Haliciana Schola Cantorum

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Haliciana Schola Cantorum
Абревіатура HSC(англ.)
Тип організація культури[d]
arts associationd
Засновано 2015
Базель
Сфера Українсько-швейцарські відносини і музика бароко
Країна  Швейцарія
Керівник Іван Духнич
Партнерство Répertoire International des Sources Musicalesd
Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької (22 вересня 2018)[1]
Вебсайт: haliciana.ch

Haliciana Schola Cantorum (Галіціа́на Ско́ла Канто́рум) — українсько-швейцарська мистецька асоціація, яка має на меті будувати культурні мости між Західною та Східною Європою на основі різноформатних освітніх та перформативних мистецьких проєктів. Особливий фокус її діяльності належить історично інформованому виконавству[2].

Історія[ред. | ред. код]

HSC була заснована у 2015 році в місті Базель (Швейцарія) як неприбуткова громадська організація за взірцем європейських освітньо-дослідницьких інституцій, зокрема Schola Cantorum Basiliensis[en]. З 2016 року асоціація розпочала діяльність в Україні. Мистецьким керівником HSC є скрипаль і органіст Іван Духнич.

Діяльність[ред. | ред. код]

Основні напрямки діяльності HSC:

  • Дослідження і промоція історично інформованого виконавства серед музикантів-професіоналів та студентів музичних ВНЗ у Східній Європі (з фокусом на Галичині)
  • Організація наукових конференцій, симпозіумів, дослідницьких акцій та проєктів щодо збереження пам'яток культури;
  • Просвітницька діяльність і розвиток культури слухання класичної музики серед широкої публіки;
  • Різноформатні соціальні та благодійні проєкти, а також заходи для дітей, де музика має едукаційну функцію та фасилітує культурні ініціативи.

Проєкти[ред. | ред. код]

Одним із наймасштабніших проєктів HSC став міжнародний симпозіум «Ex umbra in solem» ("З тіні до світла"), проведений 3-5 листопада 2017 року у Львові[3][4]. Цей захід мав на меті об'єднати музикознавців зі Сходу й Заходу та заохотити обговорення втрачених, заново віднайдених чи по-новому оцінених музичних творів. Основним акцентом конференції були дослідження у сфері віднайдення, реконструкції та зберігання музичних пам'яток. У симпозіумі взяли участь понад 40 дослідників зі Сходу й Заходу (Україна, Польща, Німеччина, Австрія, Англія, Італія, Австралія, США та ін.). Почесним гостем та ключовим доповідачем був професор Крістоф Вольф[en]. Серед важливих результатів симпозіуму — початок співпраці HSC з RISM[en] (Міжнародний покажчик музичних джерел) із метою внести до глобальної онлайн-системи музичні пам'ятки з українських архівів, а також відкриття бібліотеки Вольфа в Центрі Шептицького Українського католицького університету.

У 2018 році HSC провела презентацію українського перекладу автобіографічного роману Альберта Бехтольда[de] "Петро Йванович". Бехтольд — швейцарський діалектний письменник, що в 1913-1918 рр. жив і працював у Російській імперії (зокрема й на території теперішньої України). Його роман, у якому знайшли відображення східноєвропейські досвіди автора, переклали українською Олена Холодова та Сергій Саржевський. Презентація книги за участі перекладачів відбулася у Львові в рамках Форуму Видавців у Дзеркальній залі Львівського оперного театру. Подія була організована в співпраці з Посольством Швейцарії в Україні.

У 2019 році в межах циклу заходів «Francophonie», присвячених французькій мові та культурі, HSC організувала подію «Поезія музики» за підтримки Посольства Швейцарії в Києві. У межах події прозвучала французька музика у виконанні органістки Аврори Бааль та франкомовна поезія у виконанні сценічного читця Емманюеля Плентеля. У межах проєкту відбулися концерти у Львові, Харкові та Чернівцях, а також майстер-клас у Національній музичній академії.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Львівська опера та українсько-швейцарська асоціація підпишуть Меморандум про співпрацюЛьвівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької, 2018.
  2. Haliciana Schola Cantorum — Про нас. Haliciana Schola Cantorum. Архів оригіналу за 18 вересня 2021.
  3. «Ex umbra in solem». Збруч. Архів оригіналу за 20 вересня 2021.
  4. Легендарний музикознавець Крістоф Вольф відкриє бібліотеку у Львові. tvoemisto.tv. Архів оригіналу за 20 вересня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]