступ до її повного вмісту.

Connexions, разом із іншими проектами, такими як MIT OpenCourseWare та Public Library of Science є піонером в поширенні ідеї того, що навчальні матеріали можна і необхідно поширювати, використовувати, реорганізовувати та постійно покращувати.

Заснована як Connexions у 1999 році Річардом Баранюком, OpenStax CNX базується на філософії, згідно з якою науковим і освітнім контентом можна і потрібно ділитися, повторно використовувати та рекомбінувати, взаємопов'язувати та постійно збагачувати. Таким чином, це була одна з перших ініціатив відкритих освітніх ресурсів (OER) разом із такими проектами, як MIT OpenCourseWare та Публічна наукова бібліотека. Матеріали в Connexions доступні за ліцензією CC BY Creative Commons, що означає, що вміст можна використовувати, адаптувати та реміксувати за умови вказівки авторства.[2]

Тема[ред. | ред. код]

OpenStax CNX містить навчальні матеріали на всіх рівнях — від дітей до студентів коледжів і професіоналів — організовані в невеликі модулі (сторінки), які можна об'єднати у великі колекції (книги). Авторами матеріалу є люди з усіх верств суспільства. Багато вмісту створено професорами університетів, але колекція також містить музичний вміст,[3] створений викладачем музики за сумісництвом.[4]

Матеріали OpenStax CNX перекладено багатьма мовами завдяки ліцензуванню відкритого вмісту.

Авторське право[ред. | ред. код]

Щоб забезпечити законне повторне використання вмісту, OpenStax CNX вимагає від авторів ліцензувати матеріали, які вони публікують, згідно з ліцензією Creative Commons Attribution License[5] (наразі версія 4.0). Згідно з цією ліцензією, автор зберігає за собою право на зазначення авторства (атрибуції) незалежно від повторного використання вмісту. Автор надає іншим право копіювати, розповсюджувати та демонструвати твір, а також отримувати твори на його основі, за умови вказівки автора.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Alexa.com — 1996.
  2. Kelty, C. M. (2008). Two bits. Duke University Press.
  3. OpenStax CNX. cnx.org. Процитовано 12 серпня 2022.
  4. Throw away your school books: here comes textbook 2.0 - CNN.com. edition.cnn.com. Процитовано 12 серпня 2022.
  5. Cohen, Noam (14 вересня 2008). Don’t Buy That Textbook, Download It Free. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Процитовано 12 серпня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]