Magerifelis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Magerifelis
Період існування: середній міоцен, 15.97
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хижі (Carnivora)
Підряд: Котовиді (Feliformia)
Родина: Котові (Felidae)
Підродина: Малі кішки (Felinae)
Рід: Magerifelis
Salesa et al., 2024
Типовий вид
Magerifelis peignei
Salesa et al., 2024

Magerifelis — вимерлий рід котових, до якого віднесено лише один вид — Magerifelis peignei. Він був описаний у 2024 році на основі семи скам'янілостей із середнього міоцену в Іспанії та Франції.

Історія та найменування[ред. | ред. код]

Кілька скам'янілостей раніше були віднесені до інших видів, таких як Styriofelis turnauensis. У 2024 році група дослідників описала та назвала новий рід і вид Magerifelis peignei після знахідки голотипної скам’янілості (05/101/2/3622) у місцезнаходження Príncipe Pío-2 поблизу Мадрида, Іспанія. Інші вже відомі скам'янілості з Франції були віднесені до нового виду[1].

Родова назва Magerifelis є поєднанням «Magerit», оригінальної назви Мадрида, і латинського слова felis, що означає «кішка». Видова назва peignei на честь французького палеонтолога Стефана Пенье, померлого колеги та друга авторів опису[1].

Опис[ред. | ред. код]

Усі відомі скам'янілості Magerifelis — це напівщелепи, з різними зубами або без них. Цей вид був описаний як такий, що мав відносно невелике нижнє ікло з відсутністю або сильно зменшеним другим премоляром, присутнім третім і четвертим премолярами, а також присутнім першим моляром і другим моляром, який також присутній, але зменшений[1].

Класифікація[ред. | ред. код]

Salesa та ін. віднесли Magerifelis до підродини Felinae родини котових Felidae. Вони також відновили його на невеликій кладограмі поза межами клади, що містить кілька сучасних видів котів, але більш похідних, ніж деякі інші відомі викопні види[1]:

Felidae

Proailurus lemanensis

Leptofelis vallesiensis

Styriofelis turnauensis

Miopanthera lorteti

Magerifelis peignei

Lynx pardinus

Felis margarita

Caracal aurata

Felis silvestris

Pristifelis attica

Felis lybica


Палеобіологія[ред. | ред. код]

Виходячи з їхнього голотипу, Magerifelis peignei важив приблизно 7,61 кілограма, хоча дослідники припустили, що міцність напівщелепи свідчить про те, що фактична маса тіла була вищою[1].

Палеоекологія[ред. | ред. код]

Як і сучасні коти такого ж розміру, Magerifelis, ймовірно, полювали на гризунів, птахів, зайцеподібних і малих куниць, усіх яких було зареєстровано на місці Príncipe Pío-2[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е Salesa, Manuel J.; Gamarra, Jesús; Siliceo, Gema; Antón, Mauricio; Morales, Jorge (2024). Unraveling the diversity of early felines: A new genus of Felinae (Carnivora, Felidae) from the Middle Miocene of Madrid (Spain). Journal of Vertebrate Paleontology. doi:10.1080/02724634.2023.2288924.