Ctenorhabdotus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ctenorhabdotus
Час існування: середній кембрій

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Реброплави (Ctenophora)
Клас: Тентакуляти (Tentaculata)
Родина: Ctenorhabdotidae
Рід: Ctenorhabdotus
Conway Morris & Collins, 1996
Вид: С. capulus
Ctenorhabdotus capulus
Morris & Collins, 1996

Ctenorhabdotus — викопний рід реброплавів. Відбитки п'яти представників роду знайдено у відкладеннях сланцевої формації Берджес-Шейл у провінції Британська Колумбія на заході Канади, що датуються середнім кембрієм (510 млн років тому). Голотип зберігається в Королівському музеї Онтаріо в Канаді.

Опис[ред. | ред. код]

Ctenorhabdotus сягав 7 см завдовжки і мав яйцеподібну форму. він був оснащений 24 рядами гребінців (ктен), що втричі більше, ніж це відомо з сучасних реброплавів. Верхня (аборальна) та нижня (оральна) поверхні відносно плоскі. Ряди ктен організовані в 8 комплектів по три, причому центральний ряд набагато коротший від двоє бічних. Кожна група з трьох гребінчастих рядів сходить до аборальної сторони, утворюючи 8 жил. Оральна область добре розвинена з хвилястим краєм. Існує невелика капсулоподібна структура на аборальному боці тварини, яка, як вважають, включає апікальний орган та статоцисти.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Наявність рядів гребінців свідчить про те, що тварина активно плавала. Про його спосіб харчування можна лише догадуватися: рот погано зберігся і немає слідів щупалець.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Conway-Morris & Collins, 1996 : Middle Cambrian ctenophores from the Stephen Formation, British Columbia, Canada. Philosophical Transactions of the Royal Society of London B, vol. 351, n. 1337, P. (англ.).