Cyclura cychlura inornata

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Cyclura cychlura inornata
Cyclura cychlura inornata
Cyclura cychlura inornata
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Lacertilia
Родина: Ігуанові (Iguanidae)
Рід: Циклура (Cyclura)
Вид: C. cychlura
Підвид: C. c. inornata
Cyclura cychlura inornata
Barbour & Noble, 1916[2]
Посилання
Віківиди: Cyclura cychlura inornata
EOL: 1286381
ITIS: 202143
МСОП: 6041
NCBI: 118682

Cyclura cychlura inornata  — підвид ящірок родини ігуанові (Iguanidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Підвид є ендеміком Багамських островів, зустрічається на острові Ексума у західній частині архіпелагу Великий Багама. Відомо лише дві популяції цього підвиду, що розмножуються: на рифах Ліф Кей (4 га) і Ю-Кей (також відомий як Південно-Західний Алленс Кей; 3 га) в північній частині ланцюга острова Ексума. Напевно менше семи дорослих проживають на Алленс Кей (7 га), але ніяких доказів розмноження на цьому рифі не були знайдені протягом 12 років досліджень.

Чисельність[ред. | ред. код]

Ґрунтуючись на 17-річному дослідженні, популяція підвиду була визначена у приблизно 130 дорослих ящірок (> 8 років) на Ліф Кей і 100 особин на Ю-Кей. Оцінка чисельності молоді не є точною, але вона становить, ймовірно, близько 100 особин для кожного острова. Станом на 2000 рік, за даними МСОП, вся популяція цього підвиду оцінена у менше 500 особин. Популяція, як правило, була стабільною протягом останніх 17 років, розмноження відбувається на обох островах щороку.

Опис[ред. | ред. код]

Cyclura cychlura inornata є великою ігуаною, що досягає близько до 1,5 метрів завдовжки. Забарвлення тіла коливається від темно-сірого до чорного, з жовтувато-зеленим або оранжевим відтінком луски на ногах, спинному гребні і голові. Для виду, як і інших видів з роду Cyclura є характерним статевий диморфізм: самці більші за самок і мають більш спинні гребені, а також більшеі пори на стегнах, які використовуються, щоб випустити феромони.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. D. Blair & West Indian Iguana Specialist Group (2000). Cyclura cychlura inornata: інформація на сайті МСОП (англ.) February 23, 2010
  2. Cyclura cychlura [Архівовано 30 жовтня 2015 у Wayback Machine.], The Reptile Database