Lies of P

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Lies of P
Розробник Round8 Studio
Видавець Neowiz Games
Жанр(и) рольовий бойовик
Платформа
Дата випуску
  • macOS, Windows, Xbox One, Xbox Series X/S
  • 18 вересня 2023
  • PlayStation 4, PlayStation 5
  • 19 вересня 2023
Режим гри однокористувацький
Творці
Керівник(и) Чхве Чі Вон
Технічні деталі
Рушій Unreal Engine 4
Офіційний сайт

Lies of P — відеогра в жанрі рольового бойовика, розроблена Round8 Studio і видана Neowiz Games. Сюжет розгортається у вигаданому місті Крат, охопленому епідемією кам'яної хвороби та повстанням маріонеток, й оповідає про механоїда Піноккіо, який мусить подолати лихо, що спіткало місто. Гравець керує персонажем від третьої особи та використовує зброю ближнього бою і допоміжне озброєння, щоби протистояти ворожим маріонеткам, фракціям і містянам, спотвореним кам'яною хворобою. У ключові сюжетні моменти гравець приймає рішення, які впливають на розвиток історії.

Round8, заснована як розробник мобільних ігор, почала працювати над проєктом із прагненням урізноманітнити своє портфоліо. Lies of P натхненна романом Карло Коллоді «Пригоди Піноккіо» (1883), періодом, відомим як Прекрасна епоха, та іграми жанру soulslike. Студія використала ігровий рушій Unreal Engine 4 для створення гри. Lies of P була випущена для macOS, Microsoft Windows, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One та Xbox Series X/S у вересні 2023 року. Вона отримала схвальні відгуки критиків, які похвалили візуальний і звуковий дизайни, а також продуктивність; оглядачі неоднозначно сприйняли деякі механіки й наративну складову. Гра була номінована на кілька нагород, включно з Golden Joystick Awards та The Game Awards, й увійшла до списків найкращих ігор 2023 року від численних видань. Її продажі становлять 1 мільйон копій станом на жовтень 2023 року. Round8 працює над завантажуваним вмістом та продовженням.

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Гравець може обладнати ліву руку Піноккіо різними пристосуваннями, наприклад, тросовим гаком, щоб зачіпляти та атакувати ворогів

Lies of P є відеогрою в жанрі рольового бойовика, що має перспективу від третьої особи[1][2]. Гравець керує мовчазним[en][3] механоїдом Піноккіо та переміщається містом Крат, досліджуючи ігровий світ і борючись із різноманітними ворогами[4][5], включно з босами та мінібосами[6]. На початку проходження гравець обирає один із трьох стилів бою, що впливають на початкові характеристики персонажа та його зброю[7]. Піноккіо використовує зброю ближнього бою в правій руці та допоміжну зброю в лівій, яку можна переобладнати, наприклад, на гармату або щит[8]. Кожна зброя в грі, крім зброї босів, складається з леза та руків'я, які можна покращувати та комбінувати з іншими аналогічними компонентами[9]. Після комбінування зброя отримує унікальне бойове вміння, що активується після заповнення відповідної шкали[10]. Міцність зброї зменшується під час сутичок[11]. Цей показник можна підвищити, використовуючи точильні камені, що надають зброї тимчасові посилення[12]. Гравець може виконувати легкі та важкі атаки[13], а також відбивати або блокувати атаки супротивника. При відбиванні ворог отримує ефект приголомшення, а його зброя пошкоджується. Блокування атаки призводить до втрати Піноккіо невеликої кількості здоров'я, що частково відновлюється після успішної контратаки[8][14][15].

Гравець купує та покращує озброєння в готелі «Крат» — центрі, де він може виконувати й інші активності, які додаються в міру проходження[16]. Придбання предметів здійснюється коштом ігрової валюти[17], яка також необхідна для підвищення рівня Піноккіо через її розподіл між характеристиками персонажа, як-от витривалість, рухливість тощо[18]. У грі присутнє дерево навичок, що поступово відкривається за допомогою кварців (англ. quartz), які отримуються після перемоги над босами або мінібосами[19]. Навички мають додаткові слоти для пасивних підсилень[6]. Після досягнення певного сюжетного моменту гравець отримує можливість використовувати спеціальні камені, що дають тимчасові підсилення, такі як підвищення ушкодження та відновлення здоров'я[20][21]. Також гравець може екіпірувати кілька спеціальних компонентів, що підвищують обороноздатність Піноккіо[22][23]. Перед битвою з босом, яка, зазвичай, проходить у дві фази[8], гравець може викликати компаньйона, що керується штучним інтелектом і надає підтримку в бою[24]. У разі перемоги над босом гравець отримує спеціальний фрагмент, який можна обміняти на зброю боса або амулети з підсиленнями[25].

У процесі дослідження Крата гравець натрапляє на таксофони, через які відповідає на низку загадок. За умови правильних відповідей гравець отримує ключі, що надають доступ до особливих зон зі спорядженням та корисними речовинами[26][27]. Гравець може знаходити приховані локації, де розташовані скрині з різноманітними нагородами[28], а також колекційні предмети, такі як записки, фотографії тощо[29]. Багато локацій містять точки, призначені для відновлення показників та ресурсів персонажа, а також для швидкого переміщення[en] між доступними точками та виконання деяких інших дій. Крім того, ці точки слугують місцем відродження Піноккіо після його смерті[30], яка, своєю чергою, призводить до втрати ігрової валюти. Гравець має можливість забрати валюту на місці смерті[13][31], проте кожного разу, коли персонаж зазнає ушкодження на шляху до цього місця, кількість валюти зменшується[8].

