Le guide musical

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Le guide musical
Дата створення / заснування 1855
Назва фр. Le Guide musical
Підзаголовок revue hebdomadaire des nouvelles musicales de la Belgique et de l'étranger
Видавець Schott frèresd
Місце публікації Брюссель
Мова твору або назви французька
Час/дата припинення існування 1918

«Le guide musical» («Музичний гід») — франко-бельгійський щотижневий музичний журнал, що виходив у 1855—1917 роках.

Журнал був заснований в Брюсселі Петером Шоттом, власником бельгійського відділення відомого німецького музичного видавництва Schott. Керівником видання став Фелікс Деласс. Спочатку журнал був вельми скромним і мав локальний характер, найпомітнішою подією в його історії цього етапу стала публікація серії листів Петера Бенуа про нову фламандську музику. Ситуація почала поліпшуватися з 1873 року, коли Артюр Пужен став робити для журналу репортажі про події паризького музичного життя.

Розквіт журналу пов'язаний, перш за все, з ім'ям Моріса Куфферата, який дебютував на сторінках видання в 1873 році, а в 1887 році став наступником Деласса. На відміну від більшості співробітників журналу на першому етапі, Куфферат були шанувальником більш серйозної музики і перш за все Ріхарда Вагнера. 1889 року син Петера Шотта переніс редакцію журналу в Париж, і Куфферат не поїхав за ним, продовжуючи в той же час публікувати свої матеріали в кожному номері. Переїзд, однак, обернувся для видання фінансовою катастрофою, і 1892 року Куфферат викупив «Le guide musical» у нових власників. Він залишався біля керма журналу протягом усього його існування, перебуваючи в Брюсселі і підписуючи номера як директор, головний редактор або адміністратор; при цьому паризький офіс журналу також зберігся, і його очолював, також на посаді головного редактора, спершу в 1894—1905 роках Юг Імбер, а після його смерті — Анрі де Кюрзон. У 1901—1906 роках посаду директора-розпорядника журналу (у Брюсселі) займав Нельсон Ле Кім. У серпні 1914 року видання журналу було припинене у зв'язку з Першою світовою війною; спроба відновити його в 1916 році виявилася невдалою, вийшло всього кілька номерів.

У різні роки кореспондентами журналу були, зокрема, Едмонд ван дер Стратен, Едуард Шюре, Гі Ропарц, Жак-Далькроз, Мішель Кальвокорессі, Цезар Кюї та ін.

Література[ред. | ред. код]

  • Henri Vanhulst. Les Revues musicales et la critique en Wallonie et à Bruxelles au XIXème siècle // Periodica musica: Publication of the Répertoire international de la presse musicale. — Vol. IX (1991) [Архівовано 1 серпня 2019 у Wayback Machine.]. — P. 16-19. (фр.)
  • Sandrine Thieffry. Le Guide musical: une création de l’éditeur Pierre Schott (1821—1873) // In Monte Artium, Vol. 2 (2009), p. 131—164. (фр.)