Grezzo 2

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Grezzo 2
Розробник Giochi Penosi[a]
Дистриб'ютор Mod DB
Жанр(и) Шутер від першої особи
Платформа Microsoft Windows
Ліцензія безкоштовне програмне забезпечення
Дата випуску 2012
Мова англійська
Творці
Сценарист(и) Нікола Піро
Ігродизайнер(и) Нікола Піро
Технічні деталі
Рушій Doom engine
Носій цифрове завантаження[d]

Grezzo 2 — відеогра-шутер від першої особи, розроблена італійським геймдизайнером Ніколою Піро і випущена у 2012 році. Гра є повною модифікацією відеогри Doom 1993 року, а її розробка почалася на початку 2000-х років з версії під назвою Grezzo 1, коли Нікола Піро навчався у середній школі.

Сюжет гри розповідає про пригоди фермера-язичника Піро, який, роздратований християнством, планує вбити Ісуса Христа, щоб запобігти піднесенню його релігійного феномену. Ігровий процес вимагає від гравця проходити різні рівні, перемагаючи ворогів і босів та використовуючи широкий спектр зброї. У грі з'являється багато відомих особистостей культури Італії, а також посилання на вкрай сатирично висміяні соціальні, політичні та релігійні проблеми країни.

Після виходу у 2012 році «Grezzo 2» привернула до себе значну увагу, як у країні походження, так і за її межами, через вкрай богохульний, вульгарний та жорстокий зміст.

Геймплей[ред. | ред. код]

Як і в Doom, геймплей Grezzo 2 вимагає від гравця пробиратися до виходу з кожного рівня, уникаючи різних небезпек на своєму шляху. Гра містить вичерпну різноманітність зброї, багато з якої запозичено з інших модифікацій Doom: пивні пляшки, плазмові гвинтівки, пускові установки для розп'яття, а також «Lanciaratzinger» — потужна гармата, яка запускає оцифровані спрайти Папи Римського Бенедикта XVI. Grezzo 2 містить не менш вичерпну кількість NPC, взятих з різних ігор та модифікацій, таких як безневинні перехожі з Carmageddon та сектанти з Cabal з Blood.[1] Незалежно від їхньої смертоносності, гравцеві часто доводиться вбивати велику кількість NPC, щоб просуватися вперед. Іноді гравець бореться з могутніми ворогами-«босами», які представляють видатних діячів християнства, таких як Папа Римський Іван Павло II, Ісус Христос і Бог.

Сюжет[ред. | ред. код]

Головний герой «Grezzo 2» — Піро, фермер-язичник з Перуджі, Італія. Розлючений поширенням християнства, Піро розпочинає серію вбивств, і його першою мішенню стає церква, де святкували срібну річницю весілля його бабусі та дідуся. Піро влаштовує різанину на святкуванні та незабаром після цього помирає; потім він потрапляє в потойбічний світ, де його судить Бог, який зображений у вигляді запального, нецензурного чоловіка, одягненого в сектантське вбрання. Залежно від дій гравця, Піро може або битися з Богом і вбити його, або уникнути бою і втекти з потойбічного світу.[2]

Файл:Grezzo.jpg
Приклад богохульства в Grezzo 2. Протягом гри гравець двічі вбиває Ісуса.

Повернувшись на Землю і вбивши незліченну кількість людей, Піро ініціює план вбити Ісуса Христа в його немовлячому віці, тим самим запобігши створенню християнства. Піро проникає в утробу Діви Марії і вбиває Ісуса, що виношувався всередині. На місці смерті Ісуса випадково з'являється яйцеклітина, яку Піро запліднює своєю спермою. З цього яйця народжується новий Піро, який графічно виривається з Діви Марії, вбиваючи її. Відроджений Піро дістає банджо і грає пісню для трьох мудреців, які стояли біля Діви Марії.