Ігровий процес передбачає систему моралі з таймером, що обмежує час на вибір однієї з двох опцій у діалогах із неігровими персонажами: сказати правду або збрехати. Ці рішення впливають на розвиток сюжету, зокрема на закінчення[14][32]. Гравець також може спілкуватися з неігровими персонажами через дерево діалогів, отримуючи додаткову інформацію про ігровий світ[33]. Деякі з цих персонажів пропонують побічні квести, за виконання яких гравець отримує нове озброєння, корисні речовини та інші винагороди[34]. Зовнішній вигляд Піноккіо можна змінювати, використовуючи різні варіанти одягу, що знаходяться в певних локаціях[3][35]. Після завершення основної сюжетної кампанії гравець має можливість розпочати «Нову гру плюс[en]», яка дає змогу пройти гру повторно зі спорядженням, покращеннями та деякими іншими предметами, отриманими під час попереднього проходження[36].

Синопсис[ред. | ред. код]

Сетинг[ред. | ред. код]

За деякий час до основних подій місто Крат пережило технологічний розквіт після того, як алхіміки відкрили в його надрах ерґо — мінерал, що став джерелом енергії для революційних маріонеток, створених Джузеппе Джеппетто[en]. Ці маріонетки, об'єднані протоколом, який забороняв їм шкодити людям, замінили робочу силу й перетворили Крат на квітуче місто, де ерґо почали використовувати замість валюти. Проте невдовзі в місті спалахнула невиліковна хвороба скам'яніння, яка поступово осліплювала людей, перетворювала їх на камінь і зрештою призводила до смерті. Місто почало занепадати, а одного дня маріонетки раптово збожеволіли та вдалися до масового вбивства населення. Джеппетто зник, залишивши після себе своє останнє творіння — маріонетку Піноккіо, яка не була обмежена протоколом і мала спеціальне механічне серце, здатне поглинати ерґо.

Сюжет[ред. | ред. код]

Піноккіо прокидається в покинутому вагоні на вокзалі Крата. Він чує голос дівчини на ім'я Софія[en], яка просить його прийти до місцевого готелю. Там вона доручає Піноккіо знайти Джеппетто. Незабаром Піноккіо знаходить Джеппетто й рятує його від одного із членів мілітаризованої організації «Гвардійці». Джеппетто, перебуваючи в безпеці в готелі, просить Піноккіо знайти підприємця Лоренцині Веніньї, з яким він колись співпрацював над виробництвом маріонеток. Піноккіо рятує Лоренцині з його фабрики та вирушає до собору, де переховувалися біженці. На своєму шляху та в самому соборі Піноккіо бореться з людьми, ураженими хворобою скам'яніння, які мутували невідомим чином. Софія просить Піноккіо розвідати район Малум, куди, ймовірно, подалися біженці. Там Піноккіо знову стикається з мутованими людьми та виявляє, що район контролює банда «Братство чорного кролика». З допомогою «Гвардійців» Червоної лисиці та Чорного кота[en] Піноккіо долає одного із членів «Братства», а троє інших бандитів тікають, обіцяючи помститися. На їхній базі Піноккіо знаходить докази співпраці «Братства» з алхіміками, а також портрет Карло — сина Джеппетто, який помер від хвороби скам'яніння і за образом якого було створено самого Піноккіо.

Джеппетто, підозрюючи Короля маріонеток[en] у спричиненні божевілля, яке охопило ляльок, відправляє Піноккіо до оперного театру, лігва Короля. У театрі Піноккіо зустрічає Короля, який пропонує йому мир. Однак Піноккіо відмовляється, і між ними зав'язується бій. Після поразки Короля з його оболонки з'являється інша маріонетка — Ромео, найкращий друг Карло, який також страждав від хвороби скам'яніння та набув нової подоби після експериментів Джеппетто. Намагаючись заговорити з Піноккіо незнайомою йому мовою, вони знову б'ються, і врешті-решт Піноккіо вбиває Ромео. Джеппетто, зустрівши Піноккіо біля театру, відправляє його на Велику виставку, де, за чутками, алхіміки винайшли ліки проти хвороби скам'яніння. На виставці Піноккіо зустрічає Саймона Мануса[en], лідера алхіміків. Саймон розповідає, що хвороба виникла через вплив ерґо, а мутації, які він вважає наступним етапом людської еволюції, є результатом експериментів алхіміків із цим мінералом. Також Саймон пояснює, що ерґо — це кристалізована форма людської душі, яка утворюється після смерті, та запрошує Піноккіо на острів алхіміків.

Щоби потрапити на острів, Піноккіо потребує особливого уламка ерґо, який знаходиться на болотах, для живлення підводного човна[en] Лоренцині. Здолавши болотяного монстра, Піноккіо здобуває уламок, а згодом отримує від Софії повідомлення про напад на готель. Повернувшись, він дізнається, що напад здійснило «Братство» разом із Червоною лисицею та Чорним котом, тоді як Джеппетто викрадено. Тим часом Лоренцині розшифровує повідомлення Ромео до Піноккіо, згідно з яким Джеппетто, як творець маріонеток, був ініціатором їхнього божевілля і весь час мав над ними контроль. Піноккіо, скориставшись секретним проходом із готелю до доків, потрапляє в засідку, влаштовану «Братством». Здолавши бандитів, він добирається до доків і вирушає на острів алхіміків. На березі його зустрічає Софія, яка зізнається, що є лише проєкцією. Її справжнє тіло знаходиться у вежі на острові, де мутувало під впливом ерґо після того, як Саймон під'єднав її до пристрою, що поширює хворобу скам'яніння, скориставшись здатністю Софії керувати ерґо. Софія розповідає, що саме вона оживила Піноккіо, аби він знайшов її та поклав край її стражданням.

