Intelsat 27

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Intelsat 27
Основні параметри
Повна назва Intelsat 27
Виготівник Boeing Satellite Systems Inc.
Оператор Intelsat
Тип апарата Супутник зв'язку
Штучний супутник Землі
Дата запуску 1 лютого 2013
Ракета-носій Зеніт-3SL
Космодром Морський старт
Технічні параметри
Маса 6241 кг
Джерела живлення 2х Сонячні батареї
Платформа BSS-702MP
Транспондери
Транспондери 60 транспондерів
Діапазон(и) 20 транспондерів С-діапазону,
20 Ku-діапазону,
20 транспондерів UHF

Intelsat 27 (ІнтелСат) — американський супутник, що стартував з морського космодрому 1 лютого 2013 року. Був створений для заміни старого Intelsat 805[1]. Маса Intelsat 27 при запуску становила приблизно 6203 кг, що зробила б його найважчим супутником, запущеним ракетою Зеніт-3SL по програмі «Морський старт». Запуск невдалий — супутник не вийшов на задану орбіту.

Історія створення

[ред. | ред. код]

Супутник Intelsat 27 був замовлений ще в 2009 році, як супутник без конкретного призначення у складі пакету з чотирьох супутників.

Intelsat SA оголосив у серпні 2010 року, що почалося будівництво супутника Intelsat 27. IS-27 буде мати гібридний передавач C-і Ku-діапазону для засобів масової інформації та мережі клієнтів і буде доповнений 20×25 кГц каналами ДМХ корисного навантаження[2].

Корисне навантаження живиться від двох сонячних панелей, кожна з двох панелей складається з ультра потрійного з'єднання арсенід галію.

У березні 2010 року Військово-морський флот США представив план збільшення діапазону ДМХ в Конгресі. Комерційним структурам передавалися ДМХ даного корисного навантаження для зменшення дефіциту можливостей надання зв'язку на ДМХ. Уряд Італії погодився в жовтні 2012 року взяти під контроль ДМХ-діапазон для військових й заручилися підтримкою Міністерства оборони США.

Виготовлений компанією Boeing Satellite Systems Inc. на платформі 702-MP, супутник Intelsat 27 буде обслуговувати замовників компанії Intelsat в Америці і Європі, і забезпечить розширення послуг, що надаються для засобів масової інформації, мережевих замовників і урядових потреб.

Призначення

[ред. | ред. код]

Intelsat 27 був спроектований на 15-річний термін служби і повинен був розміщений в точці 304,5 градуса східної довготи.

Супутник Intelsat 27 повинен був працювати в C-і Ku-діапазонах для засобів масової інформації та мережевих замовників і мати корисне навантаження в UHF-діапазоні для урядових потреб.

Створення глобальної системи рухомого зв'язку Intelsat було б завершено на початку 2013 року саме завдяки запуску супутника Intelsat 27.

Аварійний запуск

[ред. | ред. код]

1 лютого 2013 в 6:56 UTC (9:56 за київським часом) з морської стартової платформи Odyssey стартовими командами компанії Sea Launch здійснено пуск ракети-носія «Зеніт-3SL» з розгінним блоком ДМ-SL та телекомунікаційним супутником Intelsat-27. Після старту найімовірніше відбувся збій у БЦОМ спрацювала система відводу носія від стартової платформи. Згідно зі штатною роботою системи, робота двигуна не припинялася до 20 секунди польоту і через 22 секунди польоту двигун був вимкнений. Згідно зі штатною процедурою припинення польоту ступені ракети розділилися і впали разом з корисним навантаженням в Тихий океан.

Після невдалого запуску компанія Sea Launch AG зазнавала труднощів з отриманням нових контрактів через аварію з ракетою-носієм «Зеніт-3SL», зокрема, через те, що довіра замовників похитнулася. Сама ж компанія Intelsat дуже розчарована результатами місії.

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 9 січня 2013. Процитовано 13 січня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 15 вересня 2013. Процитовано 13 січня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Джерела

[ред. | ред. код]

http://sea-launch.narod.ru/is27.htm [Архівовано 15 вересня 2013 у WebCite]