Half-Life: Echoes

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Half-Life: Echoes
Логотип Half-Life: Echoes
Розробник Джеймс "MrGnang" Coburn
Жанр(и)
Платформа Windows
Ліцензія безкоштовне програмне забезпечення
Дата випуску 10 серпня 2018
Режим гри однокористувацька гра
Технічні деталі
Рушій GoldSrc
Носій цифрове завантаження[d]
Half-Life

Half-Life: Echoes (укр. Відлуння) — це модифікація шутера від першої особи Half-Life, створений британським розробником Джеймсом Коберном і випущений 10 серпня 2018 року[1][2]. Мод розроблявся протягом чотирьох років і використовує механізм GoldSrc[3].

Гра показує події з точки зору неназваного вченого з Дослідницького центру «Чорної Мези», коли відбувається резонансний каскад, у якому гравець бореться з невикористаними монстрами та HECU за допомогою G-Man'а і «Kingpin», який спостерігає за гравцем[4].

Геймплей[ред. | ред. код]

Будучи модом для «Half-Life», «Half-Life: Echoes» є шутером від першої особи, який дещо відрізняється від базової гри. Перша частина гри в основному схожа на survival horror, гра обмежує арсенал гравця та вводить монстрів, у тому числі невикористаних ворогів.[5] У другій половині гри гравець б'ється проти морської піхоти HECU.[6]

Синопсис[ред. | ред. код]

Налаштування[ред. | ред. код]

Сюжет «Half-Life: Echoes» розгортаються в тому ж місці та часовому проміжку, що й Half-Life, у віддаленій лабораторії Нью-Мексико під назвою Black Mesa Research Facility, показуючи події Half-Life з точки зору іншого головного героя. Гравець бере на себе роль неназваного персонажа, вченого, якого називають «Дванадцятим кандидатом».

Сюжет[ред. | ред. код]

Неназваний персонаж, названий лише «Дванадцятим кандидатом», прибуває на роботу в Дослідний центр «Чорної Мези». На об'єкті мерехтить світло та виходить з ладу електрообладнання, але вчені починають турбуватися про експеримент. Після входу в трамвай «резонансний каскад» змушує дванадцятого кандидата боротися за виживання, як зауважує G-man.[7][8][9][10][11]

Після резонансного каскаду «Дванадцятий кандидат» прямує через каналізаційну систему закладу, зустрічаючи по дорозі інших уцілліих. Гаргантюа, величезний інопланетний організм, стежить за рухами гравця. Зрештою гравець виривається на поверхню у великому вантажному ліфті. У цей час видно, як військові конвої в'їжджають у «Чорну Мезу». Гравець мало не втікає з уцілілим охоронцем і вченим, але потрапляє в засідку морської піхоти HECU. «Дванадцятий кандидат» втікає та бореться з військовими на шляху назад до транзитного вузла з початку гри. По дорозі «Дванадцятий кандидат» стикається з видіннями, створеними розумною сутністю, яка дарує бачення Всесвітнього Союзу, також відомого як Комбайн, з Half-life 2. Сутність, здається, тікає від впливу загадкового G-мена. «Дванадцятий кандидат» приходить до кульмінаційного протистояння між прибульцями світу Зен і морськими піхотинцями HECU. Після перемоги гравця транспортують до гуртожитку персоналу «Чорної Мези», де він стає свідком порятунку G-man'ом Алікс Венс. Протагоніст покидає G-man'а і гине від ядерного вибуху, що стається в фіналі Half-life Opposing Force. Файл «Дванадцятого кандидата» закривається через вплив на нього таємничої сутності з початку гри.

Розвиток[ред. | ред. код]

Мод був анонсований 6 березня 2014 року Коберном на сайті Mod DB, посилаючись на оригінальну гру Half-Life і модифікації, створені користувачами, як причину «повернутися до спільноти». Коберн заявив, що цей мод був його «першою справжньою спробою модифікації», він створив невелику кампанію, перш ніж розширити її у вільний час.[12] Розробка зайняла п'ять років до випуску 10 серпня.[13][14][15] Під час розробки його дитина народилася з серцевим ускладненням і потребувала операції в Королівській лікарні для Діти, Глазго і видужав. Після завершення модифікації він попросив усіх охочих шанувальників зробити пожертвування лікарні.[16]

Мод використовує голосові репліки з оригінального «Half-Life», а також «Half-Life: Opposing Force», «Half-Life: Blue Shift», «Half-Life: Decay» і «Half-Life 2: Episode Two».[17][18]

12 серпня 2021 року команда розробників оголосила про ремейк «Black Mesa» під назвою «Black Mesa: Candidate Twelve» після півроку виробництва.[19]

Критика[ред. | ред. код]

Мод був добре прийнятий критиками та фанатами. Метью Берд з Den of Geek назвав мод «чимось, про що шанувальникам Half-Life варто подумати»[9]. За тиждень, починаючи з 18 серпня 2018 року, це була одна з найбільших історій у Mod DB.[20] Ліана Рупперт з Comicbook.com сказала, що у «Echoes» «переконливий сюжет, інтрига — У Echoes є все!»[21] Рік Лейн з Bit-Tech назвав це «чудовим модом високої якості розширення та обов'язковим проходженням для будь-якого шанувальника Half-Life.»[22]