Після перемоги над Лаксазією, прислужницею Саймона, Піноккіо входить до вежі. Там він знаходить справжню Софію і стає перед вибором: залишити її живою чи дарувати їй спокій. Згодом Піноккіо зустрічає Червону лисицю та Чорного кота, які, залежно від його рішення, пропускають його за хабар або вступають із ним у бій. Зрештою, Піноккіо звільняє Джеппетто, який розповідає, що Саймон зібрав величезну кількість ерґо, щоб досягти божественної могутності. Піноккіо підіймається на вершину вежі, де стикається із Саймоном, який мутував за допомогою давньої реліквії. Здолавши Саймона, Піноккіо повертається до Джеппетто, який просить віддати йому своє серце, щоби перетворити його на справжню людину.

  • У разі згоди Піноккіо гине, а Джеппетто використовує його серце, реліквію та ерґо, зібране Саймоном, щоб оживити іншу маріонетку — Карло. Після цього Джеппетто наказує Карло вбити мешканців готелю та замінює їх маріонетковими копіями. Зрештою, Джеппетто залишає готель, щоби «перебудувати» Крат для Карло.
  • Якщо ж Піноккіо відмовляється, Джеппетто активує Безіменну маріонетку, щоб силоміць забрати його серце. Коли Джеппетто втрачає контроль над маріонеткою, вона починає діяти самостійно й майже перемагає Піноккіо, готуючись завдати йому смертельного удару в серце. Джеппетто кидається до Піноккіо, закриваючи його та жертвуючи собою, що дає Піноккіо шанс знищити маріонетку.

У сцені після титрів Парацельс, який приховувався під виглядом торговця Джанджио, доповідає співрозмовниці про результати «експерименту в Краті», називаючи Піноккіо «новим типом людства». Жінка зазначає, що вічне життя може мати різні форми, і вони домовляються продовжити спостереження. Парацельс висловлює намір знайти другий «ключ» — Дороті. Тим часом у Краті на даху одного з будинків з'являється дівчина в рубінових черевичках[en] і тричі стукає підборами.

Розробка й випуск[ред. | ред. код]

Lies of P розроблена Round8 Studio під керівництвом Чхве Чі Вона. Студія, відома розробкою умовно-безкоштовної MMO Bless Unleashed[en] (2020)[37], була заснована в Південній Кореї як розробник мобільних ігор, але прагнула займатися масштабнішими проєктами[38]. Разом із видавцем Neowiz, відомим сервісними іграми[en], вони побачили в Lies of P можливість урізноманітнити як власні портфоліо, так і південнокорейську ігрову індустрію загалом, яка переважно сфокусована на мобільних іграх із мікротранзакціями[en][37][38]. Розробка проєкту розпочалася приблизно у 2020 році[38][39], і протягом двох років команда розширилася із 60 до 100 осіб[1][39].

Наративна складова Lies of P натхненна романом Карло Коллоді «Пригоди Піноккіо» (1883)[40], який є суспільним надбанням. За словами Чхве, студія обрала історію з таким статусом, щоб мати можливість для креативного самовираження серед інших ігор жанру soulslike. Крім того, наявність готового сюжетного фундаменту на ранніх стадіях розробки дала команді змогу зосередитися на власній інтерпретації та втіленні історії. На гру також вплинула Прекрасна епоха — період в історії Європи наприкінці XIX — початку XX століття, що відзначився розвитком науки й техніки. Розробники вважали цей період унікальним через його недостатню представленість в інших іграх. Чхве зазначив, що на етапі прототипування команда експериментувала з різними європейськими архітектурними стилями, але Прекрасна епоха привернула їхню увагу поєднанням «романтики, безладу, культурного відродження та процвітання»[a]. Ці елементи відображали намір студії зобразити трансформацію міста Крат — сетингу Lies of P — від величі до занепаду. Чхве додав,що дизайн загалом натхненний подорожами розробників Європою[37].

Студія прагнула створити в грі похмуру та моторошну атмосферу, використовуючи, зокрема, динамічну зміну погоди та часу доби. Чхве заявив, що досягнення цієї мети без шкоди для ігрового процесу та продуктивності стало одним із найскладніших завдань у процесі розробки[41]. Команда розглядала можливість впровадження відкритого світу та багатокористувацького режиму, але зрештою зупинилася на лінійній однокористувацькій кампанії. За словами Чхве, рішення додати елементи soulslike було зумовлене як модними тенденціями, так і особистим захопленням розробників цим жанром[37]. У цьому аспекті команда надихалася іграми жанру soulslike, елементи яких прагнула поєднати з власними механіками[42]. Для створення проєкту Round8 використала рушій Unreal Engine 4[43]. Студія скористалася програмою Marvelous Designer, щоб створити текстури тканин для персонажів і декорацій[44]:0:08:20. Хоча гра спочатку мала технологію захисту від злому Denuvo, розробники видалили її через кілька місяців після випуску[45].

