Kapp Records

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Kapp Records
англ. Kapp
Тип лейбл звукозапису
Засновано 1954
Закриття (ліквідація) 1973
Штаб-квартира  США
CMNS: Kapp Records у Вікісховищі

Kapp Records — американський лейбл звукозапису, заснований 1955 року.

Історія компанії[ред. | ред. код]

Засновником компанії Kapp Records був Девід Кепп, брат Джека Кеппа, відомого тим, що 1934 року він створив в США відділення британського лейблу звукозапису Decca Records. Джек Кепп вмер 1949 року і його брат працював в Decca протягом шести років, аж доки не вирішив створити власну компанію звукозапису, назвавши її своїм прізвищем — Kapp Records[1][2].

Головний офіс Kapp Records знаходився в Нью-Йорку. Окрім Кеппа в компанії працювали менеджер з продажів Ренделл Вуд та менеджери по артистах та персоналу Девід Гілл та Дік Вулф. Kapp Records самостійно видавали записи в США, а для розповсюдження в Великій Британії було укладено угоду із London Records, частиною Decca. Згодом для видання рок-записів було утворено дочірній лейбл Leader. Окрім цього, 1956 року компанія придбала каталог записів Trend Records, а 1963 року зробила те ж саме з Congress Records[1][2].

Першим гучним успіхом Kapp Records стала інструментальна версія пісні ««Autumn Leaves»(інші мови)» у виконанні піаніста Роджера Вільямса(інші мови), яка 1955 року очолила американський хіт-парад. Іншим хітом стала пісня ««Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polkadot Bikini»(інші мови)» Браяна Хайланда(інші мови), що вийшла 1960 року на лейблі Leader. Окрім цього, саме на Kapp Records 1964 року вийшла одна з найвідоміших пісень Луї Армстронга ««Hello Dolly»(інші мови)», яка посіла перші місця в хіт-парадах США та Великої Британії. Також на лейблі виходили хіти Джейн Морган, гурту Ruby and the Romantics(інші мови), та багато інших пісень у різних жанрах, серед яких попмузика, джаз, класична музика, кантрі, фолк та інші[1][2].

1967 року Девід Капп продав Kapp Records компанії MCA Inc., а та зробила його частиною Uni Records(інші мови). Одним з найбільших успіхів лейблу часів MCA став контракт зі співачкою Шер, підписаний 1971 року. Проте 1973 року Kapp Records було закрито разом із низкою інших підрозділів MCA Records, таких як Uni(інші мови), Decca та Vocalion(інші мови)[1][2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Southall, 2003, с. 146.
  2. а б в г Callahan, Mike (2013). Kapp Records Story. www.bsnpubs.com. Процитовано 18 травня 2024.

Література[ред. | ред. код]