Haier

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Haier
Тип Відкрите акціонерне товариство
Форма власності акціонерне товариство
Галузь Побутова техніка
Засновано 1984
Засновник(и) Zhang Ruimind
Штаб-квартира КНР КНР Циндао, (Китайська Народна Республіка)
Ключові особи Чжан Жуйминь (президент корпорації)
Продукція Велика побутова техніка, Дрібна побутова техніка, водонагрівальні системи, системи кондиціонування, електроніка
Дочірні компанії
  • Fisher & Paykeld, Haier Smart Homed, Candy і GE Appliancesd
  • Член Wi-Fi Alliance[1]
    haieronline.com.ua
    CMNS: Haier у Вікісховищі

    Haier (кит. спр. 海尔, піньїнь: Hǎiěr, акад. Хайер) — китайська компанія, що виробляє побутову техніку. Створена в 1984 році. За роки роботи компанія значно розширила асортимент продукції і тепер є найбільшим виробником високотехнологічної техніки, представляючи 96 модельних рядів і 15 000 моделей продукції: LCD-телевізори, плазмові панелі, DVD-плеєри, мобільні телефони, ноутбуки, пральні машини, посудомийні машини, холодильники, мікрохвильові печі, кондиціонери та ін.

    Бренд Haier[ред. | ред. код]

    Продукція під брендом Haier продається більш ніж у 160 країнах. Входить у список 100 найвпливовіших брендів світу (Haier — єдина китайська компанія, представлена в цьому рейтингу)[2][неавторитетне джерело].

    У 2010 році журнал Business Week поставив компанію на 27-е місце у своєму рейтингу 50-ти провідних інноваційних компаній світу.Шаблон:Facct

    Акції Haier розміщені на Шанхайській фондовій біржі.

    Haier належить 9738 патентів (з них, наприклад, в 2009 році компанія отримала 943 патенту). Haier бере активну участь у розробці міжнародних стандартів для різних класів техніки — на її рахунку вже 447 міжнародних стандартів якості.

    Міжнародна мережа просування продукції компанії Haier включає в себе глобальні підрозділи по проектуванню, виробництву, збуту, продажу та післяпродажного обслуговування. На сьогоднішній день компанія володіє 20 власними проектними інститутами і 10 промисловими комплексами, не тільки в Китаї, але також в Європі і США. Крім того, Haier володіє 29 заводами (в тому числі в Італії), 58 800 торговими представництвами та близько 12 тисяч центрів післяпродажного обслуговування, в яких працюють 50 тис. співробітників по всьому світу[3].

    Техніка Haier представлена в найбільших роздрібних мережах в Європі і мережевих магазинах США.

    Передісторія[ред. | ред. код]

    Історія Haier починається задовго до утворення самої компанії.

    У 1920-х для підтримки внутрішнього китайського ринку був побудований «Завод холодильників Циндао». Після 1949 року з встановленням Китайської Народної Республіки завод був націоналізований і став державним підприємством.

    Чжан Жуйминь і відновлення корпорації[ред. | ред. код]

    До 1980 року завод мав борг, що перевищував 1,4 млн юанів, страждав через зруйновану інфраструктури, слабкого управління і відсутності контролю якості. Обсяг виробництва знижувався і рідко перевищував 80 холодильників в місяць. Завод знаходився на грані банкрутства.

    У відчаї Уряд Циндао звернувся до молодого асистента — представника міської адміністрації, Чжана Жуйминя, відповідальнго за ряд міських підприємств з виробництва техніки. У підсумку, Чжан був призначений керуючим директором заводу в 1984 році.

    Чжан був пристрасним шанувальником західних і японських бізнес-практик і технік управління. Ставши керуючим, він швидко усвідомив, що слабкий стан контролю якості ставить під загрозу подальшу конкурентоспроможність і виживання заводу. У 1985 році один з покупців повернув зламаний холодильник на завод і пред'явив його Чжану. Тоді Чжан провів покупця по всьому складського запасу з 400 холодильників у пошуках підходящої заміни. У процесі він виявив, що відсоток браку складає 20 %.

    Щоб підкреслити важливість якості продукції, Чжан відібрав 76 зламаних холодильників і вишикував їх в ряд на підлозі заводу. Потім він роздав робочим кувалди і наказав розбити холодильники. Робітники не наважувалися на цей крок — вартість холодильника в той час становила близько двох річних зарплат. Побачивши вагання, Чжан заявив: «Знищіть їх! Якщо ми припустимо 76 холодильників до продажу, ми продовжимо помилятися, і це нівечить нашу компанію». Холодильники рознесли на шматки. Один із молотків досі зберігається у голови корпорації.

    Заснування нової компанії[ред. | ред. код]

    Haier був заснований як «Холодильна компанія Циндао» (Qingdao Refrigerator Co.) 26 грудня 1984 року. З відкриттям Китаю для світового ринку іноземні корпорації стали шукати китайських партнерів. Однією з таких корпорацій була німецька Liebherr Group. Liebherr утворила спільне підприємство з «Холодильної компанією Циндао», запропонувавши для свого китайського партнера технології та обладнання. Холодильники мали випускатися під ім'ям «Циндао-Лібхер» (піньінь: Qingdao-Libohaier).

    Установка обладнання Liebherr і введення німецьких технологій супроводжувалися серйозними зобов'язаннями, що стосуються якості. У компанії почалися позитивні зміни. До 1986 році компанія знову стала приносити прибуток, а продажі зростали в середньому на 83 % в рік. З продажу в 3,5 мільйонів китайських юанів в 1984 році піднялися до 40,5 мільйонів в 2000 — зростання за 16 років близько 1157 %.

