Discokeryx

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Discokeryx
Час існування: ранній міоцен (17 млн років тому)
Схема скелета, що зображує відомий викопний матеріал
Схема скелета, що зображує відомий викопний матеріал
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Оленеподібні (Artiodactyla)
Родина: Prolibytheriidae
Рід: Discokeryx
Wang, Ye, Meng, Li, Costeur, Mennecart, Zhang, Zhang, Aiglstorfer, Wang, Wu, Wu & Deng, 2022
Види
  • Discokeryx xiezhi
Посилання
Вікісховище: Discokeryx

Discokeryx — викопний рід копитних ссавців вимерлої родини Prolibytheriidae. Існував у Східній Азії у ранньому міоцені (17 млн років тому). Викопні рештки тварини знайдено у формації Халамагай, розташованої на північному заході Китаю. Було виявлено череп та шийні хребці.[1][2]

Назва[ред. | ред. код]

Назва виду xiezhi посилається на сіечжи — істоту з китайської міфології з одним рогом. Назва роду в перекладі з грецької означає «круглий ріг».

Опис[ред. | ред. код]

На голові D. xiezhi мав єдиний ріг з кератину у формі великого плоского диску товщиною близько 5 см. Цей ріг та будова шийних хребців показує, що самці цього виду під час шлюбних змагань билися головами, як це роблять сучасні барани та козли.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Wang, S.-Q.; Ye, J.; Meng, J.; Li, C.; Costeur, L.; Mennecart, B.; Zhang, C.; Zhang, J.; Aiglstorfer, M.; Wang, Y.; Wu, Y.; Wu, W.-Y.; Deng, T. (2022). Sexual selection promotes giraffoid head-neck evolution and ecological adaptation. Science. 376 (6597): 1306—1310. doi:10.1126/science.abl8316. S2CID 249313002.
  2. Nicoletta Lanese (2 червня 2022). Short-necked giraffe relative discovered in China. It used its helmet head to bash rivals. livescience.com (англ.). Процитовано 5 червня 2022.