Kinixys natalensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Kinixys natalensis

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Черепахи (Testudines)
Підряд: Схованошиї черепахи (Cryptodira)
Родина: Суходільні черепахи (Testudinidae)
Рід: Цинікса (Kinixys)
Вид: K. natalensis
Kinixys natalensis
Hewitt, 1935
Синоніми
Kinixys belliana natalensis
Посилання
Вікісховище: Kinixys natalensis
Віківиди: Kinixys natalensis
EOL: 793031
ITIS: 551799
МСОП: 11004
NCBI: 286025

Kinixys natalensis (Цинікса натальська[1]) — вид черепах з роду цинікса родини суходільні черепахи.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина карапаксу досягає 15,5—16 см. Самиці трохи більші за самців. Голова середнього розміру. Верхня щелепа має на кінчику своєрідний гачок, що виступає уперед й тягнеться додолу. Карапакс куполоподібний, трохи опуклий. Кіль на спині не зовсім розвинений. Перетинка між карапаксом й пластроном не зовсім розвинена. Пахвові щитки маленькі. Передні кінцівки мають 5 кігтів, задні — по 4.

Колір голови, кінцівок, хвоста коричневий або жовтий колір. Карапакс коричневий з жовтувато-помаранчевою облямівкою. Пластрон жовтий з плямами, що променями йдуть від щитків.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє сухі схили гір, порослі чагарником і пасовища. Зустрічається на висоті до 1000 над рівнем моря. Активна в дощову погоду. Протягом зими впадає в сплячку. Сплячка триває 2 місяці, починаючи з грудня, при температурі 12-14 °C. Полює на світанку і в сутінках. Харчується здебільшого грибами, равликами, рослинами та їх плодами, земляними хробаками.

В період парування самці стають агресивними. Самиця відкладає 4—8 яєць. Яйця мають видовжену форму. Інкубаційний період триває протягом 90—110 днів, іноді може доходити до року.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає від області Лебомбо в прикордонних районах Мозамбіку і Есватіні на південь через захід Зулуленд до Грейтауна в провінції Наталь (ПАР).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Branch, William R. 1993. A Photographic Guide to Snakes and Other Reptiles of Southern Africa. Cape Town: Struik Publishers, 144 S.