GIPF

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
GIPF
GIPF
Дизайнер Кріс Бурм
Видавець Rio Grande Games
Don & Co.
Schmidt Spiele
SMART Games
Тип гри Настільна гра
Абстрактна стратегія
Кількість гравців 2
Вік гравців 8+
Час готування до гри 2 хвилини
Час гри 20-30 хвилин
Вплив випадковості нема
Необхідні здібності тактика, стратегія

ГІПФ (GIPF) оригінальна абстрактна стратегічна[en] настільна гра Кріса Бурма[en], яка є найпершою і найголовнішою грою проекту ГІПФ[en][1][2]. Гра отримала рекомендації Spiel des Jahres[en] (Німеччина) в 1998 році[3].

Правила[ред. | ред. код]

Суперники по черзі виставляють на край шестикутного ігрового поля фішки (перший чорні, другий білі), роблячи хід вглиб поля по лініях сітки до перетину з іншою лінією, збираючи ряд (лінію) з чотирьох поспіль фішок свого кольору. Якщо поле в ​​напрямку ходу зайняте своєю або чужою фішкою, то вона і весь ряд, що примикає до неї, зсуваються в напрямку ходу. Зібрані в ряд чотири фішки одного кольору (незалежно від того, чий хід призвів до такої ситуації) знімаються з поля їх власником в запас разом з прив'язаними до них у цьому ряду своїми і чужими фішками. У разі утворення кількох таких рядів різного кольору (чотири й більше поспіль білих і чотири й більше поспіль чорних), першим знімає той гравець, чий хід призвів до такої ситуації. При утворенні кількох рядів, що перетинаються, по чотири й більше фішки одного кольору знімається один ряд на вибір власника або обидва ряди, якщо ряди не перетинаються. Захоплені фішки супротивника більше в гру не повертаються. Мета гри — залишити супротивника без фішок у запасі. Нічиєї не буває. Програє той, хто першим залишився без фішок.

ГІПФ належить до класу ігор з повною інформацією, де відсутній елемент невизначеності й випадковості. Однак у ГІПФ один хід значить дуже багато й може кардинально змінити розстановку сил, оскільки часто він переміщує відразу кілька фішок. ГІПФ — це динамічна гра, де безглузді стратегії довгострокового планування по захопленню території, характерні для гри Го.

Гру можна ускладнити додатковими фішками, які мають назву потенціали, що дозволяють робити специфічні ходи[2]. Інші ігри проекту ГІПФ (TAMSK, ZÈRTZ, DVONN, YINSH, PÜNCT) названі за цими потенціалами.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Thomashow, Mitchell. GIPF Review. The Games Journal. Архів оригіналу за 28 січня 2013. Процитовано 24 серпня 2008.
  2. а б Blessing, Ron (1 червня 2005). Review of GIPF. RPGnet. Архів оригіналу за 28 січня 2013. Процитовано 24 серпня 2008.
  3. Spiel des Jahres 1998

Посилання[ред. | ред. код]