Hermodice carunculata

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Hermodice carunculata

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Кільчасті черви (Annelida)
Клас: Багатощетинкові черви (Polychaeta)
Ряд: Aciculata
Родина: Amphinomidae
Рід: Hermodice
Вид: H. carunculata
Hermodice carunculata
(Pallas, 1766)
Посилання
Вікісховище: Hermodice carunculata
Віківиди: Hermodice carunculata
ITIS: 65198
NCBI: 259844

Hermodice carunculata — вид морських багатощетинкових червів родини Amphinomidae. Поширений у тропічній частині Атлантичного океану і Середземного моря.

Опис[ред. | ред. код]

Черв сягає, в середньому, 15 см завдовжки. Може виростати до 30 см. Тіло витягнуте та сплющене, складається з 60-150 сегментів. З боків кожного сегменту відходяться зябра та параподії. Забарвлення мінливе і варіює від зеленуватого, до жовтуватого, червонуватого, сіруватого з відростками білого кольору. Кожен сегмент розділений білою смугою. Рот вентральний і розташований на другому сегменті. На першому сегменті розташовані очі та інші органи чуття.

Поширення[ред. | ред. код]

Черв'як живе у всіх тропічних прибережних водах Атлантичного океану. На сході Атлантики трапляється від Алжиру до Ліберії, а в західній частині — від південно-східного узбережжя США до Гаяни, включаючи Мексиканську затоку та Карибське море. Поширений також в Середземному морі, особливо біля узбережжя Італії.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Трапляється у багатьох морських середовищах проживання, таких як коралові рифи, на скелястому, мулистому, піщаному дні, серед заростів посідонії, на глибині до 40 метрів. Незважаючи на повільність Hermodice carunculata, він є ненажерливим хижаком. Живиться коралами, кнідаріями та дрібними ракоподібними, але часто розбавляє раціон рослинною їжею. Двостатевий. Для розмноження піднімається на поверхню. Самиці привертають увагу самців зеленуватим світінням.

Отруйність[ред. | ред. код]

Щетинки на відростках параподії містять потужний нейротоксин, який захищає тварину від хижаків. При необережному контакті людини з черв'яком, щетинки відламуються і проникають під шкіру, викликаючи сильне подразнення та болісне печіння навколо області контакту. Контакт також може призвести до нудоти і запаморочення, яке триває декілька годин.

Галерея[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Greenberg, Idaz (1986). Guide to Corals & Fishes of Florida, the Bahamas and the Caribbean. Seahawk Press. с. 61. ISBN 0-913008-08-7.