«Half-Life: Echoes» зайняв третє місце у 2018 році за вибором гравців «Мод року»[23][24] і отримала почесну згадку за Модифікацію року 2019.[25]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Коберн, Джеймс (MrGnang) (10 серпня 2018). life-echoes/news/half-life-echoes-has-been-released Half-Life: Echoes випущено!. Mod DB.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  2. Dalan, Alper (11 серпня 2018). 5 yılın ardından Half Life Echoes modu en sonunda çıktı. LeaderGamer (Turkish) .
  3. { Half[недоступне посилання][[Категорія:Статті з нечинними посиланнями]] -Life mod Echoes доводить свій двигун і геймерів до абсолютних меж. SE7EN. 14 серпня 2018. {{cite web}}: Назва URL містить вбудоване вікіпосилання (довідка)
  4. Lane, Рік (13 серпня 2018). story-from-a-new-perspective/ Історія Massive Half-Life Mod Echoes переказує історію Black Mesa з нової точки зору. PC Gamer.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  5. Тадані, Маркос (17 серпня 2018). -mod-echoes-offers-a-new-story-set-in-valves-familiar-universe/ Мод Half-Life «Echoes» пропонує нову історію у знайомому всесвіті Valve. LakeBit.
  6. pcgamer-the-half-life-echoes-mod-revisits-the-black-mesa-incident-in-expansion-quality-fashion The Half-Life: Echoes mod повертається до інциденту Black Mesa у моді розширення якості. Gogame. 29 листопада 2018.
  7. Тарасон, Домінік (13 серпня 2018). half-life-solo-story-mod-echoes/ Half-Life mod Echoes доводить як свій механізм, так і гравців до абсолютних меж. Rock Paper Дробовик.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  8. Lane, Rick (2018). Half-life: Echoes. Magzter. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |url -access= (довідка)
  9. а б Byrd, Matthew (13 серпня 2018). Half-Life: Echoes Mod переосмислює історію першої гри. Архів оригіналу за 6 жовтня 2022. Процитовано 8 травня 2023.
  10. Half-Life: Echoes. Namuwiki.
  11. --i20706.htm DÉCOUVREZ HALF-LIFE : ECHOES ET SON CANDIDAT #12. Vossey. 26 травня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  12. life-echoes/ Half-Life: Echoes. Біжи, думай, стріляй, живи. 10 серпня 2018.
  13. Papadopoulos, John (18 серпня 2018). Після п’ять років, загальна модифікація Half-Life: Echoes доступна для завантаження. DSOGaming.
  14. 13 серпня 2018. Factornews (французька) . 13 серпня 2018.
  15. Hall, Eric (27 серпня 2018). Мод Half-Life Echoes пропонує новий погляд на Black Mesa (ВІДЕО). Don't Feed the Gamers.
  16. Зелада, Себастьян (29 серпня 2019). gefeierten-mod-startet-charity-aufruf-nach-op-an-seinem-sohn,3334063.html Half-Life: Echoes - Entwickler der gefeierten Mod startet Charity-Aufruf nach OP seines Sohnes. Gamestar (німецька) .{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  17. Коберн, Джеймс (MrGnang) (6 березня, 2016). mods/half-life-echoes/news/half-life-echoes-announcement Half-Life: Echoes Announcement. Mod DB. Дякую! Ніякої нової озвучки, однак у мене є рядки з Half-Life, Opposing Force, Blue Shift, Decay і навіть невикористані рядки з цих ігор, щоб заповнити діалог. Деякі з них використовуються в нових контекстах або з’єднані, щоб виглядати свіжими. Очікуйте багато маленьких розмов, якщо ви вирішите зупинитися та послухати :)
  18. Padilla, Luis (8 серпня 2018 р.). -revive-el-incidente-de-black-mesa-desde-otro-punto-de-vista Mod de Half-Life revive el incidente de Black Mesa desde otro punto de vista. MasGamers.
  19. Перше медіаоновлення та оголошення!. Mod DB.
  20. ModDB Editorial (17 серпня 2018). Цей тиждень у модах: серпень 18 2018. Mod DB.
  21. Liana Ruppert (14 серпня 2018). Цей мод Half-Life Story повністю змінює чорне Mesa Narrative. Comic Book.
  22. Lane, Rick (28 листопада 2018). Mod Focus: Half-Life: Echoes. Bit-Tech.
  23. XanT (27 грудня 2018). -year-awards/features/players-choice-mod-of-the-year-2018 Вибір гравців - Мод 2018 року. Mod DB.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  24. XanT (27 грудня 2018). Players Choice – Модифікація року 2018. Mod DB.
  25. Seamus.Editor (27 грудня 2019). Вибір гравців - мод року 2019. Mod DB.