Cristóbal M2

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тип автомат
Походження Домініканська Республіка Домініканська республіка
Історія використання
Оператори Куба Куба
Домініканська Республіка Домініканська республіка
Війни Кубинська революція
Історія виробництва
Розробник Пал Кіралі
Розроблено середина 1950-х
Виробник Armería San Cristóbal
Виготовлення 19501966
Виготовлена
кількість
~200 000
Характеристики
Вага 3,53 кг (M2)
3,96 кг (M1962)
Довжина 945 мм (M2)
866 мм (M1962)
Довжина ствола 405 мм (M2)
310 мм (M1962)

Набій .30 Carbine
Калібр 7,62 мм
Дія напіввільний затвор
Темп вогню 580 постр./хв
Дульна швидкість 572 м/с
Дальність вогню
Ефективна 500 м
Система живлення коробковий магазин на 30 патронів
Приціл відкритий, регульований

Cristóbal M2 (також San Cristóbal, карабін Кіралі-Крістобаль, автоматична гвинтівка Крістобаль) — автоматичний карабін, розроблений в Домініканській республіці на основі угорського пістолета-кулемета Kiraly 39M і італійського пістолета-кулемета Beretta MAB 38.

Історія створення та виробництва[ред. | ред. код]

Карабін, як і Kiraly 39M, був створений угорським інженером Палом Кіралі, який емігрував до Домініканської республіки в 1948 році.

Понад 200 000 одиниць зброї було виготовлено на збройовому заводі ісп. Armería San Cristóbal в 1950—1966 роках. Назва заводу є відсиланням до назви провінції Сан-Крістобаль, яка була батьківщиною домініканського диктатора Рафаеля Трухільйо. Після вбивства Трухільйо 31 травня 1961 року уряд вирішив не підтримувати місцеву військову промисловість і виробництво зброї почало падати. В 1990 році Cristóbal M2 перестав бути основною вогнепальною зброєю в домініканській армії, хоча і досі використовується як навчальна зброя у військово-навчальних закладах Домініканської республіки.

В 1962 році був створений більш компактний варіант М1962, який також випускався серійно.

Конструкція[ред. | ред. код]

Автомат (автоматичний карабін) Cristobal M2 використовує автоматику з напіввільним затвором системи Кіралі, у якій гальмування відкоту бойової личини (передньої частини затвора) здійснюється завдяки двоплечому важелю, який взаємодіє зі ствольною коробкою і масивним тілом затвора. У початковий момент відкоту рухомих частин, поки нижнє плече важеля взаємодіє зі ствольною коробкою, відбувається розгін важкого тіла затвора щодо бойової личини, тим самим уповільнюючи швидкість відкоту самої личини, що утримує в патроннику гільзу. Після того, як важіль виходить із зачеплення зі ствольною коробкою, група затвора продовжує відкіт за інерцією вже як єдина деталь. Стрільба ведеться з відкритого затвора, одиночними пострілами й чергами. Вибір режиму вогню здійснюється за допомогою двох спускових гачків — натискання на передній — одиночні постріли, на задній — автоматичний вогонь. Запобіжник у вигляді важеля розташований зліва на ствольній коробці. Живлення патронами здійснюється з відокремлених коробчастих магазинів на 30 патронів від американського карабіна М1. Ложа дерев'яна, з напівпістолетною шийкою, приціл відкритий, регульований по дальності від 100 до 500 метрів (карабін М1962 мав спрощений перекидний цілик).

Конструктивно Cristóbal M2 ближче до пістолетів-кулеметів, але набій, який використовувався в автоматі — .30 Carbine — значно переважав по потужності пістолетні набої, хоча поступався проміжним.

Оператори[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]