Dannychaeta tucolus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Dannychaeta tucolus
Час існування: кембрій, 514 млн років тому
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Кільчасті черви (Annelida)
Клас: Багатощетинкові черви (Polychaeta)
Ряд: Spionida
Родина: Magelonidae
Рід: Dannychaeta
Chen, Parry, Vinther, Zhai, Hou & Ma, 2020
Вид: D. tucolus
Dannychaeta tucolus
Chen, Parry, Vinther, Zhai, Hou & Ma, 2020

Dannychaeta tucolus — викопний вид багатощетинкових кільчастих червів, що існував у кембрійському періоді, 514 млн років тому.

Назва[ред. | ред. код]

Родову назву Dannychaeta дано на честь данського зоолога, фахівця з аннелід Данні Ейбюе-Якобсена (Danny Eibye-Jacobsen). Другий корінь назви походить від грецького χαίτη — щетинка. Видова назва D. tucolus з латинської мови перекладається як «той, що живе у трубці».

Скам'янілості[ред. | ред. код]

Двадцять скам'янілих відбитків кільчастих червів були знайдені в нижньокембрійських відкладеннях формації Канланпу (Canglangpu Formation) у місті Куньмін, провінція Юннань, південний Китай. Новий рід і вид були описані в 2020 році міжнародною командою палеонтологів.

Опис[ред. | ред. код]

Тіло складається з простоміума (головний відділ), торакса (широкого грудного відділу з 8 або 9 сегментів) та абдомена (черевного відділу). Знизу біля основи простоміума знаходився рот, по боках від нього — пара довгих пальп (щупалець). Сегменти грудного відділу несуть по парі невеликих параподій (парних кінцівок) з щетинками. Параподії черевного відділу більші, двогілясті, мають пучок прямих щетинок в кожній гілці і ламели (додаткові лопаті). З 20 знайдених примірників вісім збереглися всередині трубочок, які за життя, ймовірно, були органічними, а після поховання зазнали процесу піритизації. Трубочка за життя хробака перебували в товщі осаду.

Посилання[ред. | ред. код]