Eocasea

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Eocasea
Період існування: Пізній карбон, 300 млн р. т.
Голотип
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клада: Caseasauria
Родина: Caseidae
Рід: Eocasea
Reisz & Fröbisch, 2014
Типовий вид
Eocasea martini
Reisz & Fröbisch, 2014
Вікісховище: Eocasea
реконструкція

Eocasea — вимерлий рід синапсидів казеїд з пізнього пенсільванського періоду Канзасу. Відомий з одного типового виду Eocasea martini.

Опис[ред. | ред. код]

Eocasea є найдавнішим і найбазальнішим представником Caseidae, якому бракує багатьох спеціалізованих анатомічних особливостей, які характеризують пізніших членів групи. Казеїди відомі тим, що вони були однією з перших груп чотириногих, які еволюціонували як травоїдні; таксони з великим тілом, такі як Casea та Cotylorhynchus, мають бочкоподібні грудні клітки та листоподібні зазубрені зуби, які є чіткими пристосуваннями для розщеплення рослинної целюлози. Eocasea відрізняється від цих таксонів вузькою грудною кліткою, простими конусоподібними зубами та значно меншим розміром тіла. Усе це є плезіоморфними ознаками для синапсидів, що означає, що Eocasea успадкувала м'ясоїдний спосіб життя від хижих предків синапсидів з такими ж дрібними тілами. Як найдавніша відома казеїда, Eocasea являє собою один із перших переходів від м'ясоїдності до травоїдності у чотириногих[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Reisz RR, Fröbisch J (2014). The Oldest Caseid Synapsid from the Late Pennsylvanian of Kansas, and the Evolution of Herbivory in Terrestrial Vertebrates. PLOS ONE. 9 (4): e94518. Bibcode:2014PLoSO...994518R. doi:10.1371/journal.pone.0094518. PMC 3989228. PMID 24739998.{{cite journal}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)