Latastia

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Latastia
Latastia longicaudata
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Родина: Ящіркові (Lacertidae)
Рід: Latastia
Bedriaga, 1884[1]
Види

(Див. текст)

Посилання
Вікісховище: Latastia
Віківиди: Latastia
EOL: 35552
ITIS: 1155169
NCBI: 80449

Latastia (довгохвоста ящірка) — рід ящірок родини ящіркових (Lacertidae). Представники цього роду мешкають переважно в Африці та на південному заході Аравійського півострова.

Опис[ред. | ред. код]

Latastia longicaudata longicaudata

Представники роду Latastia — середнього розміру або великі ящірки з довгими циліндричними хвостами, довжина яких може у 3,2 рази перевищувати довжину решти тіла. Очі мають рухомі повіки. Ніздрі оточені 3-5 лусочками і зазвичай досягають першої надгубної луски, комір добре виражений. Вентральні луски гладкі, формують 6 поздовжніх рядів (іноді бувають меншими і формують 8-10 рядів). Спинні луски однорідні, дрібнозернисті або складчасті. Широкі луски по центру спини, як у Philochortus, відсутні. На внутрішній частині стегон присутні стегнові пори, більш виражені у самців. Основа хвоста у самців значно ширша, ніж у самиць.

Більшість довгохвостих ящірок живуть на вкритих рослинністю піщаних або галькових рівнинах та у великих ваді, переважно на території Західної та Східної Африки. Вони зустрічаються в напівпустельних чагарникових заростях і акацієво-комміфорових чагарниках, у вологих саванах, на високотравних луках та на просяних полях. Latastia boscai boscai та L. b. burii, як відомо, зустрічаються в кам'янистих і скелястих місцевостях. Загалом, довгохвості ящірки зустрічаються на висоті до 2000 м над рівнем моря. Вони ведуть денний, наземний спосіб життя, світлолюбиві, швидко бігають по відкритим територіям, але під час денної спеки шукають їжу переважно серед трави. Довгохвості ящірки вискакують на освітлену сонцем ділянку, хапають комах та інших членистоногих, після чого ховаються в тінь під кущами. Усі види відкладають яйця, але деталі відомі лише щодо L. longicaudata. Сенегальські популяції (L. l. longicaudata) відкладають 5-7 яєць в період з липня по вересень, тоді як самиці L. l. revoili з південно-східної Кенії відкладають лише 3-4 яйця. Молоді ящірки народжуються під час вологого сезону.

Види[ред. | ред. код]

Рід Latastia нараховує 10 видів:[2]

Етимологія[ред. | ред. код]

Рід Latastia був названий на честь французького герпетолога Фернанда Латасте[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б J. von Bedriaga. Die neue Lacertiden-Gattung Latastia und ihre Arten. „Annali del Museo Civico di Storia Naturale di Genova”. 20, s. 307, 1884. 
  2. P. Uetz & J. Hallermann (ред.). Genus: Latastia. The Reptile Database. Процитовано 15 травня 2024.

Джерела[ред. | ред. код]