Lies of P була анонсована в травні 2021 року з випуском дебютного трейлера[46]. У листопаді було представлено відео з демонстрацією альфа-версії ігрового процесу[47]. У серпні 2022 року на виставці Gamescom було показано новий трейлер ігрового процесу[48]. У червні 2023 року було представлено черговий трейлер та випущено демоверсію в межах Summer Game Fest[49]. Того ж місяця було анонсовано спеціальне видання[en] з кількома косметичними предметами та колекційне видання з деякими фізичними й цифровими предметами, як-от артбук та саундтрек відповідно. Одночасно було відкрито передзамовлення, яке надавало один із косметичних предметів, а у випадку зі спеціальним виданням — доступ до гри на кілька днів раніше офіційного випуску[50]. Розробка Lies of P була завершена в серпні, коли гру відправили в тиражування[51]. Вона була випущена 18 вересня 2023 року для macOS[52], Microsoft Windows, Xbox One та Xbox Series X/S, а також стала доступною в сервісі за підпискою Xbox Game Pass. Версії для PlayStation 4 та PlayStation 5 були випущені 19 вересня[53]. У листопаді саундтрек було випущено окремо на стримінгових платформах, як-от Spotify, а також у цифровому магазині Steam[54]. У лютому 2024 року розробники випустили оновлення з новою зброєю та вбранням у межах кросовера з грою Wo Long: Fallen Dynasty (2023)[55]. Round8 працює над завантажуваним вмістом та продовженням Lies of P[52].

Сприйняття[ред. | ред. код]

Оцінки й відгуки[ред. | ред. код]

Lies of P отримала «загалом схвальні» відгуки за даними агрегатора рецензій Metacritic[57][56][58]. Агрегатор OpenCritic позначив 88 % оглядів як такі, що рекомендують гру[59]. Оглядачі похвалили візуальний[3][63][68] та звуковий дизайни[8][9][66], а також продуктивність[15][35][68]. Крім того, вони позитивно висловилися стосовно імплементації елементів soulslike[12][35][60]. Проте, думки критиків розділилися щодо ігрового процесу[8][65][69] та наративної складової[12][14][64]. Ліам Крофт із Push Square зазначив, що Round8 створила «першокласний досвід», високо оцінивши загальну презентацію та виробничі якості[65]. Джордж Янг із Digital Trends[en] назвав проєкт «однією з найбільш виняткових» ігор жанру soulslike на момент її випуску[60], а Річард Вейклінґ із GameSpot відзначив оригінальність та естетику Lies of P на фоні інших ігор цього жанру[14]. Деякі критики вказали на схожість певних аспектів гри з проєктами студії FromSoftware, зокрема з Bloodborne (2015)[64][68][70], тоді як Вейклінґ висловив думку, що це може створити враження «надмірної похідності»[14]. Шеріф Саєд із VG247 назвав загальний дизайн Lies of P «слабкою імітацією» ігор FromSoftware, назвавши проєкт одним із найбільших розчарувань 2023 року[67].

Жасмін Ґулд-Вілсон із GamesRadar+ похвалила наративну складову, зокрема інтерпретацію оригінальної історії Карло Коллоді, назвавши її елементи «продуманими та злагодженими»[62]. Тревіс Нортап з IGN зазначив: «Серед усіх тривожних і загадкових історій, що я бачив у [жанрі soulslike, сюжет Lies of P] безумовно один із моїх улюблених»[f][8]. Дієго Ніколас Аргуельо з Polygon високо оцінив розбудову Піноккіо[32], а Лінкольн Карпентер із PC Gamer виділив діалоги[63]. Водночас Ті Джей Дензер із Shacknews написав, що Піноккіо позбавлений чіткої індивідуальності[3]. Фінлі Каттанак із VideoGamer.com розкритикував наратив, вважаючи його найслабшим аспектом гри, проте зазначив, що той достатньо підтримує зацікавленість[12]. Вейклінґ із GameSpot написав, що, попри деякі цікаві сюжетні моменти, історія відчувається невизначеною і розчаровує аж до третього акту[en][14].

Лорен Берґін із PCGamesN відзначила «справді винятковий» баланс між ігровими механіками[64]. Крофт із Push Square позитивно оцінив бойову систему та дерево навичок, але висловив розчарування браком підтримки особливостей контролера DualSense[65]. Дензер із Shacknews похвалив систему комбінування зброї[3]. Вільям Г'юз із The A.V. Club високо оцінив систему моралі та битви з босами, хоча й зазначив, що деякі з них здалися йому одноманітними[71]. Карпентер із PC Gamer похвалив можливості налаштування зовнішнього вигляду Піноккіо[63]. Кіран Гарріс із Gamereactor[en] позитивно оцінив дизайн рівнів[69], проте Кейлін Елліс із Eurogamer розкритикувала цей аспект, назвавши дизайн «фасадом тематичного парку» та найслабшим аспектом гри[9]. Нортап з IGN також висловив зауваження стосовно цього, зазначивши, що дизайн рівнів видався йому надто лінійним[8]. Артем Лисайчук з ITC дещо розкритикував бойову систему[33], яку Саєд із VG247 схарактеризував як «розтрачений потенціал». На його думку, вона надмірно спиралася на елементи інших ігор жанру soulslike. Крім того, Саєд розкритикував систему моралі, назвавши її «поверхневою»[67]. Роб Двіар із TechRadar негативно відгукнувся про нерівномірний рівень складності[70]. Янг із Digital Trends розкритикував реалізацію битв із босами та висловив розчарування браком кооперативного режиму[60].

