Hondurodendron urceolatum

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Hondurodendron urceolatum
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Streptophyta
Судинні (Tracheophyta)
Насінні (Spermatophyta)
Покритонасінні (Magnoliophyta)
Порядок: Санталоцвіті (Santalales)
Родина: Aptandraceae
Рід: Hondurodendron
C.Ulloa et al., 2010
Вид: H. urceolatum
Hondurodendron urceolatum
C.Ulloa et al., 2010
Посилання
IPNI: 77111708-1
NCBI: 1003240

Hondurodendron urceolatum — вид квіткових рослин родини Aptandraceae[1].

Етимологія[ред. | ред. код]

Назва роду Hondurodendron перекладається на українську мову, як «дерево з Гондурасу», а видова назва urceolatum – «має форму глечика», – стосується форми плодів дерева.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид є ендеміком Гондурасу. Зустрічається лише на території Національного парку Ель Кусуко (ісп. Parque Nacional El Cusuco) на північному заході країни.

Історія відкриття[ред. | ред. код]

Вид виявили та описали фахівці із ботанічного саду Міссурі на чолі з Кармен Уллоа разом зі своїми колегами з лондонського музею природознавства і університету південного Іллінойсу. Вперше це дерево було виявлене в 2004 році під час експедиції вчених в гори Sierra del Merendon, які знаходяться в північно-західній частині Гондурасу. У 2006 та 2008 роках було зібрано кілька гілок, плодів та інших біологічних зразків для аналізу. Знадобилося ще два роки досліджень структури цієї рослини і його генетичних маркерів, щоб точно класифікувати рослину. Її віднесли до родини Aptandraceae. Її представників можна зустріти не тільки в Південній Америці, а й в Африці, Азії і Індонезії. Від родичів нове дерево відрізняється рядом особливостей.

Опис[ред. | ред. код]

Його висота становить приблизно 12 м. Чоловічі та жіночі квітки надзвичайно дрібні (менше 2 міліметрів), з'являються вони, відповідно, на окремих рослинах. Воно родить незвичайними двохсантиметровими плодами, які мають форму глечика. Плід структурою нагадує горіх. Він не соковитий і для людей не їстівний, але зате дрібні ссавці, що сновигають по гілках Hondurodendron urceolatum, ласують ним охоче.

Охоронний статус[ред. | ред. код]

Дерево Hondurodendron urceolatum представлене декількома розрізненими популяціями в межах одного гірського хребта. Місцеві ліси оточені сільськогосподарськими угіддями і страждають від лісозаготівлі і випасу худоби. Тому ботаніки оголосили, що даний вид знаходиться під загрозою зникнення.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ulloa CU, DL Nickrent, C Whitefoord, and DL Kelly. 2010. Hondurodendron, a new monotypic genus of Aptandraceae from Honduras. [Архівовано 6 жовтень 2012 у Wayback Machine.] Annals of the Missouri Botanical Garden, 97: 457—467.

Посилання[ред. | ред. код]