GrimE

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
GrimE
Тип Ігровий рушій
Розробник LucasArts
Операційна система Microsoft Windows
Мова програмування Lua
Ліцензія Власницьке ПЗ

GrimE (скорочення від «Grim Engine») — ігровий рушій, розроблений співробітником LucasArts Бретом Могилефські на основі рушія Sith. Рушій став одним із перших програмних продуктів, який відкрив широку дорогу мові програмування Lua в ігрову індустрію — після успішного використання як скриптова мова Lua став застосовуватися в багатьох комп'ютерних іграх.[1]

GrimE є спадкоємцем SCUMM, що зберіг безліч наробітків прабатька. Модель поведінки збереглася від SCUMM — персонажі взаємодіють на заздалегідь відмальованому тлі із предметами навколишнього світу й один з одним. Основною відмінністю від SCUMM є те, що Grime є тривимірним рушієм, тобто всі персонажі є тривимірними моделями. Також контроль над рухом персонажа здійснюється за допомогою клавіатури.

Першою грою на основі GrimE стала Grim Fandango, що вийшла в 1998 році. Пізніше вийшла гра Escape from Monkey Island, четверта гра із серії Monkey Island, яка використовувала трохи покращену версію GrimE.

Відкрита реалізація[ред. | ред. код]

Субпроект ScummVM під назвою «Residual» розробляє вільну реалізацію рушія GrimE шляхом зворотної розробки.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The evolution of an extension language: a history of Lua. Архів оригіналу за 3 січня 2014. Процитовано 21 квітня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]