Diamonds & Rust

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Diamonds & Rust»
Пісня Джоан Баез
з альбому Diamonds and Rust
Випущено Квітень 1975
Записано Листопад 1974
Жанр фолк-рок
Мова англійська
Тривалість 4:39
Лейбл A&M
Автор слів Джоан Баез
Продюсер Девід Кершенбаум
Джоан Баез
Композитор Джоан Баез[1]

«Diamonds & Rust» (укр. Діаманти та іржа) — лірична пісня, балада, складена Джоан Баез і випущена в 1975 році титульною піснею альбому Diamonds & Rust.

Пісня була написана в листопаді 1974 року і розповідає про почуття співачки, перенесеної у своїх спогадах на десять років назад несподіваним дзвінком від колишнього коханого чоловіка, з яким у той час зустрічалася.

Найбільш правдоподібною видається версія про те, що пісня навіяна дзвінком Боба Ділана, з яким у Джоан Баез в середині 60-х був роман. Сама співачка в мемуарах сказала, що пісня присвячена її колишньому чоловіку Девіду Гаррісу, наводячи свою розмову з Бобом Діланом.

Насправді, у момент написання пісні шлюб між Джоан Баез і Девідом Гаррісом вже розпався. Пізніше в інтерв'ю співачка підтвердила той факт, що джерелом натхнення для пісні послужив саме Боб Ділан.

Крім альбому Diamonds and Rust, Джоан Баез записала пісню наживо на альбомі 1995 року Ring Them Bells дуетом з Мері Чапін Карпентер і на альбомі Джуді Коллінз 2010 року Paradise.

Чарти[ред. | ред. код]

Чарти (1972-2016) Найвища

позиція

Канада Канада Adult Contemporary (RPM)[2] 14
Канада Канада Top Singles (RPM)[3] 61
США США Adult Contemporary (Billboard)[4] 5
США США Billboard Hot 100[5] 35

Кавер-версії[ред. | ред. код]

Diamonds & Rust
Сингл Judas Priest
з альбому Sin After Sin
Випущений 29 квітня 1977
Сторона Б «Dissident Aggressor»
Записаний Січень – лютий 1977
Ramport Studios (Баттерсі)
Жанр Хард-рок
Хеві-метал
Мова англійська
Композитор Джоан Баез[1]
Тривалість 3:28
Лейбл Columbia
Продюсер Роджер Гловер, Judas Priest
Хронологія синглів Judas Priest
Попередній
←
«The Ripper»
(1976)
«Better by You, Better than Me»
(1978)
Наступний
→

Judas Priest записали кавер на пісню, пропустивши деякі куплети, для свого альбому Sin After Sin. Спочатку кавер був записаний роком раніше для альбому Sad Wings of Destiny, але не увійшов до нього. Цей ранній запис з'явився на збірках The Best of Judas Priest і Hero, Hero, а також на деяких ремастерах їхнього першого альбому Rocka Rolla. Жива версія пісні з'являється на альбомі Unleashed in the East. Концертний DVD Rising in the East включає акустичне виконання, яке ближче до оригінальної версії Баез. Пісня залишається основним хітом концертних виступів Judas Priest.

Я в захваті! Я була вражена, коли вперше її почула. Я подумала, що це чудово. Дуже рідко люди роблять кавери на мої пісні. Думаю, на це є кілька причин. Одна з них полягає в тому, що вони особисті - вони не мають універсальної якості. І я думаю, можливо, це тому, що я вже співала їх, і хто хоче конкурувати з цим? Але завжди приємно, коли хтось це робить.

— Джоан Баез, [6]

Кавер-версії також записали Джастін Вівіан Бонд, Blackmore's Night, S.O.D., Great White, Тейлор Мітчелл, Сара Чен і Thunderstone.

Пісня була використана у двох популярних хіп-хоп піснях – «Happiness» гурту Busdriver та «Upgrade Call» Андре Нікатіни. Версії, використані в обох піснях, викривлені по висоті тону, щоб звук був писклявим.

Склад (версія Judas Priest)

Живі виступи[ред. | ред. код]

Баез виконала цю пісню не менше 234 разів на концертах.[7] Після завершення свого «прощального туру» Баез виконала пісню дуетом з Ланою Дель Рей, коли з'явилася як несподіваний гість на концерті Дель Рей у Берклі 6 жовтня 2019 року.[8]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б ISWC Network
  2. Canada, Library and Archives (17 липня 2013). Image : RPM Weekly. www.bac-lac.gc.ca. Процитовано 13 травня 2024.
  3. Canada, Library and Archives (17 липня 2013). Image : RPM Weekly. www.bac-lac.gc.ca. Процитовано 13 травня 2024.
  4. Joan Baez | Biography, Music & News. Billboard (амер.). Процитовано 13 травня 2024.
  5. Joan Baez | Biography, Music & News. Billboard (амер.). Процитовано 13 травня 2024.
  6. Joan Baez changing her tune | Music | Entertainment. Toronto Sun. Архів оригіналу за 19 травня 2014. Процитовано 19 травня 2014. {{cite news}}: Проігноровано невідомий параметр |df= (довідка)
  7. Diamonds & Rust by Joan Baez Song Statistics | setlist.fm. www.setlist.fm. Процитовано 22 квітня 2021.
  8. Shaffer, Claire (7 жовтня 2019). Lana Del Rey Performed 'Diamonds & Rust' with Joan Baez. Rolling Stone (амер.). Процитовано 22 квітня 2021.