Diselma archeri

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Diselma archeri
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Хвойні (Pinophyta)
Клас: Хвойні (Pinopsida)
Порядок: Соснові (Pinales)
Родина: Кипарисові (Cupressaceae)
Підродина: Callitroideae
Рід: Diselma
Hook.f.
Вид:
D. archeri
Біноміальна назва
Diselma archeri
Hook.f., 1857

Diselma archeri — вид хвойних рослин родини кипарисових.

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Країни проживання: Австралія (Тасманія). Цей чагарниковий рід зустрічається в субальпійській і альпійській болотистій місцевість, іноді уздовж струмків або на берегах озер і ставків, серед багаторічних трав та інших чагарників, наприклад Astelia alpina, Pherosphaera hookeriana, Microcachrys tetragona, Podocarpus lawrencei, Richea scoparia, Richea pandanifolia, Lomatia, Orites acicularis, Orites revoluta, Helichrysum, Leptospermum і великі чагарники або низькорослі дерева, наприклад Athrotaxis cupressoides, Phyllocladus aspleniifolius, Nothofagus gunnii, Eucalyptus coccifera. Висотний діапазон від 550 м до 1400 м над рівнем моря. Ґрунти кислі, часто торф'яні й заболочених і дрібні над магматичною породою. Опадів дуже багато, сніг і мороз можливі цілий рік, із сніговим покривом на найвищих висотах, які тривають кілька місяців. Іноді утворює невелике дерево.

Морфологія[ред. | ред. код]

Дводомний кущ або невелике дерево, 1–5(6) м в висоту. Листки лускоподібні, тупі на вершині. Чоловічі шишки, довгасті, тичинок 3 або 4 пари. Жіночі шишки, поодинокі, невеликі, кулясті, 5 мм в поперечнику, складаються з двох пар лусок, з 2 насінинами. Насіння дрібне, з 2–3 крилами. Хромосоми n = 11.

Використання[ред. | ред. код]

Цей чагарник є рідкістю у вирощуванні.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Цей монотиповий рід, ендемічний для Тасманії, широко поширений в гірській місцевості, де майже всі субпопуляції зарезервовані у Всесвітній спадщині Тасманії. Не вважається під загрозою, хоча вид чутливий до пожеж.

Посилання[ред. | ред. код]