Eurosam

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Eurosam GIE
Тип Приватна компанія, Спільне підприємство
Форма власності groupement d'intérêt économiqued[1]
Галузь Аерокосмонавтика
Засновано Червень 1989
Штаб-квартира Париж
Продукція Морські і протиповітряні ракети
Власник(и) MBDA Франція (33.3%)
MBDA Італія (33.3%)
Thales Group (33.3%)
www.eurosam.com

Eurosam GIE – європейський виробник зенітних ракет[2]. Eurosam було засновано в червні 1989 року для розробки Famille de missiles Sol-Air Futurs (майбутнє сімейство ракет «земля-повітря» або FSAF). Eurosam спочатку був спільним підприємством Aérospatiale, Alenia та Thomson-CSF . Зараз Aérospatiale є частиною MBDA (точніше французької філії MBDA), а діяльність Alenia в галузі ракет і ракетних систем тепер є італійською філією MBDA. Thomson CSF тепер є Thales Group. Таким чином, Eurosam належить MBDA France та MBDA Italy (66% акцій розподілено між обома), а також Thales Group (33%)[3][4].

Ракети Aster[ред. | ред. код]

Як спочатку передбачалося згідно з контрактом на Етап 1 (підписаний у травні 1990 року), FSAF передбачав використання ракет Aster 15 і Aster 30 у таких цілях:[5]

  • SAAM (Système Anti-Air Missile) морська автооборона
  • SAMP/T (Sol-Air Moyenne Portée Terrestre) або ракетна система середньої дальності «Земля-повітря»
    • Використання ракет Aster 30 в батареях і радара Arabel

Наземні системи[ред. | ред. код]

Система GBAD із двома можливостями ABT і ATBM, SAMP/T є повністю автономною самохідною системою з модулями, встановленими на вантажівці. Кожна система зазвичай включає блок управління вогнем з багатофункціональним радаром (MRI) і модулем залучення (ME), а також пускові елементи з до 6 платформами вертикального запуску (MLT), які використовуються для ракет Aster 30. SAMP/T може похвалитися унікальною можливістю одночасно вражати TBM і ABT, що надходять з будь-якого напрямку.

17 листопада 2011 фрегат ППО Франції «Шевальє Поль» успішно випробував свою систему ППО PAAMS. Це було найбільше перехоплення на даний момент для системи Eurosam з будь-якою системою PAAMS, будь то італійська, британська чи французька. Тим часом HMS Defender, п'ятий есмінець Королівського флоту типу 45, оснащений системою PAAMS (Великобританія), яка отримала назву Sea Viper, завершив свої перші ходові випробування перед поверненням на верф у Глазго.

Протиповітряне застосування[ред. | ред. код]

У серпні 1999 року FSAF було розширено, щоб включити PAAMS, основну протиповітряну ракетну систему. PAAMS використовує як ракети Aster 15, так і Aster 30 для самооборони, локальної оборони та оборони дальньої зони. PAAMS управляється EUROPAAMS, спільним підприємством Eurosam (66%) і дочірньої компанії MBDA UKAMS (33%). MBDA також володіє 66% Eurosam, фактично даючи їй 77% частки проекту. MBDA сама належить BAE, EADS і Finmeccanica. PAAMS встановлено на 4 французьких/італійських фрегатах Орідзонте і 6 британських есмінцях Type 45.

«Цигликова» архітектура[ред. | ред. код]

Системи протиповітряної оборони Eurosam базуються на модульній архітектурі з окремими модулями або «будівельними блоками», які можна комбінувати, щоб точно адаптувати кожну систему. Базова система складається з одного багатофункціонального радара, командно-диспетчерського пункту з комп’ютерами Mara та пультами оператора Magics, а також системи вертикального пуску. Додаткові підсистеми можуть бути додані для оптимізації можливостей базової системи для конкретних місій, таких як морська оборона розширеного району або протиракетна оборона.

Додатки[ред. | ред. код]

У березні 1998 року Саудівська Аравія підписала контракт на установку системи SAAM (Aster 15) на її фрегати типу DCN <i id="mwSA">Al Riyadh</i>. У серпні 2011 року турецьке національне повітряне та ракетне змагання залучило заявки від американського партнерства Raytheon і Lockheed Martin, що пропонує систему протиповітряної оборони Patriot; російський «Рособоронекспорт» продає С-300; китайська CPMIEC (China Precision Machinery Export-Import Corp.), що пропонує свій HQ-9; і SAMP/T Aster 30 від Eurosam. [6] На сьогоднішній день Eurosam поставив 14 одиниць до Італії та Франції, включаючи 2 одиниці першого класу. Франція розгорне 10 SAMP/T у 5 ескадрильях протиповітряної оборони, 4 з яких наразі оснащені або перебувають на обладнанні. Італійська армія перегрупує 5 одиниць SAMP/T в один полк у Мантуї, 4 з яких уже доставлено[7]. MBDA запропонувала продати РЛС Arabel Польщі разом із Arabel Radar 30. Польська MON оголосила фіналістів програми Wisla: пропозицію Raytheon «PATRIOT with options» і систему SAMP/T Mamba від EuroSAM, яка використовує Aster-30

5 січня 2018 року Франція та Туреччина підписали з Eurosam контракт на дослідження визначення проекту щодо майбутньої системи протиповітряної та протиракетної оборони великої дальності (LORAMIDS). Туреччина також братиме участь через компанії Aselsan і Roketsan у розробці етапу оновлення середнього терміну експлуатації (MLU) SAMP/T Aster 30, Block 1NT[8].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. SIRENE
  2. Eurosam website. Архів оригіналу за 28 вересня 2011. Процитовано 21 березня 2023.
  3. Europe's Weapons Makers Launch Operation Market Shield 28 November 2010
  4. Eurosam
  5. High Tier Air Defence 13, June 2013
  6. NATO Warns Turkey Against Chinese, Russian Systems 2 August 2011
  7. EUROSAM SAMP/T Scores Again 2008, March 2013
  8. Pocock, Chris (10 січня 2018). Turkey Buys from Russia; also Mulls European Missile Systems. Aviation International News. Процитовано 12 січня 2018.