Каттанак із VideoGamer.com похвалив художній дизайн, зокрема персонажів, а також атмосферу та імерсивність сетингу[12]. Веслі Лебланк із Game Informer відзначив дизайн босів, назвавши його «надзвичайно незабутнім»[35], тоді як Янг із Digital Trends написав, що цей аспект «надає кожному бою свою індивідуальність»[60]. Ед Торн із Rock Paper Shotgun позитивно оцінив «гармонійні» бойові анімації Піноккіо. Крім того, він похвалив продуктивність гри, особливо на Steam Deck, відзначивши плавність ігрового процесу та візуальну якість, попри низькі графічні налаштування[15]. Водночас Саєд із VG247 висловив критику щодо деяких анімацій, назвавши їх «дратівливими»[67]. Ґулд-Вілсон із GamesRadar+ розкритикувала повторне використання ігрових ресурсів у різних локаціях, що, на її думку, негативно вплинуло на імерсивність[62]. Нортап з IGN і Джорджина Янг зі Sports Illustrated написали про незначні візуальні глітчі[8][68]. Лисайчук з ITC похвалив саундтрек[33], тоді як Нортап назвав його «дійсно видатним» на тлі інших ігор жанру soulslike, окремо відзначивши деякі композиції як «просто фантастичні»[8].

Продажі[ред. | ред. код]

Lies of P дебютувала на шостому місці за кількістю продажів у цифровому магазині Steam[72]. У Великій Британії вона посіла третю позначку в чарті фізичних продажів у тиждень випуску[73]. У вересні 2023 року гра була дев'ятою за кількістю завантажень для PlayStation 5 у Північній Америці та Європі[74]. У жовтні вона опустилася на п'ятнадцяту й дев'ятнадцяту позначку в цих регіонах відповідно[75]. Того ж місяця її продажі сягнули 1 мільйона копій[76].

Нагороди[ред. | ред. код]

До свого випуску Lies of P здобула кілька нагород на виставці Gamescom[77]. Після випуску гра була номінована за візуальну складову на нагороди Golden Joystick Awards[78] та The Game Awards, де також здобула номінацію в категорії «Найкраща рольова гра»[79]. Крім того, вона була відзначена на Game Developers Choice Awards[en], теж за візуальний аспект[80]. Lies of P увійшла до списків найкращих ігор 2023 року від видань The Washington Post (6-те місце)[81], Vulture (9-те місце)[82] та багатьох інших[g].

Нагорода Дата Категорія Результат Прим.
The Game Awards 7 грудня 2023 Найкраще художне оформлення Номінація [79]
Найкраща рольова гра Номінація
Game Developers Choice Awards[en] 20 березня 2024 Найкраще візуальне оформлення Почесна відзнака [80]
Gamescom Awards 29 серпня 2022 Найкращий пригодницький бойовик Перемога [77]
Найкраща рольова гра Перемога
Найбажаніша гра для PlayStation Перемога
Golden Joystick Awards 20 листопада 2023 Найкращий візуальний дизайн Номінація [78]
The Steam Awards 2 січня 2024 Розкішний сюжет Номінація [89][90]

Примітки[ред. | ред. код]

