Macrobiotus naginae

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Macrobiotus naginae
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Тихоходи (Tardigrada)
Клас: Справжні тихоходи (Eutardigrada)
Ряд: Парахели (Parachela)
Родина: Macrobiotidae
Рід: Macrobiotus
Вид: M. naginae
Macrobiotus naginae
Vecchi et. al, 2022
Посилання
Віківиди: Macrobiotus naginae

Macrobiotus naginae — вид тихоходів родини Macrobiotidae. Описаний у 2022 році.[1]

Поширення[ред. | ред. код]

Відомий лише у Фінляндії. Його виявлено у піщаних дюнах у національному парку Рокуа у провінції Північна Пог'янмаа на півночі країни.

Характеристика[ред. | ред. код]

Вид живе у піщаному ґрунті. Він має редуковані кінцівки і кігтики, що є адаптацією до пересування в обмеженому просторі між піщинками. Мешкає також в мохах і лишайниках.

Багато особин тварин виявлено у фекаліях равлика Arianta arbustorum. Було встановлено, що 1/3 усіх тихоходок, яких проковтнули равлики, виходили живими з випорожненнями, з піком на 2-й день після проковтування. За цей час равлик міг подолати близько 10 метрів. Це значна відстань для тихоходи менше 1 мм, на якій лише кілька міліметрів сухої ділянки завадять його руху. Більше того, равлики та тихоходи живуть в однакових багатих мохом і вологих середовищах існування; отже, після вивільнення з організму равлика, тихоходи продовжують нормально жити.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Matteo Vecchi, Daniel Stec, Tommi Vuori, Serge Ryndov, Justine Chartrain and Sara Calhim. Macrobiotus naginae sp. nov., a New Xerophilous Tardigrade Species from Rokua Sand Dunes (Finland) Zool Stud. 2022; 61: e22.
  2. New Species of Sand Dune-Dwelling Tardigrade Discovered in Finland