    Дивлячись на успіхи «Холодильної компанії Циндао», міське правління попросило керівництво компанії очолити міських виробників побутової техніки, що перебувають в занедбаному стані. У 1988 компанія взяла під управління Циндаоську гальваностегічну компанію (виробника мікрохвильових печей) і в 1991 році — Циндаоський завод з виробництва кондиціонерів та холодильних установок.

    Експансія на зовнішній ринок[ред. | ред. код]

    Зайнявши стійкі позиції на внутрішньому ринку, Haier початку етап розширення з метою побудувати світовий бренд. Компанія відкрила виробництво в Індонезії в 1996 році, у Філіппінах і Малайзії в 1997 році.

    Також з 1990-х років Haier дуже обережно виходить на ринок США. Компанія фокусується на двох нішевих ринках: компактні холодильники і винні холодильники.

    Натхненна успіхом, Haier шукає способи входу на американський ринок повнорозмірних холодильників, де панували General Electric, Whirlpool, Frigidaire і Maytag. Дотримуючись своєї стратегії, у 2000 році Haier розміщує виробництво в Кемдені, Південна Кароліна.

    До 2002 року дохід Haier у США досяг $200 мільйонів (при загальному доході корпорації в $7 мільярдів). Haier ставить перед собою амбітні цілі досягти показника в 1 мільярд і отримати частку в 10 % від американського холодильного ринку.

    Haier Building на Манхеттені

    Також у 2002 році Haier придбав для себе будівлю в центрі Манхеттена. Раніше її займав Greenwich Savings Bank. Будівля загальною площею 4800 м2 була побудована в 1924 році в неокласичному стилі.

    У 2000-х Haier продовжує експансію на національні ринки. У 2002 році виробництво розміщене в Пакистані, в 2003 — в Йорданії.

    Haier має заводи в п'яти африканських країнах: Туніс, Нігерія, Єгипет, Алжир і ПАР.

    Компанія також придбала завод в Італії. Має дистрибуцію в більшості провідних європейських роздрібних мереж як під власним брендом, так і під брендом іноземних партнерів.

    На 2008 рік Haier — другий після Whirlpool за величиною у світі виробник холодильників і найбільший на китайському ринку бренд техніки (згідно Euromonitor). Частка Haier у 2015 році на світовому ринку досягла 9,8 % (джерело — Euromonitor International Limited).

    22 квітня 2016 року Haier запустив завод з виробництва холодильників у місті Набережні Челни[4][5].

    Маркетингова політика в спорті[ред. | ред. код]

    З 2000-х років компанія розвиває партнерські відносини зі спортивними асоціаціями — з 2006 року Haier є стратегічним партнером Національної баскетбольної асоціації і гонок серії NASCAR.

    Haier China був офіційним спонсором Олімпійських Ігор-2008, які пройшли в Пекіні.

    У 2015 компанія стала офіційним партнером КХЛ сезону 8 2015/2016.

    Фінансові показники[ред. | ред. код]

    На кінець 2008 р.:[6]

    • 17,6 % склала частка компанії в загальногалузевому товарообігу в Китаї, що відповідає $17,38 млрд
    • 7,37 % від загальної суми галузевої прибутку в Китаї, або $205,9 млн, заробила Haier
    • $4,5 млрд — оборот компанії за кордоном
    • 1-2 % закордонного товарообігу припало на Росію

    Інші факти[ред. | ред. код]

    • У перекладі з китайського Haier означає «море».
    • На логотипі Haier часів спільного підприємства з Liebherr зображені азійський і європейський хлопчики.
    • Коли робітникам потрібно було знищити холодильники, Чжан виголосив промову, за змістом схожу з булгаковським: «Свіжість буває тільки одна — перша, вона ж і остання». Чжан сказав: «Не існує A, B, C або D якості. Є тільки якість прийнятна, або неприйнятна»[7].
    • Книга про шлях становлення бренду називається «The Haier Way: The Making of a Chinese Business Leader and a Global Brand» (автор — Jeannie Jinsheng)[8].
    • У 2010 році Haier представив на виставці CES 2010 перший у світі повністю бездротовий LCD телевізор, заснований на дослідженнях хорватського професора Марина Солячича по бездротовій передачі енергії і бездротовому домашньому цифровому інтерфейсі (WHDI).[9]

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. https://www.wi-fi.org/membership/member-companies
    2. О компании. Архів оригіналу за 16 липня 2012. Процитовано 25 травня 2017.
    3. Компания Haier объявляет о начале активного входа на российский рынок (от 31.08.2010) [Архівовано 18 квітня 2017 у Wayback Machine.](рос.)
    4. Завод Haier открыт. bitprice.ru. Архів оригіналу за 29 травня 2017. Процитовано 3 травня 2017.
    5. Китайцы проинспектировали строящийся в Челнах завод Haier. Архів оригіналу за 20 червня 2017. Процитовано 25 травня 2017.
    6. Из Китая в Россию с западным акцентом, Chinapro(англ.). Архів оригіналу за 13 червня 2017. Процитовано 25 травня 2017.
    7. Life evolution EN. Архів оригіналу за 8 листопада 2010. Процитовано 25 травня 2017.
    8. The Haier Way: The Making of a Chinese Business Leader and a Global Brand (частичный доступ на Google Books)(англ.)
    9. Haier’s wireless HDTV lacks wires, svelte profile (video) [Архівовано 29 серпня 2017 у Wayback Machine.](англ.)

    Посилання[ред. | ред. код]