Коментарі
  1. англ. The Belle Époque era was our final selection because it was the period in which romance, turmoil, cultural resurgence, and prosperity coexisted.
  2. Ґрунтується на 68 оцінкових відгуках із 71 загального відгука.
  3. Ґрунтується на 39 оцінкових відгуках із 40 загальних відгуків.
  4. Ґрунтується на 25 оцінкових відгуках із 26 загальних відгуків.
  5. Ґрунтується на 143 відгуках.
  6. англ. In fact, of all the distressing and enigmatic stories I've seen in this genre, this is definitely among one of my favorites.
  7. Згідно із численними джерелами:[83][84][85][86][87][88]
Джерела
  1. а б McCaffrey, Ryan (19 травня 2021). Lies of P, a Pinocchio-Inspired Souls-Like Game Announced for PC, PS5, and Xbox Series X. IGN (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 11 листопада 2021. Процитовано 12 листопада 2021.
  2. Brown, Andy (9 листопада 2021). 'Lies Of P' gameplay trailer makes Pinocchio the star of a bloody souls-like. NME (англ.). NME Networks. Архів оригіналу за 11 листопада 2021. Процитовано 12 листопада 2021.
  3. а б в г д е Denzer, TJ (13 вересня 2023). Lies of P review: Got no strings to hold me down. Shacknews (англ.). Gamerhub. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023.
  4. Tack, Daniel (20 травня 2021). Lies Of P Is The Dark Souls Of Pinocchio. Game Informer (англ.). GameStop. Архів оригіналу за 11 листопада 2021. Процитовано 12 листопада 2021.
  5. Stewart, Jared (8 листопада 2021). New Lies of P Trailer Has Serious Bloodborne Vibes. Game Rant (англ.). Valnet. Архів оригіналу за 11 листопада 2021. Процитовано 12 листопада 2021.
  6. а б Zerbinatto, Murillo (8 червня 2023). Lies of P Impression. RPGamer (англ.). CraveOnline Gaming. Архів оригіналу за 9 червня 2023. Процитовано 9 червня 2023.
  7. Garrido, Alberto; Reinosa, Rebeca (6 вересня 2022). Lies of P — Our first impressions from Gamescom. Gamereactor (англ.). Gamez Publishing A/S. Архів оригіналу за 7 вересня 2022. Процитовано 25 жовтня 2022.
  8. а б в г д е ж и к л м Northup, Travis (13 вересня 2023). Lies of P Review. IGN (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 13 вересня 2023. Процитовано 16 вересня 2023.
  9. а б в г Ellis, Caelyn (14 вересня 2023). Lies of P review — a decent imitation that never quite matches the real thing. Eurogamer (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 15 вересня 2023. Процитовано 16 вересня 2023.
  10. Franey, Joel (19 вересня 2023). Lies of P Fable Arts and weapon powers explained. GamesRadar+ (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023.
  11. Colp, Tyler (25 серпня 2022). Lies of P can't fool us: It's literally Bloodborne. PC Gamer (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 26 серпня 2022. Процитовано 25 жовтня 2022.
  12. а б в г д е Cattanach, Finlay (19 вересня 2023). Lies of P review — no lie of quality here. VideoGamer.com (англ.). Resero Network. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023.
  13. а б Colantonio, Giovanni (25 серпня 2022). Pinocchio Soulslike Lies of P is more than an absurd Bloodborne imitation. Digital Trends (англ.). Архів оригіналу за 25 серпня 2022. Процитовано 25 жовтня 2022.
  14. а б в г д е ж Wakeling, Richard (13 вересня 2023). Lies Of P Review — No Strings Attached. GameSpot (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 14 вересня 2023. Процитовано 16 вересня 2023.
  15. а б в Thorn, Ed (19 вересня 2023). Lies Of P review: the closest we'll get to Bloodborne on PC, probably. Rock Paper Shotgun (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023.
  16. LeBlanc, Wesley (19 вересня 2023). Lies Of P: 20 Soulslike Tips, Tricks, Secrets, And More To Help Pinocchio Survive Krat. Game Informer (англ.). GameStop. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023.
  17. Cattanach, Finlay (19 вересня 2023). Lies of P how to get Ergo and best Ergo farming spots. VideoGamer.com (англ.). Resero Network. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023.
  18. Boswell, Russ (17 вересня 2023). Lies of P: How To Level Up. Game Rant (англ.). Valnet. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023.
  19. Cattanach, Finlay (19 вересня 2023). Lies of P how to use quartz and P-organs explained. VideoGamer.com (англ.). Resero Network. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023.
  20. Cattanach, Finlay (19 вересня 2023). Lies of P tips and tricks to help you beat the game. VideoGamer.com (англ.). Resero Network. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023.
  21. Givens, Billy (15 вересня 2023). Lies Of P: Best Wishstones. GameSpot (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023.
  22. Samson, Antonio (13 вересня 2023). Lies of P Review: Souls for the Puppets. GameSkinny (англ.). Gamurs. Архів оригіналу за 16 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023.
  23. Haq, Huzaifa (16 вересня 2023). Lies Of P: Weight & Encumbrance, Explained. DualShockers (англ.). Valnet. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023.
  24. Givens, Billy (15 вересня 2023). Lies Of P Co-Op And NPC Summons Explained. GameSpot (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023.
  25. Martin, Sean (15 вересня 2023). How to get boss weapons and amulets in Lies of P. PC Gamer (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 16 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023.
  26. Rodriguez, Jason (19 вересня 2023). Lies of P: riddles and Trinity Key doors guide. Sports Illustrated (англ.). The Arena Group. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023.
  27. Givens, Billy (15 вересня 2023). Lies Of P: All Phone Riddle Answers And Locations. GameSpot (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023.
  28. Rodriguez, Jason (19 вересня 2023). Lies of P: all Cryptic Vessels and hidden locations. Sports Illustrated (англ.). The Arena Group. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023.
