Magericyon

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Magericyon
Період існування: 10–9 млн р. т.
середній міоцен
Magericyon castellanus
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хижі (Carnivora)
Родина: Амфіціонові (Amphicyonidae)
Підродина: Amphicyoninae
Рід: Magericyon
Peigne, Salesa, Anton, Morales, 2008
Види
Вікісховище: Magericyon

Magericyon — вимерлий рід хижих ссавців з родини амфіціонових, який жив протягом 10–9 Ma міоцену (валлезійський вік) на території сучасної Іспанії.

Опис[ред. | ред. код]

Зовнішній вигляд цієї тварини був віддалено схожий на вигляд особливо міцного великого кота, але череп нагадує псів чи урсид, як і у багатьох амфіционідів. На відміну від більшості інших амфіціонідів, у Magericyon були зуби, пов’язані з зубами гіперм'ясоїдної тварини, із сплощеними з боків іклами, третій премоляр мав єдиний корінь, відсутність других премолярів та метаконіди на нижніх молярах із редукцією другого верхнього моляра[1][2]. Magericyon був вагою приблизно 91 кг[3].

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Magericyon, ймовірно, жив так само, як і сучасні коти — мисливцем із засідок на велику здобич[1][2]. Magericyon мав потужні м'язи щелепи та шиї, які допомагали стабілізувати його голову та щелепи під час укусу. Амфіціонід був особливо вправними у рухах з боку в бік і обертаннях голови. Ця функція дозволила Magericyon швидко й ефективно обробляти туші, дозволяючи з'їсти достатню кількість м'яса до того, як прибудуть падальщики[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Peigné, S., Salesa, M. J., Antón, M. & Morales, J., 2008: A new amphicyonine (Carnivora: Amphicyonidae) from the upper Miocene of Batallones-1, Madrid, Spain. Palaeontology: Vol. 51, #4, pp. 943
  2. а б Siliceo, G., Salesa, M. J., Antón, M., Pastor, J. F., Morales, J. 2015. Comparative Anatomy of the Shoulder Region in the Late Miocene Amphicyonid Magericyon anceps (Carnivora): Functional and Paleoecological Inferences. Journal of Mammalian Evolution, 22: 243–258.
  3. а б The Bite of the Bear Dog. Архів оригіналу за 28 квітня 2022. Процитовано 28 квітня 2022.