Kamailio

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Kamailio
Тип Voice over Internet Protocol
Розробник The OpenSER Team
Перший випуск 14 червня 2005
Стабільний випуск 5.6.4 (27 лютого 2023; 14 місяців тому (2023-02-27))
Операційна система Linux та інші Unix-варіанти
Мова програмування C
Ліцензія GNU GPL
Репозиторій github.com/kamailio/kamailio
Вебсайт kamailio.org, opensips.org

Kamailioвільний SIP проксі-сервер, маршрутизатор викликів, і сервер реєстрації користувацьких агентів, який використовується у застосуваннях Voice over Internet Protocol та миттєвих повідомленнях. Код проекту поширюється під ліцензією GPLv2.

Раніше проект розвивався під назвою OpenSER, але був перейменований через конфлікт з торговою маркою SER (SIP Express Router).

Як основу Kamailio використовує базовий фреймворк проекту SIP Router. Сервер відрізняється продуманою модульною структурою і практично необмеженими можливостями конфігурування завдяки опису конфігурації у вигляді сценаріїв на C-shell подібній мові. Для використання з Kamailio доступно близько 150 модулів.

Kamailio може виступати як сервер реєстрацій, SIP-проксі, сервер застосунків SIP, заявлена ​​підтримка балансування навантаження, створення відмовостійких конфігурацій, робота в кластері високої доступності, створення сервера для перенаправлення запитів з вибором маршруту з найменшою вартістю. Підтримуються різні бекенди і пул з'єднань, а також одночасне використання різних типів бекенда, серед яких BerkleyDB, SQLite, MySQL, Oracle, PostgreSQL, а також noSQL СУБД Redis, Cassandra, memcached. Підтримується TCP, UDP, SCTP; TLS; IPv4, IPv6 і шлюзування IPv4->IPv6. Можливе відправлення повідомлень SMS, XMPP та інших. Обіцяють сумісність з Asterisk і Freeswitch.

Заявлені можливості масштабованості:

  • може працювати на вбудованих системах з обмеженими ресурсами;
  • для систем з 4GB оперативної пам'яті заявлена ​​підтримка 300000 абонентів;
  • як балансувальник навантаження в stateless-режимі здатний витримувати до 5000 з'єднань (дзвінків) в секунду.

Для управління може застосовуватися вебінтерфейс.

Сервер доступний з git, у вигляді deb/RPM-пакунків та бінарного пакунку для FreeBSD (в портах присутній як openser). Розробниками підкреслюється, що Kamailio і OpenSER збираються як різні профілі (FLAVOUR) одного і того ж проекту.

Посилання

[ред. | ред. код]