Розвиток[ред. | ред. код]

Grezzo 1, та його попередник Grezzo 2, був розроблений Ніколою Піро в комп'ютерному класі на уроках релігії в старшій школі. Піро вставив образи своїх друзів у гру, яку розповсюдили по всій школі. За словами Піро, гру швидко заборонили в школі, як тільки вчителі дізналися про її зміст. Оскільки Grezzo 1 містила велику кількість жартів, які могли зрозуміти лише його однокласники. Піро вирішив не випускати гру для широкого загалу. Розробка Grezzo 2 зайняла два роки, один з яких Піро присвятив дослідженню редакторів та ресурсів, які він використав би у створенні гри. За визнанням Піро, значна частина контенту в Grezzo 2 взята з інших ігор, таких як Blood і Carmageddon. Піро часто модифікував контент відповідно до власних потреб, часто додаючи посилання на італійську поп-культуру. З цією метою в Grezzo 2 з'являється багато відомих італійських знаменитостей і політиків, як правило, в ролі антагоністів.

Розповідаючи про своє бачення Grezzo 2, Піро пояснив: «Я дійсно хотів створити гру, яка б розлютила будь-яку матір, будь-яку релігійну організацію, щось вульгарне і нечуване». В іншому інтерв'ю Піро зазначив, що Grezzo 2 відображає те, як він бачить світ: «Для мене світ такий: Папа Римський, очевидно, монстр, ворог, і все перебільшено!» Grezzo 2 працює на Skulltag,[3] модифікованій версії рушія Doom, яка підтримує сучасні операційні системи та надає додаткові зручності для творців модів.

Прийом і полеміка[ред. | ред. код]

Італійський священик і святий Падре Піо з'являється в Grezzo 2 як звичайний ворог, а також одноразовий персонаж «бос» на спеціальному рівні гри.

Через графічне насильство, сексуальний контент і неповагу до релігійних діячів у Grezzo 2 гра привернула значну увагу ЗМІ. Численні журналісти охарактеризували зміст Grezzo як богохульний. Редактор Kotaku Патрісія Ернандес уїдливо описала зміст мода: «Вбивство дітей, вбивство священників, вбивство динозавра Барні, вбивство Маріо, вбивство Будди… насправді, просто вбивство вбивство вбивство; немає нічого святого».[1] У 2015 році веб-сайт для трансляції відеоігор Twitch додав Grezzo 2 до списку заборонених ігор, заборонивши користувачам транслювати гру.

Grezzo 2 отримала почесну згадку на конкурсі Cacowards 2012, де рецензент назвав гру «найпсихотичнішою річчю, що вийшла цього року», водночас похваливши надмірно яскраву презентацію як «настільки погану, що вона приголомшлива».[4]

Спадщина[ред. | ред. код]

Після Grezzo 2 Джокі Пенозі розробив і випустив Super Botte & Bamba II Turbo, 2D файтинг, в якому грають кілька персонажів італійської треш-культури. У березні 2018 року Джокі Пенозі анонсував продовження Grezzo 2 під назвою GrezzoDue 2.[5]

Див. також[ред. | ред. код]

Нотатки[ред. | ред. код]

  1. In Italian: (Giochi Penosi - Videogiochi Balordi dal 2012, lit. Pitiful Games - Ludicrous Videogames since 2012)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. RIVISTA CULTURALE - Holy Cult (it-IT) . Процитовано 5 серпня 2023.
  2. Ricci, Virginia W. (2 квітня 2013). Più grezzo del grezzo. Vice (італ.). Процитовано 5 серпня 2023.
  3. Polpo, Neko (2 жовтня 2014). Grezzo 2: intervista agli sviluppatori. Pixel Flood (it-IT) . Процитовано 5 серпня 2023.
  4. Doomworld -- The 19th Annual Cacowards. www.doomworld.com. Процитовано 5 серпня 2023.
  5. Giochi Penosi annuncia GrezzoDue 2, seguito dell'irriverente e satirico Grezzo2. Everyeye.it (італ.). 14 березня 2018. Процитовано 5 серпня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]