ISO/IEC 27005

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

ISO /IEC 27005 — міжнародний стандарт інформаційної безпеки, який в Україні має назву ДСТУ ISO/IEC 27005:2015 Інформаційні технології. Методи захисту. Управління ризиками інформаційної безпеки (ISO/IEC 27005:2011, IDT), прийнято 18 грудня 2015 року, вступив в дію з початку 2017 року.[1]

Цей стандарт забезпечує рекомендації для менеджменту ризиків інформаційної безпеки, які включають інформацію і менеджмент ризиків безпеки технологій телекомунікації.

Методи, описані в цьому стандарті, відповідають загальним поняттям, моделям і процесам, зазначеним в ISO / IEC 27001. Ці рекомендації призначені, щоб допомогти реалізувати достатню інформаційну безпеку, засновану на підході менеджменту ризиками.

Для закінченого розуміння цього стандарту важливо знайомство з поняттями, моделями, процесами і термінологією, описаної в ISO/IEC 27001 та ISO/IEC 27002.

Цей міжнародний стандарт є придатним до всіх типів організацій (наприклад, комерційні підприємства, урядові агентства, некомерційні організації), які мають намір здійснювати менеджмент ризиками, які ставлять під загрозу інформаційну безпеку організації.

Зміст стандарту

[ред. | ред. код]

Стандарт не вказує, не рекомендує або навіть не називає конкретного методу управління ризиками. Проте це означає постійний процес, що складається з структурованої послідовності дій, деякі з яких ітеративні:

  • Встановити контекст управління ризиками (наприклад, обсяг, зобов'язання щодо дотримання, підходи / методи, що підлягають використанню, а також відповідні політики та критерії, такі як толерантність або апетит до ризику організації)
  • Високоякісно або якісно оцінити (тобто ідентифікувати, аналізувати та оцінювати) відповідні інформаційні ризики, беручи до уваги інформаційні активи, загрози, існуючі контролі та вразливі місця, щоб визначити імовірність сценаріїв інцидентів або інцидентів, а також очікувані комерційні наслідки, якщо вони мали місце, визначити «рівень ризику»
  • Використовувати (наприклад, змінювати елементи інформаційної безпеки), зберігати (приймати), уникати та / або поділяти (з третіми сторонами) ризики відповідно, використовуючи ці «рівні ризику» для визначення їх пріоритету.
  • Моніторте та переглядайте ризики, ризикові методи лікування, зобов'язання та критерії на постійній основі, виявляючи та відповідаючи на відповідні суттєві зміни.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. ДСТУ ISO/IEC 27005:2015 Інформаційні технології. Методи захисту. Управління ризиками інформаційної безпеки (ISO/IEC 27005:2011, IDT). Архів оригіналу за 13 квітня 2018. Процитовано 12 квітня 2018.

Посилання

[ред. | ред. код]