Hyphalosaurus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Hyphalosaurus
Час існування: рання крейда,
123–122 млн р. т.
Два скелети Hyphalosaurus lingyuanensis
Два скелети Hyphalosaurus lingyuanensis
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Хорістодери (Choristodera)
Родина: Hyphalosauridae
Рід: Hyphalosaurus
Gao, Tang & Wang 1999
Види

H. lingyuanensis Gao et al., 1999
H. baitaigouensis Ji et al., 2004

Синоніми
Sinohydrosaurus Li, Zhang & Li, 1999
Посилання
Вікісховище: Hyphalosaurus
Fossilworks: 104045

Hyphalosaurus — викопний рід прісноводних плазунів вимерлого ряду хорістодерів (Choristodera), що існував у ранній крейді, (123 млн років тому).

Скам'янілості[ред. | ред. код]

Скам'янілі рештки представників роду знайдені у відкладеннях формації Їсянь у провінції Ляонін на сході Китаю. Описано декілька зразків H. lingyuanensis і близько тисячі зразків H. baitaigouensis, що представлють тварин на різних етапах росту: від ембріонів в яйцях до повністю дорослих. У 2007 році знайдено рештки ембріона з двома головами, це найдавніший відомий випадок поліцефалії.

Опис[ред. | ред. код]

Порівняння розмірів Hyphalosaurus з розмірами людини
Реконструкція зовнішнього вигляду Hyphalosaurus

Дорослі особини сягала близько 0,8 м завдовжки. У Hyphalosaurus були маленькі голови з численними голчастими зубами і надзвичайно довгими хвостами з більш ніж 55 хребцями. Основна відмінність між двома видами — це кількість шийних хребців: у H. lingyuanensis їх було 19, а у H. baitaigouensis — 26. Описано два зразки з відбитками шкіри. Hyphalosaurus був покритий невеликими різноманітними багатокутними лусочками. Луска задніх ніг була меншою, ніж на тулубі, а лусочки хвоста були майже квадратними і розташовувалися регулярними рядами. На додаток до дрібних лусок, уздовж боків тварини розташовувалися два ряди великих круглих щитків з дрібним кілем. Бічний ряд великих щитків простягався до основи хвоста і залишався однорідним за розміром на всій довжині. Сплющений вертикально хвіст виконував функцію плавця. Кінцівки тварини були перетинчастими.

У відкладеннях знайдено численні рештки ембріонів та новонароджених. Доведено, що яйця мало м'яку шкарлупу, і дитинчата вилуплювались в утробі матері, а згодом народжувались. У 2010 році, знайдено рештки самиця, що містила 18 повністю розвинених ембріонів, розташованих парами. Один із задніх ембріонів лежав в зворотному положенні. Така патологія могла стати причиною смерті самиці. Ця знахідка підтвердила, що Hyphalosaurus і інші представники ряду Choristodera були яйцеживородящими. Це єдині відомі мезозойські прісноводні рептилії здатні до такого способу репродукції.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Hyphalosaurus вели водний спосіб життя, на що сказують їхні довгі шия та хвіст та відносно короткі перетинчасті кінцівки. Плавав за допомогою свого плоского хвоста. Грудна бочкоподібної форми і складалася з товстих, важких ребер, що допомагало тварині тривалий час залишатися під водою.

Ймовірно, Hyphalosaurus населяв виключно глибоководні озера. Всі зразки збережені в осадовій породі, яка характерна для глибоких озер, і часто зберігаються разом з глибоководними рибами і ракоподібними. Hyphalosaurus відсутній у відкладеннях формації Цзюфотан, яка зберегла мілководнішу екосистему цього періоду.

Hyphalosaurus був активним хижаком. Його довга і дуже гнучка шия і маленький, сплющений череп вказує на те, що він полював на дрібних тварин, таких як риба або членистоногі. Рештки Hyphalosaurus часто трапляються разом з дрібною рибою Lycoptera, яка, можливо, була його здобиччю, і принаймні один екземпляр зберіг ребра риби у своєму шлунку. Однак відсутність збереженого вмісту шлунка серед тисяч відомих зразків може вказувати на те, що тварини споживали переважно м'яку їжу.

Філогенія[ред. | ред. код]

Філогенічна кладограма, що зображує родинні зв'язки Hyphalosaurus:

Choristodera 

? Irenosaurus

? Khurendukhosaurus

? Lazarussuchus

unnamed

? Actiosaurus

Cteniogenidae / Cteniogenys

unnamed

Pachystropheus

 Monjurosuchidae 

Philydrosaurus

Monjurosuchus

 Hyphalosauridae 

Shokawa

Hyphalosaurus

 Neochoristodera 
 Simoedosauridae 

Ikechosaurus

Tchoiria

Simoedosaurus

 Champsosauridae 

Eotomistoma

Champsosaurus


Посилання[ред. | ред. код]