Galleonosaurus dorisae

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Galleonosaurus dorisae
Час існування: рання крейда
125 млн років тому

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Надряд: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Птахотазові (Ornithischia)
Підряд: Цераподи (Cerapoda)
Орнітоподи (Ornithopoda)

Elasmaria

Рід: Galleonosaurus
Herne et al., 2019
Вид: G. dorisae
Galleonosaurus dorisae
Herne et al., 2019
Посилання
Вікісховище: Galleonosaurus

Galleonosaurus dorisae — вид птахотазових динозаврів з групи орнітопод (Ornithopoda), що існував у ранній крейді (125 млн років тому).[1]

Назва[ред. | ред. код]

Родова назва Galleonosaurus перекладається «ящірка-галеон», вказує на будову верхньої щелепи, що нагадує перевернутий галеон. Видова назва G. dorisae вшановує геолога Доріс Зеегетс-Вільє (Doris Seegets-Villiers), яка описала стратифікацію типового місцезнаходження.

Скам'янілості[ред. | ред. код]

Рештки динозавра були знайдені у відкладеннях формації Вонтаггі на сході штату Вікторія в Австралії. Описаний по рештках верхньої щелепи. Загалом знайдено 5 фрагментів верхньої щелепи та два зуба.

Опис[ред. | ред. код]

Це був невеликий рослиноїдний двоногий динозавр. Він сягав до 1 метра заввишки. Череп оцінюється у 30 см завдовжки.

Філогенія[ред. | ред. код]

Філогенічний аналіз показав, що Galleonosaurus — близький родич Diluvicursor pickeringi, що відкритий у 2018 році та існував на 12 млн років пізніше. Також була встановлена близькість Galleonosaurus з Qantassaurus intrepidus, що виявлений в 1999 в цій же місцевості. Qantassaurus відрізнявся коротшою і міцнішою мордою. Вчені вважають, що динозаври вживали різні види рослинної їжі, що дозволило їм співіснувати на одній території.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Herne, Matthew C.; Nair, Jay P.; Evans, Alistair R.; Trait, Alan M. (2019). New small-bodied ornithopods (Dinosauria, Neornithischia) from the Early Cretaceous Wonthaggi Formation (Strzelecki Group) of the Australian-Antarctic rift system, with revision of Qantassaurus intrepidus Rich and Vickers-Rich, 1999. Journal of Paleontology. doi:10.1017/jpa.2018.95. Архів оригіналу за 21 грудня 2020. Процитовано 24 липня 2019.