Kayentatherium

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Kayentatherium
Період існування: рання юра
Череп K. wellesi
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клада: Терапсиди (Therapsida)
Клада: Цинодонти (Cynodontia)
Родина: Tritylodontidae
Рід: Kayentatherium
Kermack, 1982
Типовий вид
Kayentatherium wellesi
Kermack, 1982
Синоніми
  • Nearctylodon broomi Lewis, 1986
Вікісховище: Kayentatherium

Kayentatherium — вимерлий рід тритилодонтидових цинодонтів, що жив у ранній юрський період. Це один із двох тритилодонтів із формації Каєнта на півночі Аризони, США.

Художня реставрація K. wellesi

Назва[ред. | ред. код]

Kayentatherium означає «звір Каєнта» і названий на честь геологічної формації, в якій він був знайдений, формації Каєнта. Kayentatherium відомий за кількома зразками[1][2]. Видова назва на честь палеонтолога Семюеля Уеллса, який працював з палеонтологічним музеєм Каліфорнійського університету в більшій частині піонерської роботи з палеонтології формації Каєнта[1].

Історія[ред. | ред. код]

Перший матеріал тритилодонтид, знайдений у формації Каєнта, був зібраний у 1950-х роках, а подальший матеріал був зібраний у 1977 та 1982 роках групою під керівництвом Фаріша Дженкінса. Також у тих самих породах були знайдені Dinnebitodon amarali та Nearctylodon broomi, але останній пізніше вважався молодим зразком Kayentatherium, і тому був синонімічним[2].

Опис[ред. | ред. код]

Його довжина становила близько метра, довжина черепа — понад 20 сантиметрів[1]. Це була міцна і кремезна тварина з великою головою і міцним хребтом[2]. Деякі дослідники вважають, що вид міг бути напівводним, з адаптаціями, які раніше вважалися тими, що вказують на звички копання, які тепер інтерпретуються як спеціалізація на плаванні за допомогою кінцівок[3]. Невелике сплощення та розгортання хвостових хребців також вказує на особливості напівводної екології[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Kermack, D. 1982. A new tritylodont from the Kayenta Formation of Arizona. Zoological Journal of the Linnean Society, 76. 1-17.
  2. а б в Sues, Hans-Dieter & F. A. Jenkins. 2006. The Postcranial Skeleton of Kayentatherium Wellesi from the Lower Jurassic Kayenta Formation of Arizona and the Phylogenetic Significance of Postcranial Features in Tritylodontid Cynodonts in: Carrano, Matthew T., Gaudin, T. J., Blob, R. W. and Wible, J. R., Amniote Paleobiology: Perspectives on the Evolution of Mammals, Birds, and Reptiles: The University of Chicago Press. pp. 114–152.
  3. Anusuya Chinsamy-Turan, Forerunners of Mammals: Radiation • Histology • Biology, Indiana University Press, 18/11/2011
  4. Hoffman E, and Rowe TB. 2017 Postcranial anatomy of Kayentatherium wellesi: swimming adaptations in a mammaliamorph from the Early Jurassic. Abstract from the Society of Vertebrate Paleontology Annual Conference.