Jeholopterus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Jeholopterus
Зображення
Наукова назва таксона Jeholopterus
Таксономічний ранг рід
Батьківський таксон Asiaticognathidaed
CMNS: Jeholopterus у Вікісховищі

Jeholopterus був невеликим анурогнатідним птерозавром із середньої до пізньої юрського пластів Даохугоу формації Тяодзішань Внутрішньої Монголії, Китай, збереженої з волосоподібними пікноволокнами та залишками шкіри.

Назва[ред. | ред. код]

Рід був названий у 2002 році Ван Сяолінем, Чжоу Чжунхе та Сюй Сіном. Типовим видом, єдиним відомим, є Jeholopterus ninchengensis. Назва роду походить від місця його відкриття, Jehol в Китаї, і латинізованого грецького pteron, «крило». Біномінальна назва стосується округу Ніньчен.

2024 року було повідомлено про знахідку вірогідного нового зразка у ранньокрейдових покладах Північної Кореї.[1]

Опис[ред. | ред. код]

Уявлення художника

Типовий вид базується на голотипі IVPP V12705, майже повному екземплярі з пластів Daohugou округу Нінчен в Неймонгольському (Внутрішня Монголія) автономному районі Китаю.[2] Зразок подрібнюється на пару плит і контрплит, так що частини зразка зберігаються з одного боку розколотого каменю, а деякі з іншого. Це включає в себе чудове збереження карбонізованих волокон шкіри та пікноволокон. Волокна зберігаються навколо тіла зразка у вигляді «ореолу». Тканина крил збереглася, хоча її розмір є спірним, включаючи точні точки прикріплення до ніг (або чи прикріплено воно взагалі до ніг). У 2009 році Олександр Келлнер опублікував дослідження, в якому повідомляється про наявність трьох шарів волокон у крилі, що дозволяє тварині точно адаптувати профіль крила.[3]

Варіації у формі щелепи анурогнатиди

Як представник анурогнатид, Jeholopterus має типову для цієї групи форму черепа, ширина якого перевищує довжину і складає 28 міліметрів, з великим ротом. Більшість зубів маленькі і виглядають як цвяхи, але деякі довші та зігнуті. Шия була короткою з сімома або восьмома шийними хребцями. Присутні дванадцять або тринадцять грудних хребців та три крижових. Є п'ять пар черевних ребер. Черевні хребці не збереглися. Автори опису стверджують, що у Jeholopterus був короткий хвіст, що є рисою інших анурогнатид, але незвичною для «рамфоринхоїдних» (тобто базальних) птерозаврів, які зазвичай мають довгий хвіст. Wang et al. зазначили наявність пір'їн під часнику хвоста, щоб вважати, що хвіст короткий. Однак наступне дослідження Dalla Vecchia стверджує, що отримати будь-яку інформацію про хвіст неможливо, оскільки хвіст «цілком відсутній» у викопному зразку.[4]   Кістки крил міцні. П'ясткові кістки дуже короткі. Короткий птероїд, що підтримує пропатагій, спрямований до тіла. Кігті рук довгі і загнуті. Крила Jeholopterus показують докази того, що вони прикріплені до щиколотки, згідно з Wang. Вони відносно видовжені з розмахом крил дев'яносто сантиметрів.

Ноги короткі, але міцні. Пальці ніг мають добре розвинені вигнуті кігті, але вони не такі довгі, як кігті рук. П'ятий палець ноги подовжений, згідно з авторами, підтримує перетинку між ногами, літальну перетинку.

Філогенез[ред. | ред. код]

Jeholopterus був віднесений авторами до Anurognathidae . Аналіз, проведений Лю Цзюньчаном у 2006 році, підтвердив його позицію як сестринського таксону Batrachognathus . Келлнер та його колеги в 2009 році запропонували Batrachognathinae для клади, що включає ці два роди та Dendrorhynchoides .[3] У 2021 році філогенетичний аналіз, проведений Сюефан Вей та його колегами, виявив Jeholopterus у підродині Anurognathinae, що на відміну від попереднього дослідження Келлнера та його колег, де він був знайдений як тісно пов'язаний з Batrachognathus. У дослідженні Вея та його колег було встановлено, що Jeholopterus був сестринським таксоном безіменної клади, утвореної як Anurognathus, так і Vesperopterylus.[5] Нижче наведено кладограму, що представляє їх філогенетичний аналіз:

"Dimorphodon" weintraubi

Batrachognathinae

Sinomacrops bondei

Batrachognathus volans

Anurognathinae

Dendrorhynchoides curvidentatus

Luopterus mutoudengensis

Jeholopterus ninchengensis

Anurognathus ammoni

Vesperopterylus lamadongensis


Спосіб життя[ред. | ред. код]

Анурогнатиди зазвичай вважаються комахоїдними. Ван та інші припустили, що Jeholopterus, будучи найбільшим відомим видом у групі, також міг бути рибоїдним.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. So, K. S.; Kim, P. H.; Won, C. G. (2024). First Articulated Rhamphorhynchoid Pterosaur from the Early Cretaceous of the Democratic People's Republic of Korea. Paleontological Journal. 57 (1 supplement): S90—S94. doi:10.1134/S003103012360018X.
  2. а б Wang, X., Zhou, Z., Zhang, F., and Xu, X. (2002).
  3. а б Alexander W. A. Kellner, Xiaolin Wang, Helmut Tischlinger, Diogenes de Almeida Campos, David W. E. Hone, and Xi Meng. (2009).
  4. Dalla Vecchia, F.M. (2002).
  5. Wei, X.; Pêgas, R. V.; Shen, C.; Guo, Y.; Ma, W.; Sun, D.; Zhou, X. (2021). Sinomacrops bondei, a new anurognathid pterosaur from the Jurassic of China and comments on the group. PeerJ. 9: e11161. doi:10.7717/peerj.11161. PMC 8019321. PMID 33850665.