FAUST (мова програмування)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
FAUST
Тип чисто функційна мова програмуванняd і audio programming languaged
Мова програмування C++
Ліцензія GNU GPL
Вебсайт faust.grame.fr

FAUST (англ. Functional Audio Stream) — мова програмування для написання програм із синтезу і обробки звукових сигналів у реальному часі з високою продуктивністю.[1][2]

Одна й та ж програма FAUST може компілюватися в різні формати й для різних платформ, без змін вихідного коду. Наприклад, тай сам код FAUST компілюється як у C++, так і в JavaScript, WebAssembly, програму для Android, iOS, втулки для Max MSP, PureData, SuperCollider тощо.[3] Faust має також підтримку елементів графічного інтерфейсу (ручки, повзунці, перемикачі).

FAUST належить до предметно-орієнтованих функційних мов програмування.

Програми FAUST описують цифрову обробку сигналів у вигляді блок-схем: сигнал «протікає» через різні структурні елементи програми згідно з описом. Компілятор FAUST має вбудовану можливість генерування блок-схем на основі коду програми (у форматах SVG, PDF, PNG).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Julius O. Smith. Audio Signal Processing in Faust [Архівовано 12 вересня 2017 у Wayback Machine.]. Stanford University. 2015.
  2. About. faust.grame.fr. Архів оригіналу за 30 січня 2018. Процитовано 30 січня 2018.
  3. faust: Functional programming language for signal processing and sound synthesis, GRAME, 29 січня 2018, архів оригіналу за 14 червня 2019, процитовано 30 січня 2018

Посилання[ред. | ред. код]