Crataegus texana

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Crataegus texana
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Розоцвіті (Rosales)
Родина: Трояндові (Rosaceae)
Підродина: Мигдалеві (Amygdaloideae)
Триба: Maleae
Підтриба: Malinae
Рід: Глід (Crataegus)
Секція: Crataegus sect. Coccineae
Серія: Crataegus ser. Molles
Вид:
C. texana
Біноміальна назва
Crataegus texana
Buckley, 1862

Crataegus texana — вид рослин із родини трояндових (Rosaceae).

Біоморфологічна характеристика

[ред. | ред. код]

Це кущ чи дерево заввишки 100 дм. Старша кора стовбура майже чорна, жолобчаста, молодша сіра, волокниста, урізана в поздовжні пластини. Гілочки 1-річні блідо-сіруваті, старші сірі; колючки на гілочках відсутні чи часті, прямі, 2-річні ± яскраво-каштаново-коричневі чи блискучі чорні, тонкі 4–5 см. Листки: ніжки листків 37–43 % довжини пластини, запушені в молодості, потім ± безволосі, не залозисті; пластини широко-еліптичні, вузько-ромбічні, ромбічні, ромбо-яйцеподібні або широко-яйцеподібні, 4–7 см, тонкі, часточок по 1–4 з боків, пазухи від дрібних до глибоких, верхівки часток від тупих до ± гострих, краї сильно пилчасті крім проксимальних, верхівка від гострої до ± гострої чи тупої, абаксіальна поверхня від розріджено до густо-біло-запушеної в молодості й менш щільно в зрілості, жилки густо волосисті, адаксіальна поверхня густо шершава в молодості, потім ± гола. Суцвіття 7–12-квіткові. Квітки в діаметрі 14–22 мм; чашолистки вузько-трикутні, 4–6 мм. Яблука червоні, іноді червоно-помаранчеві, ± округлі, 9–14(25) мм у діаметрі, із залишком вовнистості; плодових кісточок 4 чи 5. Цвітіння: березень і квітень; плодоношення: вересень — листопад[1].

Середовище проживання

[ред. | ред. код]

Зростає на південному сході США — Арканзас, Міссурі, Оклахома, Техас. Населяє чагарники; на висотах 10–200 метрів[1][2].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б Crataegus texana. Flora of North America. efloras.org. Архів оригіналу за 28 березня 2022. Процитовано 28.03.2022. (англ.)
  2. Crataegus texana. Plants of the World Online. Kew Science. Архів оригіналу за 13 січня 2020. Процитовано 28.03.2022. (англ.)