Impatiens vaiyapurii

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Impatiens vaiyapurii
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Вересоцвіті (Ericales)
Родина: Бальзаминові (Balsaminaceae)
Рід: Розрив-трава (Impatiens)
Вид:
I. vaiyapurii
Біноміальна назва
Impatiens vaiyapurii
Karupp. & V. Ravich., 2021

Impatiens vaiyapurii — вид квіткових рослин з родини, ендемік Індії.

Морфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Impatiens vaiyapurii морфологічно подібний до I. dasysperma, який є ендемічним для Західних Гат. Але відрізняється середовищем проживання в листяних лісах нижче 1000 м, листки лінійно-еліптичні, скучені на кінчику стебла, листкові ніжки до 2–5 см завдовжки, квітки білі 3–3.5 см у поперечнику, спинна пелюстка широко загнута, клинувата в основі, слабо-розділена, верхівковий виступ до 1 см завдовжки; бічні пелюстки злегка лопатеві, виїмка без верхівкового виступу, нижні пелюстки обернено-яйцюваті, біля основи клинуваті, на вершині не розділені, без верхівкового виступу, шпора до 5 см завдовжки, гола, кінчик загнутий назад, квітконіжка до 6 см завдовжки, гола, коробочка яйцювата, дрібно-повстиста; насінин до 20 в капсулі, блідо-коричневі з куполоподібними волосками[1].

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Поки що вид відомий лише з Коллі-Гіллс[en] у районі Намаккал і Шеварой-Гіллс[en] у районі Салем у Східних Гатах Таміл Наду, Південна Індія[1].

Етимологія[ред. | ред. код]

Новий вид названо на честь доктора М. Вайяпурі, відомого вчителя ботаніки в П. Велур, район Намаккаль, і еколога на знак визнання його цінного внеску в систематику рослин[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Karuppusamy S.; Ravichandran V.; Uday Kumar M. A New Species of Impatiens (Balsaminaceae) from the Eastern Ghats of Tamil Nadu, India // Species. — 2021. — Вип. 22. — № 70. — С. 342–347. (англ.)