  29. Collectibles — Lies of P Guide. IGN (англ.). Ziff Davis. 20 вересня 2023. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023.
  30. Sarnowski, Melissa (17 вересня 2023). Lies of P: How to Use Stargazers. GameSkinny (англ.). Gamurs. Архів оригіналу за 17 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023.
  31. West, Josh (24 серпня 2022). In Lies of P, Xbox owners may finally have a Bloodborne that they can call their own. GamesRadar+ (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 24 серпня 2022. Процитовано 25 жовтня 2022.
  32. а б Argüello, Diego Nicolás (13 вересня 2023). Lies of P carves a singular space out of the Soulsborne genre. Polygon (англ.). Vox Media. Архів оригіналу за 13 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023.
  33. а б в г Лисайчук, Артем (27 вересня 2023). Огляд Lies of P. Гарний хлопчик. ITC. Архів оригіналу за 10 жовтня 2023. Процитовано 8 березня 2023.
  34. Buchalter, Jake (5 жовтня 2023). Lies Of P: 7 Best Side Quests You Don't Want To Miss. Game Rant (англ.). Valnet. Архів оригіналу за 8 березня 2023. Процитовано 8 березня 2023.
  35. а б в г д LeBlanc, Wesley (13 вересня 2023). Lies of P Review — Master Of Puppets. Game Informer (англ.). GameStop. Архів оригіналу за 14 вересня 2023. Процитовано 16 вересня 2023.
  36. Rodriguez, Jason (19 вересня 2023). Lies Of P — New Game Plus Guide. GameSpot (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023.
  37. а б в г Rousseau, Jeffrey (20 вересня 2023). The plans for Lies of P. GamesIndustry.biz (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 21 вересня 2023. Процитовано 8 березня 2023.
  38. а б в Makar, Connor (4 травня 2023). Interview: Lies of P developer explains why it's bringing the famously Italian Pinocchio all the way to Paris. VG247 (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 4 травня 2023. Процитовано 15 травня 2023.
  39. а б Mazanko, Vlad (24 жовтня 2022). Lies Of P Dev Already Has Plans For DLC, Talks Possible Sequel. TheGamer (англ.). Valnet. Архів оригіналу за 25 жовтня 2022. Процитовано 25 жовтня 2022.
  40. Romano, Sal (8 листопада 2021). Lies of P alpha gameplay teaser trailer. Gematsu (англ.). Архів оригіналу за 11 листопада 2021. Процитовано 12 листопада 2021.
  41. Duckworth, Joshua (22 грудня 2023). Lies of P Interview: Dev Talks Story Elements, The Game's Ending, and More. Game Rant (англ.). Valnet. Архів оригіналу за 22 грудня 2023. Процитовано 31 травня 2024.
  42. Walker, Ian (2 грудня 2021). Bloodborne Vibes Weren't Intentional, Say Pinocchio Souls-Like Devs. Kotaku (англ.). G/O Media. Архів оригіналу за 2 грудня 2021. Процитовано 25 жовтня 2022.
  43. Morgan, Thomas (3 жовтня 2023). Lies of P has three performance modes — but only 60fps cuts the mustard. Eurogamer (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 7 жовтня 2023. Процитовано 2 червня 2024.
  44. Neowiz Games (25 травня 2023). Lies of P — Developer Behind The Scenes Trailer (англ.). Процитовано 2 червня 2024 — через YouTube.
  45. Allsop, Ken (17 лютого 2024). Stellar soulslike Lies of P drops Denuvo, and it's on sale right now. PCGamesN (англ.). Network N. Архів оригіналу за 17 лютого 2024. Процитовано 7 березня 2024.
  46. Cripe, Michael (19 травня 2021). Lies of P Trailer Promises a Nightmarish Soulslike... with Pinocchio. The Escapist (англ.). Gamurs. Архів оригіналу за 11 листопада 2021. Процитовано 12 листопада 2021.
  47. Walker, Ian (8 листопада 2021). Pinocchio Souls-Like Looks Surprisingly Badass. Kotaku (англ.). G/O Media. Архів оригіналу за 11 листопада 2021. Процитовано 12 листопада 2021.
  48. Makuch, Eddie (23 серпня 2022). Pinocchio-Meets-Bloodborne Game, Lies Of P, Gets New Trailer. IGN (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 23 серпня 2022. Процитовано 26 серпня 2022.
  49. Gurwin, Gabe; Carr, James (8 червня 2023). Lies Of P Gets Demo Today As Part Of Summer Game Fest, Launches In September. GameSpot (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 8 червня 2023. Процитовано 8 червня 2023.
  50. Romano, Sal (8 червня 2023). Lies of P delayed to September 19, demo now available. Gematsu (англ.). Архів оригіналу за 8 червня 2023. Процитовано 8 червня 2023.
  51. Croft, Liam (9 серпня 2023). Lies of P Goes Gold with September PS5, PS4 Launch Looming. Push Square (англ.). NLife Media. Архів оригіналу за 9 серпня 2023. Процитовано 16 серпня 2023.
  52. а б Yin-Poole, Wesley (1 листопада 2023). Lies of P Sequel Confirmed, First DLC and Game Update Teased. IGN (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 1 листопада 2023. Процитовано 3 листопада 2023.
  53. Ovcharov, Stoyan (18 вересня 2023). Lies of P release times: when can you start playing?. Sports Illustrated (англ.). The Arena Group. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023.
  54. Orpheus, Joshua (17 листопада 2023). Lies of P Soundtrack Now Streaming via Spotify. Noisy Pixel (англ.). Архів оригіналу за 8 грудня 2023. Процитовано 7 березня 2024.
  55. Yang, George (7 лютого 2024). Lies Of P's Collaboration With Wo Long: Fallen Dynasty Arrives In Time For Valentine's Day. GameSpot (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 7 лютого 2024. Процитовано 7 березня 2024.
  56. а б PlayStation 5 Critic Reviews. Metacritic (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 17 січня 2024. Процитовано 7 листопада 2023.
  57. а б PC Critic Reviews. Metacritic (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 7 березня 2024. Процитовано 7 березня 2024.
  58. а б Xbox Series X Critic Reviews. Metacritic (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 7 березня 2024. Процитовано 7 березня 2024.
  59. а б Lies of P Reviews. OpenCritic (англ.). Архів оригіналу за 25 травня 2024. Процитовано 25 травня 2024.
  60. а б в г д Yang, George (13 вересня 2023). Lies of P review: a solid Soulslike with some strings attached. Digital Trends (англ.). Архів оригіналу за 14 вересня 2023. Процитовано 16 вересня 2023.
