Global Drone Academy

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Global Drone Academy
Тип Навчальний центр підготовки пілотів БПЛА
Галузь Центр підготовки пілотів БПЛА
Гасло «Навчаємо справжніх пілотів БПЛА»
Засновано 5 квітня 2022 року
Засновник(и)

Антон Векленко

Корж Роман
Штаб-квартира Україна
gda.com.ua

Навчальний центр підготовки пілотів БПЛА Global Drone Academy

Опис[ред. | ред. код]

Навчальний центр підготовки пілотів БПЛА Global Drone Academy засновано 5 квітня 2022 р. як реакція на широкомасштабне вторгнення росії.

Сьогодні Навчальний центр працює за п’ятьма програмами:

«Аеророзвідка цивільними квадрокоптерами»,

«Оператор БПАК літакового типу»,

«Пілот ударних FPV-квадрокоптерів»,

«Тепловізійна розвідка дронами»,

«Виявлення та протидія ворожим БПЛА».

З початку повномасштабного вторгнення Центр підготовки пілотів підготував понад 2 000[1] військовослужбовців. Навчання проводять кваліфіковані інструктори з бойовим досвідом. Навчальні програми постійно еволюціонують та вдосконалюються[2]. Global Drone Academy є авторизованим навчальним центром державної програми «Армія Дронів»[3] яка була створена Мінистерством Цифрової трансформації. В рамках програми «Армія Дронів» з підготовки 10 тисяч операторів,[4] Global Drone Academy безкоштовно навчає військовослужбовців. Наразі Центр підготовки пілотів навчає близько 180 людей на місяць за різними програмами. Штат інструкторів налічує 17 осіб. Співзасновник та головний інструктор Антон Векленко має 10-річний досвід у застосуванні БПЛА в різних сферах.

Засновники[ред. | ред. код]

Антон Векленко – пілот БПЛА з 10-річним досвідом. До повномасшатбного вторгнення займався відеозйомкою та картографією квадрокоптерами. З початку війни – доброволець ДФТГ "Мрія". Роман Корж - доцент, кандидат економічних наук, директор Благодійної організації "Фонд інвестицій в майбутнє", командир взводу аеророзвідки ДФТГ "Мрія".

Навчальні програми[ред. | ред. код]

Аеророзвідка цивільними квадрокоптерами – п'ятиденний курс, на якому вивчається виконання завдань аеророзвідки цивільними квадрокоптерами у зоні бойових дій. У програму вкурсу входить два лекційних та три практичних дні. Курсанти навчаються виконувати аеророзвідку в умовах радіолектронної боротьби, працювати екіпажами, орієнтуванню на місцевості та роботі з ПЗ "Кропива".

Пілот удароного FPV квадрокотпера-камікадзе – двотижневий курс, на якому навчаються керуванню FPV-квадрокоптерами в складних бойових умовах та відпрацьовують ураження цілей. На першому тижні проводяться заняття на симуляторах та лекції щодо конструктивних особливостей FPV. На другому тижні відбуваються практичні польоти на полігоні.

Оператор БПАК літакового типу – двотижневий курс з базової підготовки пілотів та операторів БПЛА літакового типу. На курсі навчають керуванню БПАК та корисним навантаженням, автоматизації польотних місій та роботі в бойових умовах.

Тепловізійна розвідка дронами – курс на одну добу, де вивчаються всі аспекти роботи дронами з тепловізорами в бойових умовах.

Геодезія та картографія – тижневий курс для геодезистів, інженерів та проєктантів із застосування БПЛА для виконання геодезичних робіт та отримання геопросторових даних.

Факти[ред. | ред. код]

На вересень 2023 року навчальний центр випустив понад 2 500 пілотів різних типів БПЛА. Інструктори проводили бойові тренування на лінії бойового зіткнення в Харківський області. Тільки за серпень 2023 року нпавчальні програми відвідало 278 військовослужбовців.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. sbitsoft. У Global Drone Academy вже підготували більше тисячі військових пілотів. lenta.ua (англ.). Процитовано 4 жовтня 2023.
  2. Київські аеророзвідники з Global Drone Academy. Вони можуть навчити, як знищити квадрокоптером ворожий танк. Їхня історія. dev.ua (укр.). Процитовано 4 жовтня 2023.
  3. Зеленський: Мета створення армії дронів - амбітна. Інтерфакс-Україна (укр.). Процитовано 4 жовтня 2023.
  4. Мінцифри починає підготовку 10 тисяч операторів "Армії дронів" (фото). www.unian.ua (укр.). Процитовано 4 жовтня 2023.