GNU Chess

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
GNU Chess
Тип шаховий рушій[1] і chess video gamed
Розробник проєкт GNU
Платформа Intel P6[2] і x86_64[2]
Операційна система GNU/Linux[d][1], BSD[d][1], Windows[1] і macOS[1]
Мова програмування C++[3]
Ліцензія GPL 3.0+d[1] і GNU GPL
Репозиторій git.savannah.gnu.org/cgit/chess.git
Вебсайт gnu.org/software/chess/

GNU Chess (/ˈgnuː ʧɛs/) — безкоштовна вільна шахова програма написана на мові C++.

GNU Chess сама по собі має текстовий інтерфейс, і для комфортної гри потрібно використовувати одну з графічних оболонок, наприклад glChess, (XBoard) або WinBoard, PyChess[en].

Пошук наступного ходу[ред. | ред. код]

Заснований на модифікації професора Тоні Марсланда, внесеної ним в алгоритм альфа-бета мінімакса, і так званої пошуком основних відхилень (Principal Variation Search — PVS). Цей алгоритм працює надійно і достовірно.

Оцінка позиції починаючи з 5-х версій Програми трохи відрізняється від більш ранніх. Ранні версії використовували таблиці «фігура-поле» з неповною оцінкою кінцевих вузлів (end-leaf). Це таблиці, заповнені значеннями, які відповідають важливості присутності фігур на даному полі. Таблиця заповнювалася один раз на початку пошуку ходу.

Недолік таблиць «фігура-поле» в тому, що інформація зазвичай стає менш і менш значущою в міру зростання глибини пошуку, тому що позиція на дошці змінюється занадто швидко. Зі збільшенням швидкості роботи комп'ютерів стає можливий все більш глибокий пошук, і таким чином таблиці можуть вводити програму в оману, видаючи ходи, що не відповідають позиції.

Зовсім недавно відбулося повернення до ідеї, яку підтримують розробники GNU Chess: повний обрахунок кінцевих вузлів. Далі, GNU Chess використовує Бітові дошки для представлення властивостей шахової дошки. Це нагадує нам минуле на зорі комп'ютерних шахів, коли гігантські електронно-обчислювальні машини 1960-х використовували растрові зображення (Бітові карти) для опису позицій.

При оцінці ходу крім стандартних оцінок отриманих, виходячи з комбінування бітових дощок, використовуються більш ресурсомісткі, але дуже важливі обчислення можливих переміщень короля і пішаків.

Рейтинг[ред. | ред. код]

GNU Chess не має офіційного рейтингу Ело. На безкоштовному шаховому інтернет-сервері freechess.org, бліц-рейтинг GNU Chess версії 5.04, що працює на комп'ютері на базі процесора Cyrix 166 MHz (еквівалент Pentium 200 MHz), з налаштуваннями за замовчуванням перевищив 2100 пунктів (рейтинги найсильніших шахістів перевищують 2700).

GNU Chess на інших платформах[ред. | ред. код]

Розробники GNU Chess отримували відгуки, що їх дітище дійсно компілюється і запускається також на платформах DOS і OS/2 c використанням інструментарію EMX.

Комп'ютерні шахи на основі GNU Chess[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

  • Комп'ютерні шахи
  • UCI (англ. Universal Chess Inteface) — вільно поширюваний комунікаційний протокол, що дозволяє движкам шахових програм взаємодіяти з їх графічним інтерфейсом.

Примітка[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • GNU Chess (англ.). Архів оригіналу за 17 лютого 2012. Процитовано 31 жовтня 2008. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |description= (довідка)
  • M. Shuaib Khan (22 березня 2007). Chess engines for Linux (англ.). VA Software. Архів оригіналу за 26 червня 2007. Процитовано 31 жовтня 2008. {{cite web}}: Недійсний |deadurl=404 (довідка)