Divi filius

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Divi filiusлатинська фраза, що означає «син бога», і це титул, який часто використовував імператор Август, внучатий племінник і прийомний син Юлія Цезаря.

Октавіан[ред. | ред. код]

1 січня 42 р. до н.е., майже через два роки після вбивства Юлія Цезаря 15 березня 44 р. до н.е., але до остаточної перемоги Другого тріумвірату над змовниками, які забрали його життя, римський сенат визнав Цезаря божеством. Тому його називали Divus Iulius («божественний Юлій»), а його прийомний син Октавіан називав себе Divi filius[1][2] («син обожненого, син бога»). Також використовувалася повніша форма, divi Iuli filius («син божественного Юліая»).[3]

Октавіан використовував титул divi filius для просування своєї політичної позиції, нарешті подолавши всіх суперників за владу в Римській державі.[4] Титул був для нього «корисним інструментом пропаганди» і відображався на монетах, які він випустив.

Інші імператори[ред. | ред. код]

Оскільки сам Август (титул Август був офіційно присвоєний Октавіану сенатом у 27 р. до н.е.) та деякі інші римські імператори були обожествлені після смерті, титул Divi Filius також застосовувався до деяких наступників Августа, зокрема Тиберія, Нерона та Доміціана.[5]

Див. також[ред. | ред. код]

  • Родовід (антропологія)

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Syme, Ronald (2002). [he Roman Revolution. Oxford: Oxford University Press. с. 202. ISBN 0-19-280320-4.
  2. 'Augustus' Gaius Julius Octavius. Архів оригіналу за 18 березня 2016. Процитовано 26 листопада 2010.
  3. Inscription on Porta Tiburtina in Rome
  4. "Ostentatiously rejecting divinity on his own account, he rose to power via Caesar's divine image instead" (Augustus, by Pat Southern, p. 63).
  5. Kim, Tae Hun. The Anarthrous υἱὸς θεοῦ in Mark 15,39 and the Roman Imperial Cult». Biblical Studies on the Web. Архів оригіналу за 28 August 2008.