Himalaya Drug Company

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Himalaya Drug Company
Тип бізнес і підприємство
Організаційно-правова форма господарювання товариство з обмеженою відповідальністю
Засновано 1930
Штаб-квартира Бенгалуру
himalayawellness.com

Himalaya Wellness Company (колишня Himalaya Drug Company) — індійська фітофармацевтична компанія, яка виробляє аюрведичні препарати, засоби для особистої гігієни та натуральну косметику. Заснована у Мохаммедом Маналом у 1930 році. Знаходиться в Бангалорі, Індія. Експортує більш, ніж в 90 країн світу[1]. Himalaya поєднала досвід аюрведи із сучасною науковою медичною методологією.

Науково-дослідний центр Himalaya знаходиться в Бангалорі, в ньому на постійній основі працюють понад 100 кваліфікованих вчених і лікарів. В країнах колишнього СРСР найбільш відомими препаратами Himalaya є Цистон (Cystone) та Liv.52.[1][2][3]

Для вилучення корисних біоактивних сполук з рослинної сировини без хімічних розчинників компанія використовує технологію, яка має назву надкритична флюїдна екстракція Super Critical Fluid (SCF). Застосування цієї технології гарантує відсутність хімічних залишків у сировині. Himalaya відмовляється від використання хімічних добрив і пестицидів у будь-якій формі.

Контроверсії[ред. | ред. код]

У вересні 2023 компанія Himalaya Wellness в особі Удаї Холли з Holla & Holla отримала судову заборону ex parte[en] проти Сайріака Еббі Філіпса[en], який відомий тим, що ділиться своїми критичними поглядами на альтернативну медицину в соціальних мережах. Адвокати стверджували, що публікації Філіпса у соціальних мережах негативно вплинули на прибутки Himalaya Wellness і що його фінансували сучасні медичні компанії. Заборона, видана цивільним судом Бангалору, вимагала від Twitter обмежити доступ до облікового запису Філіпса, який, як наслідок, був закритий в Індії. Рішення суду також забороняло Філіпсу ділитися будь-яким негативним вмістом про Himalaya Wellness. Юридичні експерти розкритикували цей наказ як непропорційний, вказуючи на те, що заборони ex parte зарезервовані для справді виняткових обставин, коли інформування відповідача призвело б до значної та непоправної шкоди позивачу, а твіт таким не кваліфікується. Філіпс стверджував, що його претензії до продуктів Himalaya Wellness Company, таких як Liv. 52, були підкріплені науковими доказами[4][5][6]. У жовтні 2023 Високий суд штату Карнатака[en] постановив відновити обліковий запис Філіпса у Twitter після того, як він видалив свої дев’ять твітів про Himalaya Wellness[7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Kumar, B. Rajesh; Satish, S. M (2007).
  2. Eastern therapy, universal appeal. The Star. 11 червня 2006. Архів оригіналу за 17 жовтня 2012. Процитовано 26 квітня 2022.
  3. Himalaya rolls in new oral range HiOra. Business Line. 17 грудня 2010. Архів оригіналу за 21 вересня 2013. Процитовано 5 січня 2016.
  4. Priya, Lakshmi (29 September 2023). The Liver Doctor's many haters. The News Minute (англ.). Процитовано 29 September 2023.
  5. Singh, Nikita (28 September 2023). My posts are backed up with solid evidence, research': Liver Doc on Himalaya Wellness suit. newslaundry. Процитовано 30 September 2023.
  6. X Account of 'The Liver Doc' Suspended After Court Issues Ex-Parte Injunction in Suit Filed by Himalaya. The Wire. 28 September 2023. Процитовано 29 September 2023.
  7. theliverdr vs Himayala Wellnesss: Karnataka High Court orders reinstation of LiverDoc's X account. CNBC TV18 (англ.). 10 October 2023. Процитовано 4 November 2023.

Посилання[ред. | ред. код]