Getcontact

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Getcontact
Тип мобільний застосунок
Платформа Android і iOS
Вебсайт getcontact.com

Getcontact — мобільний застосунок, найвідоміший тим, що дає змогу подивитися, як певний телефонний номер записаний в адресній книзі інших користувачів[1][2][3][4][5].

Історія[ред. | ред. код]

Додаток розробили громадяни Туреччини Бурак Саглік та Мустафа Севінк. Права на застосунок належать компанії Getcontact LLP, яку вони зареєстрували в Лондоні у 2017 році, про що повідомляється в записах Британської реєстраційної палати. Саглік та Севінк вважаються топменеджерами турецького розробника Tekyason yazılım. Ця компанія також зазначає серед своїх проєктів Getcontact[1].

Спершу додаток розроблявся для блокування смс-розсилок та небажаних дзвінків і давав змогу дізнатися ім'я того, хто телефонує, якщо номер не збережений у телефонній книзі. Це ставало можливим завдяки тому, що Getcontact синхронізував контакти користувача з контактами решти користувачів додатка. Пізніше розробники додали можливість дізнатися, як номер підписаний у телефонних книгах тих, хто його зберіг. Саме завдяки цій опції додаток став популярним і почав поширюватися з геометричною прогресією[6].

Доступність[ред. | ред. код]

Додаток заблокований в Казахстані та Азербайджані та, за деякими даними, у Киргизстані через порушення місцевих законів щодо захисту персональних даних[1].

У Вірменії влада закликала громадян відмовитися від використання додатку[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Що таке GetContact — вірусна утиліта, яка збирає персональні дані – AIN.UA (укр.). 25 квітня 2023. Процитовано 27 грудня 2023.
  2. Чому GetContact ще небезпечніший за шахраїв: як позбутися додатку. 24 Канал (укр.). 29 вересня 2021. Процитовано 27 грудня 2023.
  3. OBOZ.UA (28 лютого 2018). Що таке Get Contact і чому навколо нього галас: головне. OBOZREVATEL NEWS (укр.). Процитовано 27 грудня 2023.
  4. maximum.fm (28 лютого 2018). GetContact: що це за додаток і як він працює. Радіо Максимум (англ.). Процитовано 28 грудня 2023.
  5. редактор, Головний (17 листопада 2021). Як повністю видалити інформацію про себе із GetContact. ТехноФан (укр.). Процитовано 28 грудня 2023.
  6. GetContact: наскільки безпечно знати, як ви підписані у довідниках знайомих. Економічна правда (укр.). Процитовано 28 грудня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]