  61. Romano, Sal (13 вересня 2023). Famitsu Review Scores: Issue 1815. Gematsu (англ.). Архів оригіналу за 16 вересня 2023. Процитовано 12 листопада 2023.
  62. а б в Gould-Wilson, Jasmine (13 вересня 2023). Lies of P review. GamesRadar+ (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 14 вересня 2023. Процитовано 16 вересня 2023.
  63. а б в г Carpenter, Lincoln (13 вересня 2023). Lies of P review. PC Gamer (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 14 вересня 2023. Процитовано 16 вересня 2023.
  64. а б в г Bergin, Lauren (13 вересня 2023). Lies of P review — the best soulslike since Elden Ring. PCGamesN (англ.). Network N. Архів оригіналу за 15 вересня 2023. Процитовано 16 вересня 2023.
  65. а б в г Croft, Liam (13 вересня 2023). Lies of P Review (PS5). Push Square (англ.). NLife Media. Архів оригіналу за 15 вересня 2023. Процитовано 16 вересня 2023.
  66. а б Reuben, Nic (19 вересня 2023). Lies of P review — inventive Pinocchio RPG has a fiendish heart. The Guardian (англ.). Архів оригіналу за 19 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023.
  67. а б в г Saed, Sherif (13 вересня 2023). Lies of P review: One of 2023's most frustrating games is a hard sell, even on Game Pass. VG247 (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 14 вересня 2023. Процитовано 16 вересня 2023.
  68. а б в г Young, Georgina (13 вересня 2023). Lies of P review: A beginner's guide to soulslikes. Sports Illustrated (англ.). The Arena Group. Архів оригіналу за 13 вересня 2023. Процитовано 21 вересня 2023.
  69. а б Harris, Kieran (13 вересня 2023). Lies of P Review. Gamereactor (англ.). Gamez Publishing A/S. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 21 вересня 2023.
  70. а б Dwiar, Rob (13 вересня 2023). Lies of P review — master of puppets. TechRadar (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 14 вересня 2023. Процитовано 21 вересня 2023.
  71. Hughes, William (14 вересня 2023). Lies Of P is far better than a "dark, violent Pinocchio game" has any right to be. The A.V. Club (англ.). G/O Media. Архів оригіналу за 15 вересня 2023. Процитовано 21 вересня 2023.
  72. D'Angelo, William (19 вересня 2023). Mortal Kombat 1 and Lies of P Debut on the Steam Charts — Sales. VGChartz (англ.). Архів оригіналу за 26 вересня 2023. Процитовано 26 вересня 2023.
  73. Tailby, Stephen (25 вересня 2023). UK Sales Charts: Surprise Hit Lies of P Makes an Impressive Third Place Debut. Push Square (англ.). NLife Media. Архів оригіналу за 26 вересня 2023. Процитовано 26 вересня 2023.
  74. Corrie, Justin (6 жовтня 2023). PlayStation Store: September 2023's top downloads. PlayStation Blog (англ.). Sony Interactive Entertainment. Архів оригіналу за 6 жовтня 2023. Процитовано 19 жовтня 2023.
  75. Corrie, Justin (8 листопада 2023). PlayStation Store: October 2023's top downloads. PlayStation Blog (англ.). Sony Interactive Entertainment. Архів оригіналу за 8 листопада 2023. Процитовано 9 листопада 2023.
  76. Barker, Sammy (17 жовтня 2023). It's True! Lies of P Sales Surpass One Million Units. Push Square (англ.). NLife Media. Архів оригіналу за 17 жовтня 2023. Процитовано 19 жовтня 2023.
  77. а б Moyse, Chris (29 серпня 2022). Here are the winners of this year's Gamescom 2022 awards. Destructoid (англ.). Gamurs. Архів оригіналу за 29 серпня 2022. Процитовано 7 березня 2024.
  78. а б Loveridge, Sam (10 листопада 2023). Here are all the Golden Joystick Awards 2023 winners. GamesRadar+ (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 10 листопада 2023. Процитовано 11 листопада 2023.
  79. а б Yonezawa, Bruno (8 грудня 2023). The Game Awards 2023: All Winners & Awards. Screen Rant (англ.). Valnet. Архів оригіналу за 8 грудня 2023. Процитовано 8 грудня 2023.
  80. а б Sinclair, Brendan (16 січня 2024). Zelda: Tears of the Kingdom, Baldur's Gate 3 top GDC Award nominations. GamesIndustry.biz (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 16 січня 2024. Процитовано 7 березня 2024.
  81. Park, Gene (8 грудня 2023). The best video games of 2023. The Washington Post (англ.). Nash Holdings. Архів оригіналу за 8 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023.
  82. Winkie, Luke (5 грудня 2023). The Very Best Video Games of 2023. Vulture (англ.). Vox Media. Архів оригіналу за 16 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023.
  83. Cruz, Christopher (13 грудня 2023). 20 Best Video Games of 2023. Rolling Stone (англ.). Penske Media Corporation. Архів оригіналу за 23 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023.
  84. The 25 Best Video Games of 2023. Slant Magazine (англ.). 4 грудня 2023. Архів оригіналу за 5 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023.
  85. The 20 best games of 2023. NME (англ.). NME Networks. 5 грудня 2023. Архів оригіналу за 22 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023.
  86. West, Josh (11 грудня 2023). The 25 best games of 2023. GamesRadar+ (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 23 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023.
  87. Byrd, Matthew; Greenbaum, Aaron; Boo, Bernard; David, Margaret; Stone, Sam; Freiberg, Chris (6 грудня 2023). The Best Games of 2023. Den of Geek (англ.). DoG Tech LLC. Архів оригіналу за 6 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023.
  88. Mahardy, Mike; Carpenter, Nicole; Mayers, Maddy; Plante, Chris; Gilliam, Ryan; Diaz, Ana; Ashley, Clayton (5 грудня 2023). The 50 best video games of 2023. Polygon (англ.). Vox Media. Архів оригіналу за 21 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023.
  89. Blake, Vikki (16 грудня 2023). The Steam Awards 2023 shortlist has been revealed — here's what Steam players think are 2023's best games. Eurogamer (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 16 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023.
  90. Carter, Justin (2 січня 2024). Baldur's Gate 3 drives Valve's 2023 Steam Awards. Game Developer (англ.). Informa. Архів оригіналу за 2 січня 2024. Процитовано 2 січня 2024.

Посилання[ред. | ред. код]